[Nayttelyposti] Linnasta linnaan -näyttely esittelee Suomen ja Venäjän linnoitusverkoston värikästä historiaa

Häkkinen, Sari Sari.Hakkinen at nba.fi
Ti 1.Huhti. 13:18:40 EEST 2014


Linnasta linnaan -näyttely esittelee Suomen ja Venäjän linnoitusverkoston värikästä historiaa

Suomalais-venäläistä linnoitusverkostoa esittelevä "Linnasta linnaan" -näyttely kiertää huhtikuusta lokakuuhun viidessä Itä-Suomen kaupungissa. Kiertue päättyy loka-marraskuussa Helsingin rautatieaseman näyttelytilaan. Näyttely kertoo 11 linnan ja linnoituksen historiasta. Mukana on kohteista tehtyjä esinelöytöjä, arkistokuvia, tarinoita sekä tietoa linnojen tämän päivän toiminnasta.

Linnasta linnaan -verkoston tavoitteena on tutustuttaa niin suomalaiset kuin venäläisetkin Kaakkois-Suomen ja Luoteis-Venäjän linnojen ja linnoitusten värikkääseen historiaan. Useimmat kohteet on rakennettu aikana, jolloin Ruotsi ja Venäjä taistelivat toisiaan vastaan. Kohteiden historia on kuitenkin suurelta osin yhteinen: monet nykyään Venäjän puolella sijaitsevista linnoituksesta ovat ruotsalaisten rakentamia, Suomessa sijaitsevat taas ovat alun perin venäläisiä.

Verkoston suomalaiset kohteet ovat Haminan linnoitus, Kyminlinna, Lappeenrannan linnoitus, Olavinlinna ja Utin linnake. Venäjän puolelta mukana ovat Ivangorodin linnoitus, Kaprion linna, Käkisalmen linna, Pähkinälinna, Vanhan Laatokan linnoitus ja Viipurin linna. Kohteet ovat mukana vuosina 2011-2014 toteutettavassa Linnasta linnaan -hankkeessa. Linnasta linnaan on suomalais-venäläinen yhteistyöhanke, jossa kehitetään kulttuurimatkailua ja linnayhteistyötä. Linnoja ja linnoituksia pyritään elävöittämään entistä kiinnostavammiksi matkailukohteiksi ja samalla rakentamaan uutta yritystoimintaa luovien alojen ja yritysten verkoston avulla.

Linnasta linnaan -hankkeen hankepartnereita ovat Itä-Suomen yliopisto, Museovirasto / Suomen kansallismuseo, Lappeenrannan kaupunki, Leningradin alueen kulttuurikomitean museotoimi ja Pietarin kaupungin historiallinen museo. Hanke rahoitetaan Euroopan naapuruus- ja kumppanuusinstrumentista ja se päättyy keväällä 2014.

Linnasta linnaan -näyttelyn suunnittelusta vastaa Meridian X Oy.

Näyttelyn aikataulu:
Olavinlinna 3.-30.4.
Savonlinnan pääkirjaston kokoustila 5.-30.5.
Haminan linnoituksen ruutikellari 4.-29.6.
Kotkan pääkirjaston 2. kerroksen aula 1.7.-4.8.
Lappeenrannan linnoituksen Vihreä Makasiini 6.8.-22.9.
Kouvolan pääkirjasto 24.9-18.10.
Helsingin rautatieaseman Postihalli 20.10.-9.11.

Lisätietoja:
projektisuunnittelija Satu Juoperi, Linnasta linnaan -hanke, puh. 040 128 6348, satu.juoperi at nba.fi<mailto:satu.juoperi at nba.fi>

Suomalais-venäläisiin linnoituskohteisiin voi tutustua myös uudella fortforum.org-verkkosivustolla.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta