[Nayttelyposti] Markku Laamasen näyttely Mikkelin taidemuseossa 27.9.-3.11.2013

Larikka Anna-Maria Anna-Maria.Larikka at mikkeli.fi
Pe 27.Syys. 09:46:57 EEST 2013


Markku Laamanen – piirustuksia ja maalauksia Mikkelin taidemuseo 27.9.-3.11.2013

Näyttelyssä esitellään mikkeliläisen kuvataiteilija Markku Laamasen piirustuksia ja maalauksia vuosilta 2000-2013. Kokonaisuus käsittää kolmisenkymmentä teosta. Fauna- ja flora-aiheet sulautuvat pastellimaalauksissa ja tussipiirroksissa metamorfoosimaisiksi kokonaisuuksiksi surrealismin ja fantasian hengessä.

Markku Laamasen teoksissa liikutaan unen, mielikuvituksen ja alitajunnan maailmoissa. Taiteilija kertoo työskentelevänsä yhdistelemällä kuvallisia aineksia sattumanvaraisesti pohtimatta sisältöä sen tarkemmin ennakolta.
	” Tiukan temaattinen, etukäteissuunnitelmaan perustuva työskentelytapa on minulle vieras. Aiheet nousevat mieleeni näennäisesti tyhjästä. Kimmoke uuteen teokseen voi tulla aiemmin nähdystä; omista varhaisemmista töistäni, toisten taiteilijoiden töistä, lehtikuvista tai kuvamaisista luonnonnäkymistä. Työskentelyprosessin aikana yksi kuva johtaa helposti toiseen, uusi kuva pyörii mielessä ennen kuin edellinen on valmis”.

Laamasen maalauksissa näkyvän todellisuuden kuvat ja surrealistiset elementit sulautuvat omintakeisiksi yhdistelmiksi huumorin pilkahduksia unohtamatta.  Pirstaleiset yksityiskohdat saavat uuden ympäristön taiteilijan monimuotoisissa teoksissa. Teknisesti taidokkaat teokset ovat muodoltaan vahvoja ja tarkkapiirtoisia. Tärkeimmät elementit – ihmis- , kasvi- tai eläinkunnan edustajista koostetut merkilliset olennot on nostettu näyttämölle lähempää tarkastelua varten. Kulissimainen tausta, renessanssihenkinen maisema tai pelkistetty värikenttä, alleviivaa teosten epätodellista, irrationaalista tunnelmaa. Tavanomaisuuden rikkomisesta, tutun ja vieraan kohtaamisesta syntyy yllättäviä, tulkinnoille vapaita mielleyhtymiä. 

Markku Laamanen (s. 1971) on valmistunut 1996 Kankaanpään taidekoulusta kuvanveistäjäksi. Hän asuu ja työskentelee sekä Mikkelissä että Helsingissä. Tätä nykyä Laamasen pääasialliset tekniikat ovat pastellimaalaus, tussipiirros ja valokuvaus. Näyttelyihin hän on osallistunut aktiivisesti jo vuodesta 1995.  Nyt esille tuleva näyttely on Laamasen ensimmäinen yksityisnäyttely Mikkelin taidemuseossa, hänen teoksiaan on aiemmin ollut mukana useissa ryhmänäyttelyissä. Laamasen teoksia on mm. Helsingin kaupungin ja Mikkelin taidemuseoiden kokoelmissa.

Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, puh. (015) 194 2424, www.mikkeli.fi/museot, museot(at)mikkeli.fi. Museo on avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12-19, to-su 10
17, la 10
13, ma-ti suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaa pääsy. Pääsymaksu aikuiset 5 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161, museot(at)mikkeli.fi. Varaukset museon toimistosta.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta