[Nayttelyposti] Kiertonäyttely Kasken kierto lainattavissa

Halosten Museosäätiö info at eemil.fi
Ti 1.Heinä. 11:38:14 EEST 2014


Sanna Saastamoinen-Barrois: KASKEN KIERTO 

 

Sanna Saastamoinen-Barroisin kaskiaiheinen valokuvanäyttely lainattavissa elokuusta lähtien.

 

Kaskeaminen on osa Suomen metsienkäytön ja maatalou­den historiaa. Sen juuret ulottuvat Suomessa esihistorialli­selle ajalle saakka. Pohjois-Savon asuttamiseen 1400-luvulta lähtien kaskeminen liittyy läheisesti ja kaskenvilje­lymuodoista erityisesti huuhtakaski eli havumetsään tehty kaski on ollut edellytyksenä savolaiselle uudisasutukselle.

 

Kun muualla Suomessa siirryttiin peltoviljelyyn, säilyi kas­keaminen Karjalassa ja Savossa 1800-luvun loppupuolelle saakka merkittävänä maanviljelysmuotona. Sen valta väistyi vasta metsien arvon nousun ja metsäteollisuuden kehitty­misen myötä. 

 

Kaskikulttuuri ehti kadota lähes kokonaan. Sitä on elvytetty viime vuosikymmeninä mm. Kolin ja Linnansaaren kansallispuistoissa sekä Telkkämäen luonnonsuojelualueella Kaavilla. Metsähallitus on polttanut siellä perinteisiä menetelmiä käyttäen kaskia vuodesta 1993 lähtien.

 

Valokuvaaja Sanna Saastamoinen-Barrois (s. 1961) kuvasi vuonna 2012 Telkkämäen kaskenpolttoa, jonka aineistosta kiertonäyttelyn kuvat ovat. Marjatta Levannon kuratoimaan näyttelykokonaisuu­teen kuuluu 26 pleksille painettua valokuvasuurennosta (kuvien koot 100 x200 cm, 50x100 cm, 44x44 cm ja 28 x42 cm) ja 5 tekstitaulua (kooltaan 28 x 42). Näyttelyn ripustustarvikkeina on vaije­ria ja perla-merkkisiä kiinnikkeitä tauluja varten. Tekstitaulujen teksteistä on mahdollista saada paperi­set versiot englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi käännettyinä. Oheismateriaalina on lisäksi Roll-up–kyltti, tv kaskivideoineen ja laminoitu kaskisanasto.

 

Näyttelyn laina-aika on 1-4 kuukautta ja sen varaus on tehtävä vähintään kaksi viikkoa ennen toi­mitusta. Tilaaja maksaa näyttelyn kuljetuskustannukset ja näyttelykorvauksen 100 € Halosten Mu­seosäätiölle. Tilaaja vastaa näyttelyn säilymisestä, turvallisuudesta ja vahingoista sen matkalla ja tilaajan kohteessa olevalta ajalta sekä sitoutuu vastaamaan näyttelyvakuutuksen 500 €:n omavas­tuuosuudesta.  

 

Kiertonäyttely on lainattavissa 30.4.2018 saakka.

 

Tiedustelut ja näyttelyvaraukset: Halosten Museosäätiö/ Katariina Husso, katariina.husso at eemil.fi <mailto:katariina.husso at eemil.fi> , 040 187 2701 tai info at eemil.fi <mailto:info at eemil.fi> , 040 187 2678 

 

 

Halosten Museosäätiö/ Lapinlahden taidemuseo ja Eemil Halosen museo

Juhani Ahon tie 4, 73100 Lapinlahti

040 187 2678

info at eemil.fi <mailto:info at eemil.fi> 

www.eemil.fi <http://www.eemil.fi/> 

 

 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta