[Nayttelyposti] Jahdin lumoa Suomen Metsästysmuseossa

Suomen Metsästysmuseo info at metsastysmuseo.fi
Ti 5.Maalis. 13:08:59 EET 2013


Suomen Metsästysmuseon uuden perusnäyttelyn ensimmäinen osa avattiin yleisölle 1.3.2013.

Jahdin lumo -näyttely vie kävijät metsän siimekseen selvittämään, mikä metsästyksessä metsästäjiä viehättää.
Näyttelyssä on hyödynnetty modernia ääni- ja valotekniikkaa tavoitteena luoda visuaalisesti ja äänimaailmaltaan mielenkiintoinen ja elämyksellinen näyttely, joka tuo mieleen teatteriesityksen.

Näyttelyssä tutustutaan suomalaisen metsästyksen nykypäivään ja lähihistoriaan sekä pohditaan metsästyksen merkitystä ja oikeutusta. Varsinaisen museoesineistön lisäksi historiaa on elävöitetty mm. multimedioiden ja videoiden avulla. Riistaeläimistä pääosassa on viime vuosien tärkein saaliseläin hirvi. Näyttelyssä esitellään myös joukko enemmän tai vähemmän ihmisen avustamana Suomeen levinneitä uusia riistaeläimiä valkohäntäpeurasta kanadanhanheen.

Monen asiantuntijan työn summa

Näyttelyn käsikirjoituksesta ovat vastanneet museon intendentti Jukka Peltonen ja amanuenssi Vesa Anttila. Pääsuunnittelijana on toiminut lavastustaiteen maisteri Kalle Ahonen. Valosuunnittelija Vespa Laineen luoma valaistus luo illuusion vuorokauden- ja vuodenaikojen vaihtelusta ja saa aikaan mielikuvituksellisia näkymiä. Tunnelmaa luo valaistuksen lisäksi äänisuunnittelija Joonatan Portaankorvan toteuttama äänimaisema, jota täydentävät kohdekohtaiset äänet.

Multimediatuotannosta on vastannut Jani Karimäki. Metsonmetsästyksestä kertovan videon kuvasi Arttu Kotisara. Näyttelyrakenteet on toteuttanut ammattitaidolla Somitek Oy. Dioraamat ovat pääasiassa Antti Sarajan käsialaa. Näyttelysalin takaseinän lähes sadan neliömetrin kokoinen seinämaalaus on taidemaalari Ilkka Luttisen tekemä, samoin kuin moni muu pienempi näyttely-yksityiskohta. Näyttelyyn hankitut uudet eläimet - hirvi, hirvikoira ja metso  - on täyttänyt Markku Natri.

Asiantuntijaelimenä näyttelysuunnittelussa on ollut museon näyttelytyöryhmä, johon ovat  kuuluneet fil.tri Matti Nurminen, eräneuvokset Olavi Joensuu ja Juha K. Kairikko sekä riistapäällikkö Jyri Rauhala. Museon henkilökunnasta työryhmässä on Peltosen ja Anttilan lisäksi toiminut museonjohtaja Anne Uotila-Laine.

Näyttelyn rakentamista ovat tukeneet: Rakennusmestarien Säätiö, Suomen Metsästäjäliitto, Oy Eräkontti Ab ja Sako Oy.

Kuva: Jahdin lumo esittelee suomalaisen metsästyksen historiaa viimeisen sadan vuoden ajalta. Erityishuomion saa hirven metsästys. Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo.


Tiedon välitti:

Ilja Koivisto
museopalvelupäällikkö / Head of Public Relations & Communications
Suomen Metsästysmuseo / The Hunting Museum of Finland
Tehtaankatu 23 A
11910 Riihimäki
Tel.  +358 (0) 19 722 287
ilja.koivisto at metsastysmuseo.fi<mailto:ilja.koivisto at metsastysmuseo.fi>
www.metsastysmuseo.fi<http://www.metsastysmuseo.fi/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta