[Nayttelyposti] Palkittu Saareen-näyttely Merikeskus Vellamossa

Aartomaa, Johanna Johanna.Aartomaa at nba.fi
Ke 23.Marras. 08:40:02 EEST 2013


MERIKESKUS VELLAMO
Suomen merimuseo
Palkittu Saareen-näyttely Merikeskus Vellamossa

Merikeskus Vellamossa esillä oleva Saareen-näyttely tekijöineen on saanut Lastenkirjainstituutin jakaman Onnimanni-palkinnon, joka myönnetään lasten- ja nuortenkirjallisuutta edistävästä toiminnasta. Oululaisen Valveen sanataidekoulun tekemän Saareen-näyttelyn pohjana ovat 32 kotimaisen kirjailijan teokset, ja se tarjoaa elämyksellisen matkan saareen ja veden tarinoihin.
Saareen-näyttely houkuttelee tarinat kirjojen kansista ulos ja rakentaa niistä konkreettisen, mielikuvitusta ruokkivan seikkailun. Monipuolinen näyttely tarjoaa mahdollisuuksia myös rauhoittumiseen, tarinoiden ja näyttelyn tilojen tutkailemiseen ja sitä kautta uusiin oivalluksiin tekstien parissa. Vuodesta 2010 eri paikkakunnilla kiertänyt näyttely on saanut jo yli 40 000 kävijää ja on tällä tavoin onnistunut viemään kirjallisuuden asiaa eteenpäin. Myös Kotkan kirjastoissa näyttelyn lukemiseen innostava vaikutus on huomattu: näyttelyyn liittyvien kirjojen kysyntä on ollut suurta.
Erityiskiitoksen palkintolautakunta haluaa antaa Saareen-näyttelylle runsaasta oheistoiminnasta: esittelyistä, työpajoista ja sanataideharjoituksista. Luku- ja näyttelyelämyksen tueksi laaditut valmiit harjoitukset ovat tarjonneet virikkeitä koulujen ja päiväkotien taidekasvatustyölle. Tästä hyvänä esimerkkinä on Kotkansaaren koulun 5A-luokan kuvaamataidon näyttely Kotkan pääkirjaston lastenosastolla lokakuussa.
Palkintolautakunta haluaa kiinnittää huomiota myös siihen näkymättömään työhön, jota jokainen näyttely syntyäkseen vaatii. Laajaan kirjalliseen aineistoon perustuvan näyttelyn työstäminen on edellyttänyt näyttelyn suunnittelijoilta asiantuntemusta, huolellista taustatyötä, luovuutta ja ennen kaikkea näyttelystäkin välittyvää intohimoista suhtautumista asiaan. Saareen-näyttelyn taiteelliseen ydintyöryhmään ovat kuuluneet Valveen sanataidekoulun vastaavat sanataideopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala, näyttelysuunnittelija ja kuraattori Antti Tenetz, lavastaja Petri Haapakoski sekä tuottaja Satu Alajoki.
Lastenkirjainstituutti juhlii 35:ttä toimintavuottaan ja Onnimanni-palkinto jaetaan nyt 21. kerran.

Saareen-näyttelyn ovat tuottaneet Kotkaan Suomen merimuseo ja Lasten kulttuurikeskus LAKU. Näyttely on avoinna 8.12.2013 asti Merikeskus Vellamossa.
Merikeskus Vellamossa järjestetään koko perheen opastuksia Saareen-näyttelyyn ke-pe 23.-25.10., su 3.11., su 10.11., su 24.11. ja su 1.12. klo 12. Mukaan voi tulla pääsymaksun 8/6 € hinnalla, alle 18-vuotiaat maksutta. Ikäsuositus 5-12 vuotta, sallittu myös aikuisille.

Näyttelyyn liittyy myös syysloman postikorttityöpaja ke 23.10. ja pe 25.10. klo 13–15. Maksuttomaan pajaan voi pistäytyä oman aikataulun mukaan. Ikäsuositus 4-vuotiaasta lähtien, nuorimmilla on hyvä olla aikuinen apuna.
Kotkan pääkirjaston lastenosastolla on lokakuun ajan esillä Suomen merimuseon kummiluokan kuvaamataidon töitä, jotka liittyvät Saareen-näyttelyn kirjoihin.
Lisätietoa Saareen-näyttelystä: museolehtori Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo/Merikeskus Vellamo, 040 128 6486, johanna.aartomaa at nba.fi<mailto:johanna.aartomaa at nba.fi> http://www.merikeskusvellamo.fi/N%C3%A4yttelyt/Vaihtuvat%20n%C3%A4yttelyt?showExhibition=26
Lastenkirjainstituutin tiedote: www.lastenkirjainstituutti.fi/lastenkirjainstituutti/tiedote-17-10-2013/<http://www.lastenkirjainstituutti.fi/lastenkirjainstituutti/tiedote-17-10-2013/> ‎
Lisätietoa Onnimanni-palkinnosta: www.lastenkirjainstituutti.fi/onnimanni-palkinto<file:///C:\Users\jaartoma\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary%20Internet%20Files\Content.Outlook\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary%20Internet%20Files\Content.IE5\FNNISV7N\www.lastenkirjainstituutti.fi\onnimanni-palkinto>
Lisätietoa kulttuuritalo Valveesta ja Saareen-näyttelystä: www.kulttuurivalve.fi/saareen<http://www.kulttuurivalve.fi/saareen>


Tiedon välitti:
___
Johanna Aartomaa, museolehtori
Museovirasto
Suomen merimuseo
Tornatorintie 99 A, 48100 Kotka
Puhelin 040 128 6486, faksi (05) 234 4011 johanna.aartomaa(at)nba.fi www.merimuseo.fi<http://www.merimuseo.fi/>

Saareen-näyttely. Vetisiä tarinoita ja lukemattomia elämyksiä. 28.6.-8.12.2013.

Löydät meidät Merikeskus Vellamosta www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>
Suomen merimuseo on Trafiikki-museo www.trafiikki.fi<http://www.trafiikki.fi/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta