[Nayttelyposti] Laivaeläimet Kuopion museossa 24.1.-20.4.2013

Wikholm Mari mari.wikholm at kuopio.fi
Pe 18.Tammi. 11:00:01 EET 2013


LAIVAELÄIMET 24.1.-20.4.2013
Eläimellistä menoa Kuopion museossaLaivaeläimet-näyttely kertoo eläinten erilaisista rooleista merenkulussa, ja se on suunnattu erityisesti lapsille. Näyttelyssä voi kuunnella papukaijan puhetta, hämmästellä jääkarhun taljaa, nähdä jättiläisrotan ja vesikirpun sekä käväistä höyrylaivan ruumassa ja purjealuksen keittiössä.

Lähes kaikissa laivoissa oli ainakin 1900-luvun puoliväliin saakka lemmikkejä. Lemmikeillä oli laivoissa myös työtehtäviä: kissat pyydystivät rottia ja koirat toimivat satamissa vahteina. Tapaamme mm. laivakoira Nicken joka työskenteli "stuerttina" Ruotsin laivastossa 1930-luvulla.

Joitakin laivalla olleita eläimiä, kuten sikoja tai kanoja teurastettiin tuoreen ruuan puutteessa merimiesten ruoaksi. Tekniikan kehittyessä jääkaapit ja pakastimet vähensivät elävän ravinnon merkitystä. Lopulta lemmikitkin jätettiin maihin eläinten tuontia koskevien rajoitusten tiukennuttua.

Nykypäivänä laivaeläimet ovat usein ei-toivottuja salamatkustajia. Aluksissa on tonneittain painolastivettä, jonka mukana kulkee tuhansia eläinplanktonyksilöitä uusille elinalueille. Nämä vieraat lajit ovat vakava uhka ympäristölle. Esimerkiksi Itämeren tulokaslajeista noin puolet on tullut laivojen mukana. Näyttelyssä paneudutaan tulokaslajeihin merentutkimusalus Arandan näkökulmasta.


Näyttelyn ovat tuottaneet Suomen merimuseo ja Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Näyttelykuvia osoitteessa www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi/press<http://www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi/press>Lisätietoja:

Mari Wikholm
luontopedagogi
Kuopion luonnontieteellinen museo
puh. 044 718 1543
sposti: mari.wikholm at kuopio.fi<mailto:mari.wikholm at kuopio.fi>
www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi<http://www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi>
kulumus.blogspot.com


-- 
*************************************************************************
Viesti on tarkastettu roskapostinsuodatus- ja virustorjuntaohjelmistolla.
*************************************************************************


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta