[Nayttelyposti] Edith – Suomen Lasitaiteilijat ry:n 10-vuotisjuhlanäyttely Emil Cedercreutzin museossa 23.2. – 6.7.2014

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ma 10.Helmi. 17:41:53 EET 2014


EDITH – SUOMEN LASITAITEILIJAT RY:N 10-VUOTISJUHLANÄYTTELY

23.2. – 6.7.2014 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa	

Sunnuntaina 23.2.2014 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautuu Suomen Lasitaiteilijat ry:n 10-vuotisjuhlanäyttely Edith. Näyttely on avoinna yleisölle museon Ilmari-salissa 17.4.2014 saakka ja jatkuu Satakunta-salissa 6.7. asti. Näyttelyyn liittyy myös oheistapahtumia. 

Suomen Lasitaiteilijat ry (LASITA) on valinnut näyttelyn teemaksi Edith Södergranin (1892-1923) runouden. Södergran oli suomenruotsalaisen lyriikan tärkeimpiä vaikuttajia ja hän oli myös modernismin uranuurtaja. Tämän näyttelyn avulla Suomen Lasitaiteilijat haluavat luoda vuoropuhelua kuvataiteen ja runouden välille. Taiteilijat ovat voineet vapaasti tulkita teoksissaan Södergranin lyriikkaa. 

Edith-näyttelyyn osallistuvat lasitaiteilijat ovat toimineet ammattimaisesti studiolasitaiteilijoina Suomessa jo varsin pitkään. He ovat suunnitelleet ja toteuttaneet lasitaideteoksiaan lukuisiin julkisiin ja yksityisiin kohteisiin. Taiteilijat käyttävät lasia perinteiseen tapaan taiteen materiaalina, mutta pyrkivät löytämään sille myös täysin uusia ilmaisumuotoja. Edith-näyttelyssä on esillä eri tekniikoilla valmistettuja lasimaalauksia eli tasolasitöitä sekä kolmiulotteisia lasiteoksia. 

Juhlanäyttelyyn osallistuu 18 LASITA:n jäsentä: Margit Hakanen (Tampere), Soili Halonen-Mikkonen, (Tampere), Jari Hangassalo (Pietarsaari), Aila Järvelä (Kruunupyy), Kari Kuisma (Pori), Veijo Muroke, (Helsinki), Heikki Pohto (Viitasaari), Ritva Saloranta (Maarianhamina), Tuija Sarantila (Lahti), Kyllikki Susi (Hämeenlinna), Lea Swantz (Nuutajärvi), Teija Takala (Seinäjoki), Susanna Tekoniemi (Vaasa), Minna Tuohisto-Kokko (Ilmajoki), Merja Virta (Seinäjoki), Hanna Virtomaa (Turku), Vesa Välikangas (Nokia), Eija Yli-Knuuttila (Kihniö)

Suomen Lasitaiteilijat ry, LASITA on perustettu vuonna 2003 Tampereella. Valtakunnallinen yhdistys toimii suomalaisten ammattilasitaiteilijoiden yhteisönä. Jäseniä voivat olla sekä kylmä- että kuumalasitaiteen tekijät. Yhdistyksen tärkeimpänä toimintamuotona on näyttelytoiminta. Edith-näyttely on järjestyksessään yhdistyksen 13. näyttely. Suomen Lasitaiteilijat ry:n tarkoituksena on nostaa lasitaiteen arvostusta ja se pyrkii edistämään lasitaiteen eri alojen tuntemusta. Lasitaide on Keski-Euroopassa vahvasti sidoksissa arkkitehtuuriin. Yhdistyksen tavoitteena on saada lasityöt osaksi myös suomalaista nykyarkkitehtuuria. Esille halutaan tuoda sekä kylmä- että kuumalasitaiteen erilaiset käyttömahdollisuudet mm. sisustamisessa. 

Näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 23.2. – 6.7.2014. Tervetuloa!


Lisätiedot ja lehdistökuvat: 

Museoamanuenssi Hanna Kaski, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5349, hanna.kaski at harjavalta.fi.  
Lasitaiteilija Teija Takala, puheenjohtaja, LASITA, puh. 050 5676139, te.takala at hotmail.com
Lasitaiteilija Minna Tuohisto-Kokko, LASITA, puh. 050 3130222, lasiateljee at netikka.fi