[Nayttelyposti] Tiedote 9.1.2014." Valon luotsit" -näyttely Merikeskus Vellamossa.

marja.puukka at kotka.fi marja.puukka at kotka.fi
To 9.Tammi. 12:58:58 EET 2014


MERIKESKUS VELLAMO
Suomen merimuseo

Tiedote 9.1.2014

VALON LUOTSIT. Neljän taidemaalarin Kotka.
10.1.—30.3.2014

”Valon luotsit” -näyttely esittelee maalauksia neljältä kotkalaiselta taidemaalarilta, jotka ovat Eino Heino (1921—1987), Olavi Heino (1953—), Eino Kukkonen (1934—2004) ja Päiviö Pyöttiälä (1924—2006). Kuraattorina toiminut taidemaalari Olavi Heino on koonnut näyttelyyn 40 maalausta vuosilta 1958—2013. Maalauksia ovat lainanneet Kotkan kaupunki, Steveco Oy, KTP, Kotkan Klubi sekä useat yksityishenkilöt. ”Valon luotsit” -näyttely on avoinna yleisölle 10.1.—30.3.2014 lukuun ottamatta Merikeskus Vellamon huoltotaukoa 20.—23.1.2014, jolloin koko Vellamo on suljettu.

Miten asumismiljöö vaikuttaa taidemaalariin? Näkyykö se hänen tuotannossaan? Jos näkyy, niin miten ja mitä se tuo nähtäväksemme taidemaalarin maalaamassa taulussa? Jokaisella näyttelyn taidemaalareista on oma persoonallinen suhteensa asuinympäristöönsä. He ovat luoneet maalaustensa tyylin, jonka vankkana perustana on satamakaupunkirealismi. Vaikka aiheiden samankaltaisuus yhdistää heitä, käsittelytapa ja katsomiskulma maalauksissa ovat erilaiset. Kotka näkyy maalauksissa sataman, meren, ihmisen ja kaupunkikuvan kautta surrealistisena, ekspressionistisena, impressionistisena tai runollisena, mutta ennen kaikkea varsin realistisena.

Taidemaalarit ovat arvokkaita muutoksen tallentajia. Heidän maalauksiaan katsomalla jälkipolville avautuu ajankuva mahdollisesti jo kadonneesta elinympäristöstä. Maalatessaan taidemaalari kuin huomaamattaan osallistuu tärkeään tehtävään: olla yhteisenä muistina maalaustensa välityksellä.

Kuraattori Olavi Heino on valinnut näyttelyyn Eino Heinon, Olavi Heinon, Eino Kukkosen ja Päiviö Pyöttiälän Kotkaan viittaavia maalauksia, jotka edustavat juurevinta ja intohimoisinta ilmaisua heidän tuotannossaan. ”Kun katselen näitä maalauksia, en voi kun harmitella, ettei tämänsuuntainen maalaaminen ollut laajamuotoisempaa heidän tuotannossaan”, Heino sanoo. ”Jos se olisi ollut, voisi puhua jopa kotkalaisesta koulukunnasta. Nyt voidaan toki puhua neljästä taidemaalariystävästä ja ryhmästä, jonka Kotka-maalauksista kasvaa parhaimmillaan myyttinen kuva meren ja sataman kaupungista.”

Eino Heinon realistisista maalauksista nousevat erityisesti esille satamateemaiset työn kuvaukset. Se on aihe, joka on kotkalaisessa kuvataiteessa tyystin ohitettu. Olavi Heinon maalausten erityisenä piirteenä voidaan nähdä hänen kaupunkimaalaustensa historiallinen perspektiivi ja runollinen struktuurimaalaus ranta-aiheissa. Eino Kukkosen maalausten kotoiset aiheet nousevat runollisen käsittelytavan vuoksi omaperäisiksi taideteoksiksi. Päiviö Pyöttiälän surrealistisrealistiset laiturimaalaukset kasvavat huikean perspektiivinsä myötä katsojia askarruttaviksi mielen unikuviksi.

Ajatus näyttelystä oli itänyt Olavi Heinon mielessä vuosia, mutta vasta keväällä 2013 kaikki osaset loksahtivat paikoilleen Heinon esitellessä näyttelyidean Suomen merimuseon museonjohtaja Tiina Mertaselle ja amanuenssi Erik Tirkkoselle, jotka innostuivat ajatuksesta heti. Näyttelyn kantava
teema, muistojen välittäminen, on myös museon tehtävä. Merimuseo haluaa omalta osaltaan viestiä ja vahvistaa uskoa siitä, että satama ja sieltä avautuvassa maisemassa edelleen näkyvät elementit ovat vahva ja aito pohja Kantasataman alueen kehittämiselle. Museonjohtaja Tiina Mertanen toteaa myös: ”Näyttely on Merimuseon puolelta myös kiitos kotkalaisille hienosta yhteistyöstä Merikeskus Vellamon viiden toimintavuoden aikana ja kunnianosoitus uudelle kotisatamallemme.”

Näyttely kytkeytyy oleellisesti Olavi Heinon kirjoittamaan kirjaan ”Taidemaalarin Kotka”, joka ilmestyy näinä päivinä. Kirja kertoo näyttelyn taidemaalareista sanoin ja kuvin.

”Olen tutkinut kotkalaista kuvataidetta kymmeniä vuosia ja kerännyt taidekokoelmaa, jonka keskiössä ovat itseoikeutettuina isäni Eino Heinon sekä ystävieni Eino Kukkosen ja Päiviö Pyöttiälän maalaukset”, Heino kertoo. ”Emme koskaan järjestäneet kaikki neljä yhteistä näyttelyä, vaikka osa meistä olikin toistensa kanssa samoissa näyttelyissä. Asia jäi harmittamaan minua, ja ajattelin, että vielä joskus... Näyttely on kunnianosoitus jo edesmenneille ystävilleni ja kollegoilleni. Samalla se on kunnianosoitus heidän kotikaupungilleen Kotkalle, josta he maalasivat tärkeimmät maalauksensa.”

Lisätiedot:
kuraattori Olavi Heino, 050 340 6344
amanuenssi Erik Tirkkonen, erik.tirkkonen at nba.fi<mailto:erik.tirkkonen at nba.fi>, 040 128 6494

Lehdistökuvat ovat ladattavissa linkistä
http://www.nba.fi/fi/museot/suomen_merimuseo/tiedotusvalineille

...............................................................
Marja Puukka
Tiedottaja/Information Officer
Merikeskus Vellamo/Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
Mobile +358 40 350 0496
marja.puukka at kotka.fi<mailto:marja.puukka at kotka.fi>
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>

”Arjen aakkoset”. Puuhanäyttely lapsille.
18.10.2013-12.1.2014

”Valon luotsit." Neljän taidemaalarin Kotka.
10.1.-30.3.2014

Kaakko135˚- Hyvän tuulen rannikko
www.kaakko135.fi<http://www.kaakko135.fi/>
facebook.com/kaakko135