[Nayttelyposti] Ulla Karttusen näyttely Z Porvoon Taidehallissa 14.3.-6.4.2014

Porvoon taidehalli taidehalli at porvoo.fi
Pe 14.Maalis. 11:54:28 EET 2014


Z kuten Zorritan merkki

Z kuten tunnistamattomaksi naamioitunut

Z kuten aakkosten 26. ja useissa aakkostoissa viimeinen kirjain

Z kuten matematiikassa kolmas tuntematon muuttuja

Z kuten taistelu epäoikeudenmukaisuutta vastaan

Z merkitsee tuntematonta tekijää ja salaperäistä kirjainmerkkiä, se viittaa naamioituneeseen naiseen.



Ulla Karttusen teokset käsittelevät myyttisiä aiheita Medusasta metamorfooseihin, mutta ottavat aineistonsa arkipäiväisestä nykytodellisuudesta. Keskeisiä teemoja ovat sokaistuminen tai valaistuminen, katseella kivettäminen, yhteisön sokeat pisteet – kysymykset, jotka liittyvät yhtä lailla nykyajan kuvakulttuuriin kuin uskonnollisiin peruskysymyksiin. Mainos- ja mediakuvaston kaltainen banaali aines kokee Karttusen teoksissa muodonmuutoksia: julkisesta tulee tunnistamatonta, julkeasta kätkeytyvää. Metamorfoosit ovat vääränsuuntaisia, sillä nykytodellisuudessa julkkisten ja brändien tehtävänä on lisätä tunnettavuuttaan, ei muuttua incognitoksi, ei ainakaan tunnistamattomien pyhimysten muotokuviksi.

Karttusen työskentelyssä yhdistyvät yhteiskuntakriitikon ja mystikon vastakkaisina pidetyt roolit. Karttusen teoksia voisi luonnehtia jätemateriaalista kootuksi uskonnolliseksi tai filosofiseksi taiteeksi."Karttunen palauttaa taiteelle aseman filosofisena keinona tarkastella eksistentiaalisia, olennaisia kysymyksiä", kirjoittaa Sofia Escudero espanjalaisessa taidelehdessä. Teoksia voi nimittää digitaalisiksi ikoneiksi, mutta ne eivät synny vain digitaalisen kuvankäsittelyn kautta. Työskentelyyn liittyy monenlaisia manuaalisia vaiheita piirtämisestä repimiseen tai kynsilakalla maalaami-seen. Ikoneilta teokset lainaavat ajatuksen kuvasta, joka ei jäisi kuvaksi, tai kuvasta ajattelun ruumiillisena muotona. Kuvien hahmot ovat toisinaan kivettyneitä, toisinaan yhtaikaisesti aistillisia ja kohtalokkaita, ja yleensä mahdottomien kokemusten äärellä - teoksia on saatettu arvosteluissa kutsua huikeiksi tai karmaisevan kauniiksi.



Karttusen teoksia on esitetty viime aikoina ulkomailla, yksityisnäyttelyissä Berliinissä (2013) ja Ljubljanassa (2011). Leipzigilaisessa taidehallissa (2012) Karttunen rakensi noin 1000 neliömetrin laajuisen installaation wc-paperista ja siivousvälineistä. Porvoon taidehallin näyttely on Karttusen seuraava suomalainen yksityisnäyttely Joensuun taidemuseon (2011) esittämän laajan retrospektiivisen katsauksen jälkeen.



Näyttelyn yhteydessä julkistettava kirja Donna Criminale käsittelee taidesensuuria ja yhteiskuntakriittisen taiteen mahdollisuuksa markkinataloudessa. Naisella on markkinataloudessa erityinen tehtävä kuluttajana ja tuoteikonina, myynninedistäjänä ja fetissinä. Silmäsitein varustetut naishahmot periytyvät osaltaan myös Neitsythuorakirkko-tapauksesta, jonka yhteydessä vaadittiin, että markkinailmiön ja tähtikultin epäeettisiä muotoja saa taiteessa arvostella vain jos ilmiön lavastaa tunnistamattomaksi, jolloin kritiikki käy mahdottomaksi.



Näyttely on avoinna ma-pe klo 11-19, la-su klo 11-16. Vapaa pääsy!
Utställningen är öppen mån-fre kl.11-19, lör-sön kl.11-16. Fritt inträde!

PORVOON TAIDEHALLI
BORGÅ KONSTHALL
Yrjö A. Jäntin taidekokoelma/
Yrjö A. Jänttis konstsamling
Taidelainaamo Konsta/ Artoteket Konsta
Galleria Kulma / Galleri Hörnan

Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1/
Konstfabriken, Västra Alexandersgatan 1
06100 Porvoo / Borgå

Puh./ Tel. 040 73 41 73

http://www.taidetehdas.fi/fi/tapahtumat/180-nayttely-ulla-karttunen/

http://www.porvoo.fi/fi/palvelut/kulttuuri/nayttelyt_ja_kuvataide




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta