[Nayttelyposti] Virka Gallerian syksyn näyttelyt: liettualaista nykylehtikuvaa ja vietnamilaisia elokuvajulisteita

Pietilä Soile Soile.Pietila at hel.fi
Pe 13.Syys. 10:27:59 EEST 2013


Virka Galleriassa Helsingin kaupungintalolla on avautunut kaksi uutta näyttelyä. Kokonaisuudet esittelevät ilmiöitä ja tarinoita eri puolilta maailmaa, Liettuasta ja Vietnamista.

Liettua liikkeessä – Liettualaista nykylehtikuvaa
Virka Galleriassa 11.9.-10.11.2013
Virka Gallerian syksyn ensimmäinen näyttely Liettua liikkeessä ‒ Liettualaista nykylehtikuvaa koostuu Lithuanian Press Photography -kilpailun voittajakuvista neljältä viime vuodelta. Kansainvälisen tuomariston arvosteleman kilpailun kuvat ovat Liettuan parhaiden valokuvaajien töitä. Näyttelyn kuvasarjat tarjoavat läpileikkauksen nykypäivän Liettuasta.
Lehtikuviin on tallentunut dramaattisia kohtalonhetkiä ja humoristisia silmänräpäyksiä. Kuvaajat ovat tapahtumien keskiössä, mutta myös lavastavat tunnelmia surrealististen glamour- ja mainoskuvien malliin. Urheilu on yleismaailmallinen kieli, jossa kohtaavat nopeat ja hidastetut voimat moottoriurheilun aggressiivisuudesta shakkipelin mietiskelevään ajattomuuteen.
Maisemat ja taustat vaihtuvat, mutta ihmiset elävät omaa elämäänsä: nuoret katsovat avoimin silmin kohti tulevaisuutta, kun taas iäkkäämmät katselevat taaksepäin kohti mennyttä aikaa. Liettua liikkeessä kertoo havainnollisesti siitä jatkuvasta ja nopeasta muutoksesta, jonka maa on käynyt läpi lyhyessä ajassa. Liettua itsenäistyi uudelleen vuonna 1991 ja liittyi Euroopan Unioniin 2004, jonka puheenjohtajamaana Liettua toimii loppuvuonna 2013.
Näyttelyn yhteydessä esitetään Giedrė Beinoriūtėn dokumentti Conversations on Serious Topics. Dokumentissa käydään keskusteluja lasten ja teinien kanssa. Heidän keskusteluistaan heijastuva nykyajan maailmankuva on ajoittain surumielinen, ajoittain koominen ja ajoittain dramaattinen.
Näyttely järjestetään Liettuan Euroopan Unionin puheenjohtajuuden puitteissa yhteistyössä Liettuan Suomen-suurlähetystön kanssa sekä Liettuan kulttuurin tukisäätiön (Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondo) ja yksityishenkilöiden tuella.

Sodasta kansakunnaksi - Elokuvajulisteita Vietnamista
Virka Gallerian Kulmassa 12.9.–6.10.2013
Monet vietnamilaiset elokuvat ovat menestyneet kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, mutta suurimmalle osalle suomalaisista ne ovat jääneet melko vieraiksi. Virka Galleria tarjoaa nyt harvinaisen tilaisuuden nähdä kokoelma vietnamilaisia elokuvajulisteita 50 vuoden ajalta.
Vietnamilainen elokuva on runsaan puolen vuosisadan aikana muuttunut sodan ja sankarillisuuden kuvaamisesta tavallisten ihmisten elämän tarkasteluun. Näyttelyyn valitut elokuvajulisteet käsittelevät mielenkiintoisella tavalla tätä kulttuurista muutosta. Elokuvien tuotantoajankohdat vaihtelevat vietnamilaisen elokuvan syntyajoista, vuodesta 1953, nykyaikaan. Näyttely tarjoaa yleiskatsauksen vietnamilaisen elokuvan syntyyn ja kehitykseen kansakunnan historian kolmea vaihetta mukaillen: Elokuvatoiminnan vakiintuminen, sodanjälkeisen ajan haasteet sekä uudistuminen ja kansainvälistyminen.
Varhaisimpien aikojen elokuvien ominaisin piirre on väsymätön taisteluhenki ja elokuvissa heijastuu sota-ajan ankaruus ja väkivaltaisuus. Sodan jälkeen perheet ja yhteiskunta olivat monimutkaisten ongelmien edessä. Elokuvat olivatkin yhä useammin realistisia tosielämän kuvauksia. Viime vuosikymmeninä vietnamilaisen elokuvan tyyli on monipuolistunut. Sen sijaan, että elokuvissa ihannoitaisiin vietnamilaista yhteiskuntaa, niissä muun muassa kritisoidaan markkinatalouden mukanaan tuomaa kulttuurista köyhyyttä. Samalla kun vietnamilainen elokuva on kehittynyt, maan elokuvateollisuus on tuottanut monia kansainvälisillä festivaaleilla menestyneitä elokuvia.
Näyttelyn yhteydessä esitetään kahta dokumenttielokuvaa Kallioiset vuoret (2000) ja Kotiseutu (2001) sekä animaatiota nimeltä Polkupyörä (2000).
Näyttelyn on tuottanut yhteistyössä Virka Gallerian kanssa Vietnamin Elokuvainstituutti ja Vietnamin suurlähetystö.Näyttelyt avoinna Virka Galleriassa ma-pe 9-19 ja la-su 10-16
Vapaa pääsy


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta