[Nayttelyposti] Värikuvia ennen värifilmiä - Sergei Progudin-Gorskin (1863–1944) värivalokuvia. Näyttely avautuu 6.6. Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaaressa ja Lustossa.

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
To 5.Kesä. 14:49:04 EEST 2014


TIEDOTE

5.6.2014 Savonlinna, Punkaharju

 

VÄRIKUVIA ENNEN VÄRIFILMIÄ

SERGEI PROKUDIN-GORSKI (1863–1944) VÄRIVALOKUVAUKSEN URANUURTAJA

 

Näyttely Punkaharjun Vanhalla asemalla ja Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaaressa 6.6.–10.8.2014

 

Metsämuseo Lusto ja Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari esittelevät yhteisnäyttelyssään värivalokuvauksen varhaisen, mutta unohdetun pioneerin Sergei Prokudin-Gorskin (1863–1944) värivalokuvia. 

 

Punkaharjun Vanhalla rautatieasemalla Luston vieressä on esillä mm. ensimmäinen värivalokuva Punkaharjulta, metsään ja metsätyöhön sekä Muurmannin radan rakentamiseen liittyviä värivalokuvia. Riihisaaressa puolestaan keskitytään Olavinlinna-, Savonlinna-, Viipuri- ja Saimaan kanava -aiheisiin kuviin. 

 

Sergei Prokudin-Gorski teki elämäntyönsä värivalokuvauksen, keksintöjen, opetuksen ja kirjoitusten parissa. Hän kuvasi erityisesti Venäjän keisarikunnan historiaa, arkkitehtuuria, maisemia ja ihmisiä, myös Suomesta. Värivalokuvauksen pioneeri sai käyttöönsä oman pimiöllä varustetun junavaunun Venäjän kierrokselle itseltään tsaari Nikolai II:lta. Progudin-Gorskin ottamien kuvien joukossa ovat ensimmäiset tunnetut värivalokuvat niin Olavinlinnasta kuin Punkaharjusta. Samalla nämä kuvat ovat Venäjän ja Suomen ensimmäisiä värivalokuvia. Suurin osa Progudin-Gorskin kuvista on säilynyt Yhdysvaltain kongressin kirjaston kokoelmissa, jonne kuvat hankittiin vuonna 1948. http://www.loc.gov/pictures/collection/prok/ <http://www.loc.gov/pictures/collection/prok/>  

 

Prokudin-Gorski otti värivalokuvia ennen värifilmien aikaa. Läpimurto värivalokuvauksessa tapahtui vasta huomattavasti myöhemmin. Progudin-Gorski käytti kolmivärimenetelmää, jossa kuvattiin kolme eri mustavalkoista negatiivia punaisella, vihreällä ja sinisellä suotimella. Negatiiveista valmistettiin kolme positiivia, jotka heijastettiin taikalyhdyllä eli projektorilla värisuotimien läpi seinälle yhdeksi ”värikuvaksi luonnosta”. Vaikka Prokudin-Gorskin käyttämä värivalokuvauksen menetelmä ei koskaan yleistynyt, on hänen tekemänsä kehitystyö merkittävää myös nykypäivän näkökulmasta. Tämän päivän digitaalinen kuva perustuu kolmen värin, punaisen, vihreän ja sinisen erotteluun. Näyttelyiden yhteydessä voi tutustua Progudin-Gorskin käyttämään värivalokuvausmenetelmään av-ohjelman kautta.

 

Näyttelyyn liittyen Riihisaaressa esitetään 16.6. klo 18.00 vuonna 2013 valmistunut dokumenttielokuva Russia in Bloom, joka kertoo Progudin-Gorskista. Dokumentin esittelee dokumentin ohjaaja Leonid Parfenov. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Näyttelyyn liittyy myös julkaisu ”Väri on valoa. Sergei Mihailovitš Prokudin-Gorski – valokuvauksen unohdettu pioneeri”, jota on myynnissä Riihisaaren ja Luston museokaupoissa. 

 

Luston ja Riihisaaren näyttelyiden välillä pääsee kulkemaan kätevästi kiskobussilla. Punkaharjun Vanha asema toimii Luston seisakkeena, joten junalla pääsee Savonlinnasta ja Parikkalasta suoraan näyttelyn äärelle, ja Savonlinnan kauppatorin seisakkeelta on vain lyhyt kävelymatka Riihisaareen.

 

Näyttely Punkaharjun Vanhalla asemalla avoinna päivittäin klo 11–17 (suljettu 20.–22.6). Näyttely Riihisaaressa avoinna päivittäin klo 10–17 (suljettu 20.-21.6.).

 

Näyttelyn on tuottanut Gallen-Kallelan museo ja kuratoinut Mikko Pekari.

 

Tiedote- ja kuvamateriaali:

www.lusto.fi/palvelut/medialle.html

www.savonlinna.fi/museo/

 

Lisätiedot:

Amanuenssi Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 328 9644, reetta.karhunkorva at lusto.fi

 

Näyttelymestari Anssi Taskinen, Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari
p. 044 417 4469, anssi.taskinen at savonlinna.fi

Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi

LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. + 358 15 345 100
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
www.facebook.com/lusto.fi <http://www.facebook.com/lusto.fi> 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta