[Nayttelyposti] Tuula Lehtisen Kauneudesta WAMissa

Solstrand-Jalamo Sunniva sunniva.solstrand-jalamo at turku.fi
To 14.Maalis. 10:54:42 EET 2013


Tuula Lehtinen Kauneudesta
Wäinö Aaltosen museo 15.3.-26.5.2013

Wäinö Aaltosen museon kevätkauden keskiössä on kauneus: Tuula Lehtisen laaja yksityisnäyttely Kauneudesta on esillä 15.3.-26.5.2013. Tuula Lehtinen on koonnut näyttelyyn laajan kirjon kauneuden ja estetiikan eri vivahteista. Mukaan ovat päässeet niin arkinen, juhlava, romanttinen kuin nostalginenkin kauneus. Näyttelyn teoksista suurin osa on uusia: mukana on mosaiikkiteoksia, grafiikkaa, suurikokoisia pehmustettuja maalauksia sekä posliiniteoksia.

Kauneus ja estetiikka ovat kiehtoneet kuvataiteilija Tuula Lehtistä jo vuosien ajan. Hänen näyttelynsä Kauneudesta liittyy vahvasti näihin teemoihin ja se kokoaa yhteen laajan teoskokoelman 2000-luvulta.

"Minulle taiteilijana kauneuden ongelma on yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä taiteen kentässä. Miten lähestyä työssä arvoja, materiaaleja ja kuvakieltä, jonka painolastina on useiden vuosikymmenten pituinen kiellettyjen puheenaiheiden joukkoon kuuluminen?"

Tällä Tuula Lehtinen viittaa modernismin myötä muotoutuneeseen käsitykseen, jonka mukaisesti kauneus ja estetiikka ovat taiteessa epä-älyllistä ja vähäarvoista. Omassa tekemisessään Lehtinen on kulkenut tätä käsitystä vastaan.

"Olen aina arvostanut käsityöläisyyttä ja halunnut yhdistellä erilaisia tekniikoita. Käytän teoksissani elementtejä, jotka yleisemmin mielletään kotien koristamiseen liittyviksi. Minua kiehtovat koriste-esineet, luontoaiheiset ornamentit ja kukkakuviot, joiden estetiikka on minulle tuttua lapsuudestani."

Tuula Lehtinen liikkuu taiteessaan vapaasti eri ilmaisumuotojen ja tekniikoiden välillä. Hän haluaa myös jatkuvasti kehitellä uusia työtapoja. Viime vuosina grafiikan ja maalausten rinnalle ovat nousseet mosaiikkiteokset sekä grafiikan ja posliinin yhdistäminen. Lehtinen yhdistelee teoksiinsa piirteitä monista eri lähteistä. Teoksissa on muun muassa aiheita äidin keittokirjasta, katkelmia kirjeistä, kuvia vanhoista kartoista ja valokuvista. Tärkeää on kauneuden ja esteettisyyden vaikutelma.

Tampereella asuva Lehtinen on valmistunut Suomen taideakatemiasta vuonna 1980. Hän on toiminut Norjassa Bergenin taidekorkeakoulun grafiikan professorina ja kirjoittanut alan oppikirjoja. Lehtinen on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa sekä ulkomailla ja hänen teoksiaan on monissa taidekokoelmissa. Hän on tehnyt useita julkisia teoksia. Tällä hetkellä taiteilija suunnittelee teosta rakenteilla olevalle E18 Koskenkylä - Kotka -moottoritielle.

Tuula Lehtisen Kauneudesta -näyttely siirtyy Wäinö Aaltosen museoon Hämeenlinnan taidemuseosta.

Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14
Taiteilijatapaamiset lauantaina 23.3. ja 4.4. klo 14
WAMin lasten viikonloppu 13.-14.4. klo 10-15
Lisätiedot: näyttelyamanuenssi Susanna Hujala, puh. 050 343 4626, susanna.hujala(a)turku.fi

Valokuvakeskus Perissä
15.3. - 7.4. Heini Lehväslaiho / Katseen kosketus
12.4. - 5.5. Timo Marila / Holiday Memories from Places I Haven't Visited
10.5. - 2.6. Erkki Salomaa / Kohtaamisia kadulla

Wäinö Aaltosen museo, Itäinen Rantakatu 38, Turku, p. 02 262 0850, www.wam.fi
Tilaa Turun museokeskuksen uutiskirje<http://turunmuseokeskus.us6.list-manage1.com/subscribe?u=0d4745595eea98156a0275cb4&id=e816c41b89>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta