[Nayttelyposti] Merikeskus Vellamossa kaksi uutta näyttelyä
marja.puukka at kotka.fi
marja.puukka at kotka.fi
Ke 20.Helmi. 14:55:23 EET 2013
MERIKESKUS VELLAMO
Suomen merimuseo
Kymenlaakson museo
MERIKESKUS VELLAMON KEVÄT. KAKSI TAIDENÄYTTELYÄ, KAKSI MAAILMAA.
Merikeskus Vellamon kevätkausi käynnistyy klassisen meritaiteen ja värikylläisen nykytaiteen parissa. Suomen merimuseon näyttely "Adolf Bock - Merimaalari" on avoinna yleisölle 15.2.-2.6.2013 ja Kymenlaakson museon näyttely "Oculus ja Alfabeetti. Maalauksia, Merita Koskimies" on avoinna 15.2.-19.5.2013.
ADOLF BOCK - MERIMAALARI
15.2.-2.6.2013
Suomen merimuseo. Näyttelyn yhteistyökumppaneina toimivat Juha Nurminen ja John Nurmisen Säätiö.
Saksalaissyntyinen Adolf Bock (1890-1968) teki 57 vuotta pitkän kansainvälisen uran merimaalarina Saksassa, Suomessa ja Ruotsissa. Maalarina pitkälti itseoppinut Bock oli myös merimies, ja merkittävä osa hänen teoksistaan syntyikin laivoilla eri puolilla maailmaa.
Merikeskus Vellamossa esillä olevassa näyttelyssä on lähinnä Suomen vuosina maalattuja teoksia sekä 1950-luvulla valmistuneita suomalaisaiheisia töitä.
Adolf Bockin ensikosketus Suomeen tuli vuonna 1918, kun hän Saksan Itämeren laivaston mukana saapui keskelle maan sisällissotaa. Suomi teki nuoreen taiteilijanalkuun vaikutuksen, ja 1920-luvun alussa hän asettui pysyvästi asumaan Helsinkiin viipyen maassamme aina toisen maailmansodan syttymiseen asti.
Varustamoihin ja kustantamoihin luomiensa suhteiden avulla Bock pääsi maalaamaan merinäkymiä eri puolille maailmaa. Matkoilla valmistuneita töitä julkaistiin aikakausilehdissä matkareportaasien yhteydessä. Pisin matkoista suuntautui maailman ympäri Liverpoolista Panaman kanavan kautta Japaniin, sieltä edelleen Sri Lankaan ja Suezin kanavan kautta lopulta Napoliin. Matkan aikana syntyi yli 100 teosta.
Saksan kansalaisuuden pitänyt Bock palasi vuonna 1939 takaisin synnyinmaahansa. Hän astui jälleen merivoimien palvelukseen, tällä kertaa merimaalarina ikuistamaan laivaston aluksia ja saksalaista kansallistunnetta korostavia historiallisia meriaiheita. Maalatut työt olivat osa kansallissosialistisen Saksan propagandaa. Vaikka Bock ei ollut poliittisesti aktiivinen, kansallissosialisteilta saadut suosionosoitukset varjostivat hänen loppuelämäänsä.
Sodan melskeet kohtelivat rankasti Adolf Bockia. Hänen koko omaisuutensa tuhoutui Berliinin pommituksissa, mukaan lukien merkittävä määrä hänen maalauksistaan. Tammikuussa 1945 hän pelastui täpärästi risteilyalus S/S Wilhelm Gustloffin torpedoinnista tuhansien muiden hukkuessa.
Vuonna 1950 Adolf Bock muutti Ruotsin Helsingborgiin. Hän ansaitsi elantonsa maalaamalla laivamuotokuvia, historiallisia merisotamaalauksia ja muita tilaustöitä niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Hän pääsi jälleen myös kuvareportaasimatkoille Atlantille ja Välimerelle.
Taiteilijauransa suurimpana saavutuksena Adolf Bock piti maailmanhistorian merkittäviä purjelaivoja esittelevää kuvasarjaa. Hän maalasi 100 kuvaa käsittäneen sarjan vuosina 1945-1964.
Adolf Bock -näyttelyyn liittyvät mm. seuraavat kevään tapahtumat:
Su 14.4. klo 13 Vartissa pintaa syvemmälle -opastus näyttelyyn.
Merimaalari Adolf Bock ja kuunarilaiva Uljaksen tarina. Pääsymaksun (8/6/0 €) hinnalla. Kesto 15 min.
La 20.4. klo 13-14 esitelmä.
Tuija Peltomaa: Adolf Bock - merelle ja laivoille omistettu elämä.
Antiikkia Antiikkia -ohjelmasta tuttu Tuija Peltomaa esitelmöi merimaalari Adolf Bockista. Merikeskus Vellamon auditoriossa pidettävä tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.
Lehdistökuvia on ladattavissa osoitteessa: http://www.nba.fi/fi/museot/suomen_merimuseo/tiedotusvalineille
Lisätiedot: amanuenssi Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, erik.tirkkonen(at)nba.fi, 040 128 6494
OCULUS JA ALFABEETTI
Maalauksia, Merita Koskimies
15.2.-19.5.2013
Kymenlaakson museo
"Oculus ja Alfabeetti" -näyttely esittelee Merita Koskimiehen maalauksia ja kirjataidetta sekä videoperformanssin Via della Pietà - Lohdutuksen tie (kuvaus ja editointi Johanna Väisänen).
Merita Koskimies on syntynyt Kymenlaaksossa, juuret ovat Karjalassa. Karjalainen perusvire on vienyt hänet matkoille ja sitä kautta aistimaan ja välittämään kuvina eri kulttuureita edustavia ihmisiä ja ympäristöjä. Matkustaminen on taitelijalle kodin etsintää, jossa on vahvasti visuaalinen lataus.
Näyttelyn nimi, Oculus ja Alfabeetti, silmä ja kirjaimisto, viittaa Merita Koskimiehen moniaistiseen ja liikkeelliseen työskentelytapaan. Johtotähtenä taiteilijalla ovat Leonardo da Vincin sanat VEDERE-SAPERE eli nähdä-tietää, nähdä-ymmärtää.
Töissä voi nähdä yhteyksiä psykologiseen automatismiin eli menetelmään, jossa taiteilija pyrkii muistikuvien vapaaseen ilmentymiseen keskitetyssä tajunnan tilassa. Yhtymäkohtia on myös informalismiin, jossa on kalligrafisia ja kosketuksellisia jälkiä. Näyttelyn teoksissa paperilla ja kankaalla risteilevät ylitse, lävitse ja lomittain värit, viivat ja kasvot. Tussi, hiili, viini ja öljy luovat väriulottuvuuksia teoksissa, jotka ovat itsenäisiä olioita.
Merita Koskimies on opiskellut Suomessa muun muassa Lahden ammattikorkeakoulun taideinstituutissa ja Italiassa Accademia di Belle Artissa Firenzessä. Hän on erikoistunut moniaistiseen maalaukseen ja taiteelliseen anatomiaan. Koskimiehen teoksia on ollut esillä kotimaan ohella lukuisissa näyttelyissä Italiassa.
Ote Merita Koskimiehen haastattelusta. Haastattelun on taiteilijan puheesta koostanut musiikin tohtori Katariina Nummi-Kuisma Italiassa toteutetun maalausprosessin jälkeen 25.12.2005.
"Mistä kaikki alkaa?
Teen jonkin asian elämässä, kommunikoin ehkä ihmisen kanssa. Tapahtuu reaktio: jokin tiivistyy sanojen, puheen sävyjen ja tunteen kautta. Totuus.
Valon ja pimeyden kohtaaminen synnyttää kiertävän liikkeen tilassa, jossa työskentelen. Se tulee sisääni, osaksi minua. Tunne on rintakehässä ja leviää kaikkialle. Se pyrkii voimakkaasti ulospäin, räjähtää käsiin.
Liikkeessä oleminen on kuin alkukantaista tanssia. Lattiasta saa voimaa, sieltä on hyvä ponnistaa. Jalat ovat väline: niistä saan voiman, millä lennätän värin kankaalle - pakkohan sen voiman on tulla käsistä ulos!
On vapaus. Pää on tyhjä - humina. Siellä menee joitain ajatuksia, mutta en analysoi. Tiedän mitä teen, mutten tiedä miksi. Silmät ovat auki, mutta en tarkastele mitään. Olen avoinna, liikkeen armoilla.
Sen kohtaaminen, mitä en voi kontrolloida, on paras tila. Muu ei ole mitään. Haluan kokea, mitä asiaa maalauksilla on minulle. Mistä ne tulevat? En tajua, mistä voisivat tulla. Maalauksen arvo minulle perustuu siihen, miltä sen tekeminen tuntui.
Jos ei olisi tätä, ei olisi mitään."
Lisätiedot: Merita Koskimies, merita.koskimies(at)yahoo.it tai tutkija Liisa Koho, Kymenlaakson museo, liisa.koho(at)kotka.fi, 040 776 7005
Lehdistökuvat: tiedottaja Marja Puukka, Merikeskus Vellamo, marja.puukka(at)kotka.fi
...............................................................
Marja Puukka
Tiedottaja/Information Officer
Merikeskus Vellamo/Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
Mobile +358 40 350 0496
marja.puukka at kotka.fi<mailto:marja.puukka at kotka.fi>
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
”Oculus ja Alfabeetti”, Merita Koskimiehen maalauksia
15.2.-19.5.2013
”Adolf Bock – Merimaalari”
15.2.-2.6.2013
Kaakko135˚- Hyvän tuulen rannikko
www.kaakko135.fi<http://www.kaakko135.fi/>
facebook.com/kaakko135
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta