[Nayttelyposti] Valtakunnallista metsämuseotoimintaa 20 vuotta - LUSTOLLA juhlavuosi

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ti 13.toukokuu. 12:38:20 EEST 2014


Valtakunnallista metsämuseotoimintaa 20 vuotta 
LUSTO – Suomen Metsämuseolla juhlavuosi 

 

Valtakunnallinen metsäalan erikoismuseo Lusto täyttää 1. kesäkuuta 20 vuotta. Vuosien varrella Lusto on kasvanut vireäksi metsäkulttuurin monitoimitaloksi ja tietokeskukseksi, joka toimintansa kautta tallentaa muuttuvaa metsäkulttuuria ja tuo esiin suomalaisen metsäsuhteen moninaisuutta. 

 

Metsäkulttuurin muisti

 

Valtakunnallisena metsäalan ja metsäkulttuurin erikoismuseona Lustolla on asiantuntijavastuu metsäkulttuurin tallentamisesta koko maassa. Lusto hallinnoi ja tutkii laajoja ja jatkuvasti karttuvia metsähistoriaan liittyviä kulttuuriperintöaineistoja ja tarjoaa kokoelma- ja tietopalveluita. 

 

Luston on aktiivinen edelläkävijä mm. kokoelmahallinnan ja kokoelmien saavutettavuuden kehittämis- ja suunnittelutyössä. Merkittävä osa Luston esine-, valokuva-, filmi- ja video- sekä kirjakokoelmista on luetteloitu ja digitoitu, ja pääosa kokoelmista on kaikkien saavutettavissa Kantapuu-museotietokannan ja Finna-tiedonhakupalvelun kautta.

 

Lustossa on alansa laajin valokuvakokoelma, joka käsittää n. 350 000 kuvaa. Esineitä on lähes 13 000. Kirjastossa on noin 15 000 julkaisua, ja filmi- ja videotallenteita on kokoelmissa noin 2000. Työtä suomalaisen metsäkulttuurin tallentamiseksi tehdään yhteistyössä paikallismuseoiden, muiden erikoismuseoiden, yhteisöjen, organisaatioiden ja metsähistorian harrastajien kanssa.

 

Juhlavuoden näyttelyissä ilmiöitä ja ajankuvia 

 

Kuluneiden 20 vuoden aikana Lustossa on järjestetty yli 200 erikoisnäyttelyä. Näyttely ovat avanneet uusia ja ajankohtaisia näkökulmia metsäkulttuuriin ja täydentäneet Luston perusnäyttelytarjontaa, joka ulottuu entisajan savotoilta koneiden aikakaudelle saakka ja esittelee metsätyön ja puutalouden lisäksi myös metsien suojelua, metsien virkistyskäyttöä ja metsiin liittyvää kansanperinnettä. 

 

Juhlavuoden uudet erikoisnäyttelyt avattiin 9. toukokuuta. Kun Suomi putos puusta – vai putosko? -näyttelyssä tarkastellaan metsään liittyviä ilmiöitä viimeisten 20 vuoden ajalta. Näyttelyssä mm. pohditaan, kuinka tekninen kehitys, globalisaatio ja yhteiskunnan moniarvoistuminen ovat vaikuttaneet niin metsäklusterin toimintaan kuin ihmisten henkilökohtaiseen metsäsuhteeseenkin. 

 

Susi, saha ja GPS -näyttelyssä palataan suomalaisen metsämuseotoiminnan alkujuurille. Näyttelyssä Lusto asettuu osaksi erilaisten metsämuseohankkeiden yli satavuotista historiaa, ja näyttelyssä myös nähdään, millaista on moderni metsämuseotyö. 

 

Luston moderni, betonirunkoinen metsämuseorakennus herätti valmistuessaan 1990-alussa paljon keskustelua: Voidaanko metsämuseo rakentaa betonista? Valokuvanäyttelyssä Vuosirenkaita seurataan vaikuttavan, mutta kiistellyn Lusto-rakennuksen syntyvaiheita arkkitehtuurikilpailusta aina museon laajennusprojektiin saakka. 

 

Luston perusnäyttely täydentyí Bioenergia ja innovaatiot -näyttelyosiolla, jossa esitellään puupohjaisia energiamuotoja sekä metsäsektorin tärkeitä innovaatioita menneisyydestä tähän päivään. Näyttelyn rakentamista on tukenut Suomen Metsäsäätiö. 

 

Näyttelyvuotta värittää myös Suomen Taiteilijaseuran 150-vuotisjuhlanäyttely Yhtä juhlaa! Näyttelyssä nähdään metsätematiikkaan liittyviä videoinstallaatioita, akvarelleja ja maalauksia suomalaisilta nykytaiteilijoilta. Taiteilijaseura esittelee juhlavuotensa kunniaksi suomalaista nykytaidetta myös muissa erikoismuseoissa. 

 

Kesällä Lusto ja Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari esittelevät yhteisnäyttelyssä värivalokuvauksen varhaisen, mutta unohdetun pioneerin Sergei Prokudin-Gorskin (1863–­1944) värivalokuvia. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Punkaharjun Vanhalla rautatieasemalla Luston vieressä on esillä mm. ensimmäinen värivalokuva Punkaharjulta, metsään ja metsätyöhön sekä Muurmannin radan rakentamiseen liittyviä varhaisia värivalokuvia. Riihisaaressa puolestaan on esillä Olavinlinna-, Savonlinna-, Viipuri- ja Saimaan kanava -aiheisia kuvia. Näyttelyiden välillä pääsee kulkemaan junalla, sillä molemmat museot sijaitsevat Savonlinna–Parikkala-radan varrella, ja Lustolla on myös oma junaseisake. Näyttely avautuu 6. kesäkuuta. 

 

Tapahtumia kansallismaisemassa

 

Yleisötapahtumat ja erityisesti lasten ja nuorten metsä- ja museo-opetus ovat olleet ja ovat edelleen tärkeä osa Luston toimintaa. Lusto järjestää koululaisille työpajoja, joiden kautta lapset pääsevät oppimaan yhdessä metsästä. Tänä vuonna toukokuun työpajoissa rakennetaan linnunpönttöjä, perehdytään museoesineisiin, tehdään lustotutkimusta laboratoriossa ja ajetaan oikeaa metsäkonetta. 

 

Moottorisahauksen SM-kilpailut järjestetään Lustossa 14.6. Samana päivänä ohjelmassa ovat myös valtakunnallinen museoajoneuvopäivä ja peräkonttikirppis sekä metsä- ja käsityökalujen Teroituspäivät, jotka jatkuvat vielä sunnuntaina 15.6. Teroituspäivät järjestetään myös 9.–10. elokuuta. Luston auditoriossa nähdään 13.6. Kairan kulkijat -musiikkiteatteriesitys. Näyttelijä, ohjaaja Kai Lehtisen yhdessä näyttelijä Heikki Rantasen kanssa valmistama esitys kumpuaa poimintoja Lauri Viidan ja Veikko Huovisen teksteistä. Liput tulevat myyntiin toukokuun lopulla. Heinäkuussa järjestetään Teematiistai-nimisiä ohjelmallisia iltapäiviä ja työnäytöksissä nähdään mm. moottorisahaveistoa, pärehöyläystä ja vakkojen valmistusta. 

 

Lustossa on 20 vuoden aikana käynyt yli 750 000 vierasta. Nykyisellään kävijät ovat vakiintuneet on noin 30 000–35 000 vieraaseen vuosittain. Vakituisia työntekijöitä Lustossa on 17. 

 

Savonlinna ja Punkaharju tarjoavat vuorovaikutteisesti rikkaan toimintaympäristön valtakunnalliselle metsäkulttuurin erikoismuseolle: Kansallismaisema, metsäalan osaaminen, korkeatasoinen koulutustarjonta sekä monet vetovoimaiset matkailukohteet muodostavat kokonaisuuden, josta käsin on jatkossakin hyvä toimia.

 

Tiedote- ja kuvamateriaali:                     

www.lusto.fi/palvelut/medialle.html <http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html> 

www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 

 

Lisätietoja: 
Museonjohtaja Helkamari Knaapi, p. 050 585 4004, helkamari.knaapi at lusto.fi
Tiedottaja Anne Kaljunen, p. 044 034 5107, anne.kaljunen at lusto.fi 

 
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta