[Nayttelyposti] Muuttuva Savonlinna -valokuvanäyttely Savonlinnan maakuntamuseossa 1.10.2013 - 6.4.2014

Väänänen Anne Anne.Vaananen at savonlinna.fi
Ke 2.Marras. 09:08:10 EEST 2013


Muuttuva Savonlinna, kaupungin koko kuva 140 vuoden ajalta

Savonlinna-kuvateos, valokuvanäyttely, filmi- ja kuvakooste sekä internet-sivusto kaupunkilaisille ja matkailijoille sisältyvät kaikki Muuttuva Savonlinna -kokonaisuuteen. Vuosina 2011-2013 kootut kuvat ja filmit kertaavat kaupunkikuvan suurimmat muutokset valokuvan aikakaudelta. Uudet internet-sivut tarjoavat pysyvän mahdollisuuden esitellä kaupungin muutosta ja elämää kautta aikojen.

Muuttuva Savonlinna -teemalla on kolmen vuoden ajan koottu, skannattu, digitoitu ja päivitetty Savonlinnan kaupunkikuvaa käsitteleviä kuvia ja filmejä. Kuvia on kertynyt tuhansia, vanhimmat lähes 140 vuoden takaa. Vanhin löydetty filmi on vuodelta 1911. Kymmenet kaupunkilaiset ovat lahjoittaneet kuvia, ja niitä on myös etsitty eri arkistoista. Kaupunkia esitteleviä maalauksia on kuvattu kymmeniä. Kaikki materiaali tallennetaan maakuntamuseoon tulevaa tutkimus- ja julkaisutoimintaa varten.

Savonlinnan maakuntamuseon valokuvanäyttelyssä on Savonlinnasta sekä vanhoja, että uusia kuvia, joista vastaa Savonlinnan Fotokerho. Näyttelyssä on mahdollista nähdä filmi- ja kuvakoosteen lisäksi kymmenkunta vanhaa Savonlinna-filmiä, vanhin vuodelta 1911.
Itä-Savo on aloittanut Muuttuva Savonlinna -teemasivujen ylläpidon, joille sisältöä, kuvia, filmejä ja kirjoituksia voi tuottaa kuka tahansa henkilö tai yhteisö, joka seuraa ja arvostaa Savonlinnan historiaa, kehitystä ja muutosta.

Muuttuva Savonlinna -hankkeen ovat toteuttaneet Pyhän Olavin Kilta ry, Savonlinnan maakuntamuseo ja Savonlinnan Fotokerho ry. Hanketta ovat tukeneet Etelä-Savon kulttuurirahasto, Savonlinnan kaupunki, Itä-Savo, Savonlinnan Matkailu Oy, Kirjakauppa Knut Posse ja Repo-yhtiöt. Kansallinen av-arkisto ja Museoviraston kuva-arkisto avustivat kuvien hankinnassa ja digitoinnissa.

Signe Brander, kaupunkivalokuvauksen pioneeri, asui ja kuvasi Savonlinnassa

Signe Brander (1869-1942) on tällä hetkellä vanhan kaupunkivalokuvauksen puhutuin nimi. Hänen 1907-1913 Helsinki-kuviaan on viime aikoina esitelty lukuisissa kirjoissa, dokumenteissa ja artikkeleissa. Hän kuvasi myös suomalaisia kartanoita ja Suomen sodan aikaisia taistelupaikkoja. Vähemmän tunnettua on, että Brander toimi Olavin Kylpylaitoksen Atelier Olofsbadin valokuvaajana vuosina 1896-98 ja palasi Savonlinnaan ja Punkaharjulle kuvausmatkalle vielä ainakin 1901. Voidaan sanoa, että Brander kehittyi ateljeevalokuvaajasta maisema- ja kaupunkikuvaajaksi juuri Savonlinnassa, sillä Riitta Konttisen (SKS Kansallisbibliografia 16.10.09) mukaan hänen ensimmäiset maisemakuvansa olivat juuri Punkaharjulta.

Muuttuva Savonlinna -näyttelyssä ja kirjassa on esillä Branderin kuvia, jotka huutokaupattiin viime talvena. Valokuva-arkistot olivat yllättyneitä kuvien löytymisestä ja niitä toivotaan löytyvän lisää savonlinnalaisten albumeista. Signe Branderin Savonlinnan aika on kiehtova tarkemman tutkimuksen aihe.

Vanhin Savonlinnaa esittelevä filmi on vuodelta 1911

Vanhin Savonlinnaa esittelevä filmi löytyi Kansallisesta audio-visuaalisesta arkistosta. Filmi tehtiin Berliinin vuoden 1912 matkailumessuille ja se on kattava katsaus Suomen nähtävyyksistä ja kaupungeista tuohon aikaan. Savonlinnan ja Punkaharjun osuudet ovat vain muutaman minuutin mittaisia, mutta filmi kokonaisuudessaan antaa erittäin mielenkiintoisen kuvan sen ajan Suomesta. Tiedossa on, että jopa vanhempia filmejä on Savonlinnasta otettu, mutta ne ovat hävinneet.

Muuttuva Savonlinna -valokuvanäyttely
Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari
1.10.2013 - 6.4.2014
avoinna ti - su klo 10 - 17
www.savonlinna.fi/museo
www.facebook.com/riihisaari


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta