[Nayttelyposti] Ainutkertainen tilaisuus: Vallan kasvot esittäytyvät 12.2. asti!

Pietilä Soile Soile.Pietila at hel.fi
Ma 27.Tammi. 15:32:10 EET 2014







Vielä ehtii tutustumaan ainutkertaiseen näyttelyyn:

Vallan kasvot - Muotokuvia Helsingin kaupungin kokoelmista

12.2.2014 saakka Virka Galleriassa



Harvinaislaatuinen näyttely esittelee laajan valikoiman kaupunginjohtajien ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajien muotokuvia kokoelman ensimmäisistä töistä 1900-luvun alusta viime vuosien keskustelua herättäneisiin teoksiin. Valikoidut 41 teosta ovat nyt ensimmäistä kertaa näin laajasti yleisön nähtävissä. Normaalisti muotokuvat ovat esillä kaupungintalon käytävillä ja kokoushuoneissa suljettujen ovien takana.



Vallan kasvot - Muotokuvia Helsingin kaupungin kokoelmista -näyttelyn kuraattori Oscar Ortiz-Nieminen toteaa seuraavaa: "Näyttelyssä yhdistyvät suomalainen muotokuvataide ja Helsingin kaupungin hallintohistoria moni-ilmeiseksi kokonaisuudeksi. Kaupungintalon muotokuvakokoelmassa esiintyy kasvoja, jotka muistetaan niin pääkaupungin kuin koko valtakunnankin keskeisinä vaikuttajina. Muotokuvista vanhimmat on toteutettu klassisella eleganssilla ja uusimmissa löytyy jopa taidekohun ainesta! Samalla kun näyttely nostaa esiin yksittäisiä muotokuvia malleineen ja tekijöineen, Vallan kasvot -näyttely pyrkii myös pohtimaan, mitä tällainen edustusmuotokuvakokoelma ja sen kartuttaminen oikeastaan merkitsevät. Muotokuva on linkki menneen, nykyisen ja tulevan välillä."



Näyttelyn taiteilijakaartiin kuuluvat mm. Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Kimmo Kaivanto ja Elina Brotherus; Elina Merenmiehen näkemys mallistaan on herättänyt runsaasti keskustelua muotokuvamaalauksen perinteistä ja käytänteistä. Näiden rinnalla on töitä tuntemattomimmilta tekijöiltä. Kokoelman erikoisuuksiin lukeutuvat useat kopiomuotokuvat sekä mallin kuoleman jälkeen ja valokuvien avulla toteutetut teokset. Muotokuvakokoelman uusin teos, Jorma Heleniuksen maalaama Paula Kokkosen muotokuva vuodelta 2013, on myös esillä.



Muotokuvien lisäksi näyttelyssä käsittää filmivälähdyksiä valittujen taiteilijoiden työskentelystä sekä poliitikkojen - teosten mallien - erilaisista työtehtävistä.  Näyttelyn yhteydessä julkaistu katalogi "Vallan kasvot" esittelee kattavasti koko kaupungintalon muotokuvakokoelman, ja julkaisu on näyttelyssä yleisön luettavissa.





Näyttely avoinna Virka Galleriassa 20.11.2013.-12.2.2014, ma-pe 9-19 ja la-su 10-16. Vapaa pääsy!



Lehdistökuvat: http://virka.fi/fi/galleria/tiedotusvalineille/lehdistokuvat

Näyttelyyn liittyvä oheisohjelma nähtävissä osoitteessa http://virka.fi/fi/galleria/tapahtumat. Seuraavat tapahtumat torstaina 30.1. ja 6.2. klo 17.

Katso myös kuraattorin lyhyt esittely näyttelystä: http://virka.fi/fi/galleria/index/839-vallan-kasvot-201120131222014.





Lisätietoa:

Oscar Ortiz-Nieminen, näyttelyn kuraattori: 050 3088782, oscar.ortiznieminen at gmail.com<mailto:oscar.ortiznieminen at gmail.com>

Liisa-Maija Hertto, näyttelysuunnittelija: (09) 31025018, liisa-maija.hertto at hel.fi<mailto:liisa-maija.hertto at hel.fi>