[Nayttelyposti] Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttelykeskus Soihtu avautuu

Hyvönen Marja-Liisa marja-liisa.hyvonen at jyu.fi
Ke 20.Loka. 09:32:48 EET 2013



Näyttelykeskus Soihdussa kohtaavat tiede ja taide

Jyväskylän yliopiston tiedemuseon uusi näyttelykeskus avautuu yleisölle perjantaina 22.11.



Näyttelykeskus Soihdun avajaisia vietetään perjantaina 22. marraskuuta klo 12-18, jolloin se avautuu yleisölle esittelemään Jyväskylän yliopiston akateemista kulttuuriperintöä.  Soihtu sijaitsee Seminaarinmäen kampuksella Seminarium-rakennuksen (S) ensimmäisessä kerroksessa. Yliopiston museon nimi on muuttunut Jyväskylän yliopiston tiedemuseoksi. Nimenmuutoksella profiloidutaan yhä enemmän akateemisen kulttuuriperinnön ja tieteen historian museoksi.



Näyttelykeskus Soihdussa on esillä Jyväskylän yliopiston tiedemuseon uusi perusnäyttely Oi kuvatuksia ja mielijuohteita, joka esittelee yliopiston ja sen edeltäjien opetuksen ja tutkimuksen historiaa vuonna 1863 perustetun Suomen ensimmäisen kansakoulunopettajaseminaarin ajalta nykypäivään.



Tissarin kokoelma on varatuomari Jorma Tissarin Jyväskylän yliopistolle lahjoittama taidekokoelma, joka on ollut pitkään varastoituna. Tissarin kokoelman teokset ovat 1900-luvun keskeisimpien suomalaisten modernistien töitä, ja Soihtu tarjoaa kokoelmalle pysyvän esilläolon.



Näyttelykeskus Soihtuun kuuluu myös Kipinä. Se on vaihtuvien näyttelyiden tila, pieni museokauppa, infopiste, olohuone sekä lasten leikkipiste. Kipinässä avautuu taidekasvatuksen opiskelijoiden tekemä Seminaarinmäen arvoihin ja kokemuksiin liittyvä näyttely, AISTEIN: Seminaarinmäen kohtaamisia. Näyttelyssä on esillä taidekasvatuksen Elinympäristön arvot -kurssilla tuotettua materiaalia, muun muassa Jyväskylän normaalikoulun ensiluokkalaisten valokuvia lempi- ja inhokkipaikoistaan, Alkon makukartan innoittamia makukokemuksia Seminaarinmäestä, valokuvia kollektiivisten muistojen hengessä rakennetuista majoista sekä serigrafiatöitä, valokuva- ja videomateriaalia yliopiston päärakennuksen aistimisesta.





Oi kuvatuksia ja mielijuohteita -juhlakirja sekä aikamatka opetuksen ja tutkimuksen historiaan



Näyttelykeskuksen avautumisen yhteydessä julkaistaan yliopiston historiaa tarinoiden ja kuvien avulla valottava juhlakirja, Oi kuvatuksia ja mielijuohteita - Tarinoita Jyväskylän yliopiston ja sen edeltäjien vaiheista. Kirja on samalla tiedemuseon näyttelyjulkaisu.  Tarinat vievät lukijan aikamatkalle vuodesta 1863 vuoteen 1987. Kirjan on kirjoittanut Pekka Hassinen.



Oi kuvatuksia ja mielijuohteita -perusnäyttelyn taustatyöstä ja ideoinnista ovat vastanneet yliopiston tiedemuseon työntekijät, museoalan opiskelijat, suuri joukko yliopiston henkilökuntaa ja alumneja sekä Jyväskylän kesäyliopiston Ikääntyvien yliopiston Seminaarinmäen muistelupiiri.



Näyttelyssä on yhdistetty kuvia, esineitä, tekstiä ja ääntä, joiden kautta välitetään kävijälle uutta tietoa yliopiston ja sen edeltäjien opetuksen ja tutkimuksen historiasta. Näyttelyn käsikirjoitusvaiheessa arvokasta tietoa saatiin muun muassa Jyväskylän yliopiston alumneilta, emerita- ja emeritusprofessoreilta ja eläkeläisiltä, jotka tekivät haastatteluja ja kokosivat aineistoa.



Näyttelyaineiston tuottaminen on edellyttänyt laajaa kokoelmien tutkimusta ja digitointia. Tärkeässä osassa ovat kunkin temaattisen kokonaisuuden aihepiiriin liittyvät videot, joihin on koottu esine, kuva ja elokuva-aineistoa museon kokoelmista. Näyttelykeskuksen rahoittajia ovat olleet Jyväskylän yliopisto ja Yliopistosäätiö.



Näyttelykeskus Soihtu on saanut nimensä yliopiston logossa esiintyvän soihdun mukaan. Liekehtivä soihtu on palvellut Jyväskylän yliopiston ja sen edeltäjien tunnuksena läpi useiden historiallisten vaiheiden. Soihtua käyttivät jo seminaarin oppilaat omien suomalaiskansallisten pyrkimystensä tunnuksena.



Näyttelykeskus Soihdun aukioloajat 23.11. lähtien: ke-pe klo 12-17, la klo 12-16. Soihtuun on vapaa sisäänpääsy.



Jyväskylän yliopiston tiedemuseoon kuuluu myös Keski-Suomen luontomuseo Vesilinnassa Jyväskylän Harjulla. Luontomuseon sisäänpääsy muuttuu maksuttomaksi Soihdun avajaispäivänä 22.11. ja jatkuu ilmaisena 31.1.2014 saakka. Kokeilun tarkoituksena on kannustaa kävijöitä nauttimaan museon palveluista ilman pääsymaksukynnystä.

Luontomuseon aukioloajat: ti-pe klo 11-18 ja la-su klo 12-17.



Lisätietoja:

Intendentti Pirjo Vuorinen, puh. 040 550 6099, pirjo.vuorinen at jyu.fi<mailto:pirjo.vuorinen at jyu.fi>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta