[Nayttelyposti] Kuopion taidemuseo: Asiantuntijaopastuksissa 12.-15.11. klo 14 perehdytään taiteilija Juho Rissasen elämään ja taiteeseen

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
Ma 4.Loka. 10:06:00 EET 2013


Juho Rissasen (1873-1950) syntymästä on tänä vuonna kulunut 140 vuotta. Kuopiolaissyntyisen taiteilijan juhlavuoden kunniaksi Kuopion taidemuseossa järjestetään ti-pe 12.-15.11. klo 14 asiantuntijaopastuksia. Juho Rissasen taidetta ja elämää tutkinut intendentti Marianna Huttunen avaa persoonallisen kosmopoliittitaiteilijan elämää ja uraa. Juho Rissanen elämäntarina kulkee läpi Kuopion taidemuseon perusnäyttelyn. Lisäksi hän on esillä Karua kauneutta Juho Rissasen seurassa -näyttelyssä, jossa Rissasen teokset saavat rinnalleen nykytaiteilijoiden kansankuvauksia ja tulkintoja tämän päivän arkielämästä, kovaosaisuuttakaan kaihtamatta.

Juho Rissanen syntyi Kuopiossa 9.3.1873 köyhään kiertolaisperheeseen. Ensimmäiset taide-elämyksensä Rissanen sai vieraillessaan maalarin oppipoikana herrasväen kodeissa, joissa hän näki von Wright -veljesten ja Fridolf Weurlanderin maalauksia. Lahjakkuutensa ja kannustavien opettajien ansiosta Rissasesta tuli ensimmäisiä suomenkielisestä rahvaasta nousseita kansallisen taiteemme mestareita.

Rissanen tunnetaan erityisesti savolaisen kansan kuvaajana, tarinankertojana, joka tulkitsi elämän ankaruutta huumorin ja lämpimän myötäelämisen tuntein. Hän teki myös julkista taidetta, lasimaalauksia sekä freskoja, joista esimerkkinä kuopiolaisille tuttu Rakentajia-fresko Kuopion museon portaikossa vuodelta 1909. Rissanen tunnettiin hauskana ja elämäniloisena persoonana. Hän oli mainio juttujen kertoja ja itsekin lukuisten anekdoottien aihe. Hän oli suvereeni eurokansalainen, jonka lupsakka persoona tunnettiin Pariisin ja Nizzan taiteilijapiireissä. Hän seurusteli sujuvasti savolaisittain ääntämällään ranskan kielellä ja hurmasi aidolla kansanomaisuudellaan, ihmisläheisyydellään ja välittömyydellään. Viimeiset vuotensa Rissanen asui Yhdysvalloissa. Hän kuoli 10.12.1950 Miamissa 77-vuotiaana. Taiteilijan tuhkauurna on haudattu Kuopion Isolle hautausmaalle.

Osallistuminen asiantuntijaopastukselle pääsymaksun hinnalla.

Lisätietoja: intendentti Marianna Huttunen, marianna.huttunen at kuopio.fi<mailto:marianna.huttunen at kuopio.fi>, 044 718 2640

Kuopion taidemuseo, Kauppakatu 35, 70100 Kuopio
Avoinna ti–la 10–17, su-ma suljettu
5/3 €, vapaa pääsy alle 18-v. ja keskiviikkoisin kaikille

http://www.facebook.com/Kuopiontaidemuseo


-- 
*************************************************************************
Viesti on tarkastettu roskapostinsuodatus- ja virustorjuntaohjelmistolla.
*************************************************************************


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta