[Nayttelyposti] Keskiaika saapuu Kotkan Vellamoon. Kannu ja kirkonkello -näyttely avautuu.

marja.puukka at kotka.fi marja.puukka at kotka.fi
Pe 9.toukokuu. 08:26:44 EEST 2014


MERIKESKUS VELLAMO
Suomen merimuseo

Kannu ja kirkonkello - hylkytarinoita keskiajalta
9.5.2014–18.1.2015

Kannu ja kirkonkello -näyttely kertoo kasvavan kaupankäynnin, lisääntyvien yhteyksien sekä merenkulun historiaa keskiaikaisten hylkylöytöjen avulla. Ne täydentävät hienolla tavalla tietojamme aikakaudesta, josta kirjalliset lähteet kertovat vain vähän.

Näyttelyn päätähtenä on 1200-luvun loppupuolelle ajoitettu Egelskärin hylky, joka on Suomessa toistaiseksi ainoa kokonaisuudessaan esiin kaivettu ja tutkittu hylkykohde. Museoviraston meriarkeologien tutkimasta hylystä on löytynyt mm. yksi Suomen vanhimmista säilyneistä kirkonkelloista sekä suuri määrä saksalaisia keramiikka-astioita. Tutkimuksen kannalta erittäin kiinnostava esinelöytö on myös rautaharkkoja sisältävä tynnyri - harvoin löytyy käyttämätöntä raaka-ainetta yli 700 vuoden takaa. Löydetty lastitavara antaa kansainvälisestikin arvokasta tietoa keskiajan esinekulttuurista ja avaa ainutlaatuisen näkökulman aikakauden kauppaverkostoihin Itämerellä. Suuri osa Egelskärin esineistä ja hylyn jäänteistä on nähtävillä Kannu ja kirkonkello -näyttelyssä.

Näyttelyssä kerrotaan myös muista Suomen keskiaikaisista hylyistä. Vaikka Itämeri on tunnettu lukuisista hyvin säilyneistä hylyistään, keskiaikaisia niistä on vain pieni osa. Suomesta niitä on tähän mennessä löydetty viisi. Nykytutkimuksen mukaan 1200–1300-luvuille on ajoitettu Turun Linnankadun alta löytynyt Turun linnan hylky sekä Virolahdelta löytynyt Lapurin hylky, jonka alun perin ajateltiin olevan jopa viikinkiajalta. 1300–1400-luvuilta on peräisin Korppoon Vidskärin haaksirikkopaikka pronssiastioineen ja hylyn jäänteineen sekä Porvoon Svartsån hylky, joka löytyi joen ruoppaustöiden yhteydessä vuonna 1971.

Kannu ja kirkonkello -näyttely on osa Suomenlahti-vuoden ohjelmistoa. Suomen merimuseo haluaakin luontoarvojen lisäksi kiinnittää huomiota meren pohjasta ja rannoilta löytyviin mielenkiintoisiin kulttuuriperintökohteisiin. Parhaimmillaan näiden kohteiden suojelu ja hyvinvointia lisäävä virkistyskäyttö kulkevat rinta rinnan ympäristönäkökulmien kanssa.

Ritaripaja - tekemistä lapsille

Lapsille tarkoitettu toiminnallinen Ritaripaja laajentaa Kannu ja kirkonkello -näyttelyn teemaa ritarien ja linnojen aikaan. Ritaripajassa voi itse kokea ja eläytyä: kokeilla, miltä haarniska tuntuu, perehtyä vaakunoihin ja suomalaisiin linnoihin ja toimittaa Egelskäriin uponneen aluksen lastin oikeille omistajilleen. Keskipisteenä on ritarilinna, jossa voi vaikka leikkiä ja lueskella ritareista ja keskiajasta kertovia kirjoja.

Yleisöopastuksia Kannu ja kirkonkello -näyttelyyn 15.6.–15.8.2014 joka torstai & sunnuntai klo 14.30, kesto 45 min, pääsymaksu 8/6 euroa + 2 €, alle 18-vuotiaat maksutta.

Rannikkopajan nuorten tekemä video näyttelystä. Tämä tarina ei ole tosi. Katso kuitenkin:
http://www.youtube.com/user/MerikeskusVellamo

Lehdistökuvat ovat ladattavissa osoitteesta: http://www.nba.fi/fi/museot/suomen_merimuseo/tiedotusvalineille

Lisätietoja:
Amanuenssi Erik Tirkkonen, erik.tirkkonen at nba.fi, 040 128 6494 (poissa 12.–19.5.)
Museolehtori Johanna Aartomaa, johanna.aartomaa at nba.fi, 040 128 6486

...............................................................
Marja Puukka
Tiedottaja/Information Officer
Merikeskus Vellamo/Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
Mobile +358 40 350 0496
marja.puukka at merikeskusvellamo.fi<mailto:marja.puukka at merikeskusvellamo.fi>
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>

Aleksanteri III ja Suomi - keisarillista kesälomaa
14.2.–18.5.2014

Kannu ja kirkonkello - hylkytarinoita keskiajalta
9.5.2014–18.1.2015
http://www.youtube.com/user/MerikeskusVellamo

Kaakko135˚- Hyvän tuulen rannikko
www.kaakko135.fi<http://www.kaakko135.fi/>
facebook.com/kaakko135



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta