[Nayttelyposti] SUOMALAISIA ARKKITEHTEJA YHDYSVALLOISSA / LEENA SVINHUFVUD JA LINDA LESKINEN / KE 20.11. KLO 18

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
Ma 18.Loka. 10:49:22 EET 2013


Tapahtumakutsu


KESKIVIIKKONA 20.11. KELLO 18.

SUOMALAISIA ARKKITEHTEJA YHDYSVALLOISSA
HISTORIALLINEN LUENTOSARJA JATKUU ARKKITEHTUURIMUSEOSSA

ARKKITEHTUURIMUSEO, KASARMIKATU 24
SISÄÄNPÄÄSY 6/3/0 €

OHJELMASSA TÄLLÄ VIIKOLLA:
Cranbrookin taidekorkeakoulu suomalaista taustaa vasten. Leena Svinhufvud, FT, Designmuseo
Ervi Amerikassa. Linda Leskinen, FM


SUOMALAISET ARKKITEHDIT YHDYSVALLOSSA -LUENTOSARJA

Arkkitehtuurimuseon marraskuussa 2013 järjestettävä luentosarja esittelee erilaisia näkökulmia suomalais-amerikkalaisiin arkkitehtuurisuhteisiin sadan vuoden ajalta.

Yhdysvallat on vuosikymmenten ajan antanut virikkeitä Suomen arkkitehtuuriin erilaisin painotuksin. Yhdysvalloissa on suomalaisten arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia yli sadan vuoden ajalta. Yleisesti tunnetaan vain Eliel ja Eero Saarisen arkkitehtuuri sekä Alvar Aallon piirtämä MIT:n oppilasasuntola Bostonissa. Kansainvälistä mainetta on lisäksi saanut  Suomen Washingtonin suurlähetystön rakennus, jonka Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen & Komonen suunnitteli 1990-luvulla.

Suomalaisia arkkitehteja toimi kuitenkin Yhdysvalloissa jo 1890-luvulla.  Arkistojen kätköistä on löytynyt tietoja John Bergesenin, August Nordbergin ja Oscar Rixsonin työskentelystä New Yorkissa. Heidän rakennuksiaan on edelleen pystyssä Manhattanilla ja Brooklynissa.

Eliel Saarinen siirtyi Yhdysvaltoihin 50-vuotiaana vuonna 1923. Arkkitehtuurisuunnitelmien ohella hän antoi Yhdysvalloissa merkittävän panoksen Cranbrookin Taideakatemian kehittäjänä. Saarinen kutsui Cranbrookin Taideakatemian opettajiksi taiteilijoita ja muotoilijoita Pohjoismaista. Pohjoismaisella opetuksella on ollut vaikutus amerikkalaiseen muotoiluun.

Aarne Ervi vaikuttui amerikkalaisesta teknologiasta ja kaupunkisuunnittelusta. Hän teki vuonna 1947 opintomatkan Yhdysvaltoihin. Ervi tutustui matkallaan muun muassa patorakennelmiin, uudenaikaisiin myymälöihin ja liikenteen rakennuksiin. Palattuaan Suomeen hän ryhtyi ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia rakennusmateriaaleja ja -tekniikoita kotimaassa.


TULEVIEN LUENTOJEN AIKATAULU

Keskiviikkona 20.11.2013 klo 18:00 / 6/3/0 €
Cranbrookin taidekorkeakoulu suomalaista taustaa vasten. Leena Svinhufvud, FT, Designmuseo
Ervi Amerikassa. Linda Leskinen, FM

Keskiviikkona 27.11.2013 klo 18:00 / 6/3/0 €
Amerikkalaisen kaupunkisuunnittelun vaikutus Suomessa 1920-luvulla. Elina Standertskjöld, Arkistonhoitaja / Arkkitehtuurimuseo
Washingtonin suurlähetystö. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen

TERVETULOA!Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta