[Nayttelyposti] Kultainen metsä avautuu Jyväskylän taidemuseossa 11.1.2013

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
To 3.Tammi. 12:18:47 EET 2013


Kultainen metsä avautuu Jyväskylän taidemuseossa 11.1.2013


Ritva Kovalainen (s. 1959) ja Sanni Seppo (s. 1960) pohtivat valokuvissaan ja kahdessa lyhytelokuvassaan ihmisen suhdetta luontoon.

Kultainen metsä tunnustelee metsää kolmesta perspektiivistä: kulttuurisena, villinä ja teollisena tilana. Näyttelyn osioiden nimet "Henkien saarella", "Hiljaa huojuu korven honka" ja "Metsänhoidollisia toimenpiteitä" kuvaavat suuntia, joista puiden valtakuntaa lähestytään.



Shikokun saarella Japanissa luonnonuskonto on pitänyt pyhinä kiviä, vesiputouksia ja puita. Jumaluus asui luonnossa, josta ihminen oli osa - aivan kuten meillä Suomessakin kristinuskon syrjäyttämässä luonnonuskonnossa. Näyttely vie meidät myös viimeisten suomalaisten aarniometsien uumeniin ja näyttää välähdyksiä luonnontilaisesta metsästä. Se johdattaa teollisuuden tarpeiden mukaisesti muokatuille siemenpuumänniköille ja hakkuuaukoille. Metsän kultaisuus on suurta ja pyhää, mutta myös selluloosaksi rouhittua kauppatavaraa.



"Shintolainen puupyhättö, koskematon ikimetsä Kuusamossa ja hakkuuaukea Ilomantsissa, siinä jotain meitä suurempaa, jotain meistä riippumatonta ja jotain valtaamme alistettua." Mihin tällä akselilla sijoitamme viimeiset luonnonmetsiemme sirpaleet? Mikä on ihmisen asema luonnossa? Onko suhde luontoon henkinen vai pelkästään aineellinen? Minkälainen on rajanveto luonnon ja kulttuurin välillä, luonnontilaisuudesta kultivoituun luontoon ja lopulta tuotantolaitokseksi? Miten sovitamme yhteen aineelliset tarpeemme ja vastuumme?


Näyttelyn yhteydessä on useita tapahtumia ja keskusteluluentoja, jotka avaavat ympäristösivistyksen käsitettä ja metsään liittyviä mielikuvia, asenteita ja arvoja. Tarkastelun kohteena on suhde metsäluontoon, metsiin virkistyksen lähteenä ja mielenmaisemana sekä metsien käyttö raaka-aineena.

11.1.-3.3.2013
Ritva Kovalainen & Sanni Seppo
Kultainen metsä
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä
ti-su 11-18
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo>


Oheistapahtumat:
http://www.jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/jyvaskylawwwstructure/57620_kultainenmetsa_tapahtumat.pdf

Avajaiset torstaina 10.1. klo 18-20
sähköinen kutsu
http://www.jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/jyvaskylawwwstructure/58038_KultainenMetsa_kutsu.jpg


Kultainen metsä -näyttely oheistapahtumineen on osa Maaseudun Sivistysliiton ja Natur och Miljön ympäristösivistyksen hanketta ja yhteistyötä Jyväskylän taidemuseon kanssa. Näyttely-yhteistyökumppanina on myös Helsingin taidemuseo.

Kiertonäyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa 14.3.-28.4.2013 ja Kuopion taidemuseossa 7.6.-29.9.2013.

Lisätietoja Jyväskylän taidemuseossa antavat:
                      suunnittelija Seija Heinänen, puh. 0500 542 082, seija.heinanen(a)jkl.fi
                      tiedottaja Leena Lokka, puh. 050 542 0527, leena.lokka(a)jkl.fi
Lisätietoja Maaseudun Sivistysliitossa antaa:
                      kulttuurituottaja Raija Kallioinen, puh. 09 7512 0224, raija.kallioinen(a)msl.fi



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta