[Nayttelyposti] Naiselämää Siwan keitaalla/ Kvinnoliv i oasen Siwa

Info Villa Schildt info at villaschildt.fi
Su 16.Kesä. 13:18:37 EEST 2013


Villa Schildtin kesänäyttely on auennut/ Villa Schildts sommarutställning har öppnat
(för svenska, se nedan)
HOPEAA JA AURINKOSILMIÄ
Naisten elämää Siwan keitaalla
Näyttely 14.6–1.9.2013, avoinna 14.6–1.9.2013, ti–su klo 11–17. Suljettu juhannuksena.
Siwan keidas Egyptissä sijaitsee lähellä Libyan rajaa ja on 80 km pitkä ja 20 km leveä. Väkiluku keitaalla on 25 000, josta suurin osa on berbereitä. Siwan maantieteellinen sijainti on saanut aikaan sen, että keidas pysyi kauan eristettynä ulkomaailmasta ja pystyi siten säilyttämään kulttuurisen ominaislaatunsa ja oman kielensä, siwin. Eristyneisyys päättyi 1980-luvulla, kun Marsa Matruhin ja Siwan välille rakennettiin asvaltoitu tie. Nykypäivänä televisio, turistit ja koulutusmahdollisuudet ovat alkaneet horjuttaa vanhoja perinteitä, niin hyvässä kuin pahassa.
Koti on siwalaisen naisen toimialuetta, jossa hän on ylläpitänyt vanhoja tapoja ja opettanut lapsensa puhumaan siwiä. Siwan keidas on kuuluisa kauniista hopeakoruistaan ja perinteisistä mekoistaan. Nykyään hopean on korvannut kulta ja mekot nykyaikaisilla egyptiläisillä tai saudilaisilla versioilla. Hääjuhlissa käytetään edelleen perinteisiä pukuja, vaikkakin niin vaatetusta kuin itse seremoniaa on yksinkertaistettu. Eräs kulttuuriperintö joka edelleen elää, on siwalainen huntu, tarfottet. Se valmistetaan sinivalkoisesta neliönmuotoisesta kangaspalasta, johon naimisissa olevat naiset kääriytyvät lähtiessään kotoa.
Näyttelyssä on esillä koruja, tekstiilejä ja käsitöitä. Näiden avulla haluamme tuoda esiin siwalaisten naisten vaikutuspiiriä, mutta myös esitellä katoamaisillaan olevaa, arvokasta kulttuuriperintöä.

YHTEYSTIEDOT: VILLA SCHILDT, Itäinen rantakatu 7, 10600 TAMMISAARI
019-241 1752, www.villaschildt.fi

SILVER OCH SOLÖGON
Kvinnoliv i oasen Siwa
Utställning 14.6-1.9.2013, öppen 14.6-1.9.2013, ti-sö kl. 11-17. Stängt under midsommar.
Den egyptiska Siwa-oasen ligger nära gränsen till Libyen och är 80 km lång och 20 km bred. Antalet invånare ligger kring 25.000 varav den största delen tillhör berberfolken. Det geografiska läget gjorde att Siwa länge hölls avskuren från omvärlden och kunde därför bevara sin kulturella särart och sitt eget språk, siwi. Denna isolering bröts på 1980-talet då en asfalterad väg drogs mellan Marsa Matruh och Siwa. Idag har tv:n, turisterna och möjligheten till utbildning litet börjat rucka på de gamla traditionerna, både på gott och ont.
Hemmet är den siwanska kvinnans domän, här har hon upprätthållit de gamla sedvänjorna och lärt sina barn tala siwi. Siwa-oasen är berömd för sina vackra silversmycken och sina traditionella klänningar. Idag har silvret ersatts av guld och klänningarna av moderna egyptiska eller saudiska varianter. Traditionella kläder används fortfarande under bröllopsfesten även om både klädseln och ceremonin förenklats. Ett kulturarv som lever kvar är den traditionella siwanska slöjan, tarfotteten. Denna tillverkas av ett blåvitt kvadratiskt tygstycke som gifta kvinnor sveper in sig i då de lämnar hemmet.
I utställning ingår smycken, textilier och hantverk. Genom dessa vill vi lyfta fram de siwanska kvinnornas sfär men också presentera ett värdefullt kulturarv.
KONTAKTUPPGIFTER: VILLA SCHILDT, Östra strandgatan 7, 10600 EKENÄS
019-241 1752, www.villaschildt.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta