[Nayttelyposti] PIMEÄSTÄ. Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle Porin taidemuseossa

Ramstedt-Salonen Mirja mirja.ramstedt-salonen at pori.fi
To 23.Tammi. 08:45:29 EET 2014


PORIN TAIDEMUSEO / PORI ART MUSEUM / www.poriartmuseum.fi


Näyttely
PIMEÄSTÄ. Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle
07.02. – 25.05.2014 / Projektihuone / Porin taidemuseo

Tiedotustilaisuus medialle                   torstaina 06.02.2014 kello 11.00
Taiteilija- ja kuraattoripuheenvuoro     perjantaina 07.02.2014 kello 12.00
Näyttelyn avajaiset                             perjantaina 07.02.2014 kello 18.00
BONUS-opastus                                 keskiviikkona 12.03.2014 kello 18


PIMEÄSTÄ-näyttelyn suunnittelu ja toteutus / kutsukortin suunnittelu: Päivi Hirsiaho, Pauliina Koivunen, Senni Pöyry ja Miissa Rantanen, Aalto-yliopiston Taiteen laitoksen Porin yksikkö & Porin taidemuseon pedagoginen yksikkö. Yhteistyössä: Maire Gullichsenin taidesäätiö

Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle -näyttelysarja jatkaa Porin taidemuseon Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmia esittelevää Maire Gullichsen ja modernismi -sarjaa. Sarjassa tutkitaan erilaisia katsomisen tapoja sekä tehdään yhteistyötä erilaisten yleisöjen kanssa. Modernismin perinteestä ammentavat taiteilijat saavat näyttelyssä rinnalleen nykytaiteen tekijöitä.

"Oli mielenkiintoista päästä ulkopuolisena tutkimaan museon varastoa, satumaista teosten merta. Siellä teokset fyysisesti nukkuvat, lepäävät sillä aikaa, kun eivät ole sijoitettuina tai näyttelyissä, katseltavina. Aimo Kanervan Piru palasi aina uudelleen ja uudelleen teemahahmotelmien keskiöön. Lopulta pimeyden teeman pinnan alle jäivät sivuääniksi huutelemaan unohdetut työt, leikkisyys, intuitio ja naistaiteilijoiden osa. MG-kokoelman vähäisen naistaiteilijamäärän rinnalle valitsimme tallennekokoelmista muutamia aikalaisia.
Pimeintä on aina ennen ensimmäistä valonpilkahdusta, sanoo joku. Näyttelyn kokoamisesta muodostui luontevasti matka pimeästä kohti valoa".  - Näyttelytyöryhmä

Näyttely avaa näkökulmia siihen, mitä pimeys on. Pimeys voi viitata konkreettiseen valon puutteeseen ja hämäryyteen, mutta myös vertauskuvallisemmin esimerkiksi mielen pimeyteen. Niin tiede, uskonto kuin kansantalouskin antavat pimeydelle omat merkityksensä. Pimeyttä voi ajatella myös sen vastakohtien, kirkkauden ja valon kautta. Pimeys voi pelottaa, mutta myös tuoda turvaa.

Näyttelyn teoksissa pimeys heijastuu vasten luonnonvoimia ja vuodenaikoja, kuolemaa, valoa, kärsimystä ja absurdiutta. Tummien sävyjen lisäksi teoksissa pimeyteen sovittuu väriä, pilkettä ja vivahteita. Valo antaa pimeydelle sen häkellyttävän voiman ja asettuu osaksi kokonaisuutta, jossa toista ei voi erottaa toisesta. Anna Retulaisen (1969) ja Aimo Kanervan (1909-1991) teokset ohjaavat katsojan ajatuksia teeman ääripäästä toiseen, mutta taiteilijoiden kädenjäljissä voi nähdä samankaltaista luomisen vimmaa. Ääripäiden välissä näyttelyä kannattelevat mm. Eino Ruutsalon (1921-2001), Heimo Riihimäen (1907-1962) ja Heli Hiltusen (1960) työt.

Näyttelyn teokset ovat poimintoja Maire Gullichsenin taidesäätiön ja Porin taidemuseon tallennekokoelmista.

Näyttelyyn liittyvää ohjelmaa:
Pimeästä-näyttelyssä Naistenpäivänä 08.03. Lauluja pimeydestä ja valosta / muusikko Jorma Lamminen, Senioripäivänä 20.03. kello 13 kulttuurintutkija, FM Antti Lindfors kertoo pimeyteen ja valoon liitetyistä merkityksistä ja uskomuksista. Luentosarjassa kosmologi Syksy Räsänen 2.4. kello 18.30: Näkymätön luuranko – pimeä aine maailmankaikkeudessa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja: Museolehtori Mirja Ramstedt-Salonen, mirja.ramstedt-salonen at pori.fi/ 044 701 1119.



Mirja Ramstedt-Salonen

Museolehtori / Curator of Education

Porin taidemuseo / Pori Art Museum

Eteläranta / 28100 Pori / Finland

+358-44-7011119