[Nayttelyposti] Football Landscapes -valokuvanäyttely Mikkelin taidemuseossa 8.2.-28.4.2013

Larikka Anna-Maria Anna-Maria.Larikka at mikkeli.fi
Pe 8.Helmi. 10:44:26 EET 2013


Football Landscapes – Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen Mikkelin taidemuseo 8.2.-28.4.2013

Valokuvataiteilijat Harri Heinonen (Mikkeli) ja Mikko Auerniitty (Jyväskylä) tarkastelevat Football Landscapes –näyttelyssä jalkapalloa osana maisemaa ja kaupunkitilaa. Näyttely oli ensimmäisen kerran esillä Suomen Urheilumuseossa Helsingissä syksyllä 2011, jolloin julkaistiin saman niminen valokuvakirja. Nyt avattavaa kokonaisuutta on täydennetty kuvaamalla uutta materiaalia Ranskassa, Saksassa, Tšekissä, Skotlannissa, Belgiassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Virossa.

Vuoden 2012 aikana Football Landscapes on ollut esillä mm. Viron urheilumuseossa ja Ruotsissa Umeån MOVE-elokuvajuhlilla. Näyttely on Mikkelin taidemuseon kanssa samanaikaisesti esillä maaliskuussa myös Berliinin 11mm Internationales Fussballfilmfestivaaleilla.

Kriitikko Otso Kantokorpi kirjoittaa Football Landscapes –kirjassa: ”Jalkapallostadionit ovat ikään kuin väliaikaisia paikkoja, joiden henki manifestoituu vain otteluiden aikana. Ne sijaitsevat usein määrittelemättömällä rajamaalla tai suorastaan joutomaalla. Ne ovat tyypillisesti ns. epäpaikkoja, joilta puuttuu identiteetti ja historia. Voisikin ajatella, että Auerniityn ja Heinosen maisemat kuvaavat yhdysvaltalaisen taiteilija Robert Smithsonin tavoin käänteisiä raunioita. Kyseessä on tietyllä tavalla raunioromantiikan vastakohta, joka kertoo siitä, kuinka modernit rakenteemme saattavat olla kuin raunioita jo ennen valmistumistaan.”

Kantokorpi jatkaa, että tekijöiden dokumentaristinen lähestymistapa paljastaa ”tapahtumapaikan draaman ja sinne sijoittuvat – tai kuviteltavissa olevat – narratiiviset ulottuvuudet. Tyhjä vaatii usein mielikuvituksen avulla täyttämistä, läsnäolo manifestoituu usein juuri poissaolon kautta. Kuvien hiljainen ja arkipäiväinen poetiikkaa takaa sen, että kuvien merkitys ei katoa yhdellä silmäyksellä tai tunnistamisella, ikään kuin arvoituksen ratkaisemisella.”

Jalkapallo onkin ihmeellinen peli. Sen kautta ilmaistaan identiteettiä, politikoidaan ja sen synnyttämää kiihkeyttä on usein rajoitettava ja kontrolloitava. Tekijät näyttävät jalkapallon ja maiseman poeettisen kauneuden, vahvistaen samalla tietämystämme jalkapallosta ja sen kulttuurisista merkityksistä.

Näyttelyssä esillä oleva Territories of Ultra Love –videoteos on nähtävissä myös YouTubessa: 
https://www.youtube.com/watch?v=yiNmTxGQe9Q

Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, www.mikkeli.fi/museot, museot(at)mikkeli.fi. Museo on avoinna ke 12–19, to, pe, su 10–17, la 10–13, ma-ti suljettu. Pääsymaksu aikuiset 5 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8–17, varaukset museon toimistosta puh. 015 194 2424, museot(at)mikkeli.fi

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta