[Nayttelyposti] ELÄIMELLISTÄ MENOA MERIKAUPUNGISSA - Uudenkaupungin museon kesänäyttely

Jonna Junkkila jonna.junkkila at uusikaupunki.fi
To 12.Kesä. 09:27:33 EEST 2014


ELÄIMELLISTÄ MENOA MERIKAUPUNGISSA
Eläimet ovat vallanneet Uudenkaupungin museon Wahlbergin talon! Vuoden 2014 kesänäyttelyssä museokävijät voivat tutustua merenkulkukaupungin eläimiin. Eläinten asemaa esitellään kaupunkilaisten apuna ja huvina 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen pikkukaupungissa. 

 
Porvaristalon asuinhuoneet on sisustettu eläinaiheisilla tekstiileillä, koriste-esineillä ja astioilla. Lastenhuoneen kaikki lelut ovat eläinaiheisia. Esillä olevat koiranpanta, hiirenloukut ja muut eläimiin liittyvät käyttöesineet kertovat porvariston lemmikkieläimistä ja asuntojen tuholaisista. 

 
Museotalon yläkerran merellisessä perusnäyttelyssä esittäytyvät laivaeläimet. Purjelaivoille otettiin eläimiä mukaan seuraksi, työntekoon ja syötäväksi. Laivassa saattoikin törmätä niin koiraan kuin possuunkin.

 
Alakerran vaihtuvien näyttelyiden puolella kerrotaan kaupungissa pidetyistä kotieläimistä, kuten kanoista, sioista ja lampaista. Kaupunkialueella oli paljon kotieläimiä, kuten hevosia ja lehmiä, jotka vietiin päiväksi kaupunkia ympäröiville laitumille. Kadulla saattoi vielä 1800-luvulla törmätä tienreunoja syöviin vuohiin tai jätteitä tonkiviini possuihin. 

 
Näyttelyssä esitellään kotieläinten lisäksi muita eläimiä, joita saattoi nähdä kadulla kulkiessaan, kuten kaupunkilaistuneita siilejä, lintuja tai vaikka jäniksiä. Nähtiinpä kaupungissa sirkuseläimiäkin jo 1800-luvulla useampaan kertaan. Metsästystä näyttelyssä sivutaan porvarismiesten huvina, ja esillä on esimerkiksi suuria hyljepyssyjä, joista vanhin on peräisin 1700-luvulta, Vekaran saaresta. 

 
Näyttely on avoinna yleisölle 11.6.-24.10.2014. 

Aukioloajat kesäaikaan 9.6.-24.8. ma-pe 10-17 ja la-su 12-15. Muulloin ti-pe 12-15.

 
 
TERVETULOA!

 
 Wahlbergin talo, Ylinenkatu 11, Uusikaupunki

______________________

Uudenkaupungin museo

Museoamanuenssi

Jonna Junkkila

 
Myllykatu 10

23500 Uusikaupunki

044-3515588

jonna.junkkila at uusikaupunki.fi

 
 
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta