[Nayttelyposti] Metsämuseo Luston uudet erikoisnäyttelyt on avattu Punkaharjulla

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Pe 26.Huhti. 10:59:51 EEST 2013


TIEDOTE

26.4.2013 Punkaharju


Metsämuseo Luston uudet erikoisnäyttelyt on avattu yleisölle. Uusien erikoisnäyttelyjen rinnalla Lustossa jatkaa 1.2. avattu Karhun vuosi -näyttely sekä perusnäyttelyt Koneaika, Vanha Savotta ja Suomalaisten metsät. Suomalaisten metsät -näyttelyä on kevään aikana täydennetty metsiensuojelusta kertovalla osiolla, joka pyrkii laajentamaan metsäalan kulttuurista kuvaa ja tuomaan esiin metsiin liittyviä erilaisia arvoja. Suojeltu metsä -näyttelyosio on jatkossa pysyvä osa Luston näyttelytarjontaa.

 

METSÄ JOSTA ITSENI LÖYSIN
Metsäteknikko Pentti Väänäsen valokuvia Ilomantsin saloilta 1950-1980
26.4.2013-30.3.2014

 

Pentti Väänänen (1926-2008) teki elämäntyönsä Metsähallituksen Ilomantsin hoitoalueen metsäteknikkona. Intohimoisena valokuvauksen harrastajana hän kantoi työmailla aina kameraa ja ikuisti kuviinsa niin arkisen työn savotoilla kuin metsätalouden haastavat murrosvuodet. 

 

Väänäsellä oli voimakas palo näkemänsä ja kokemansa tallentamiseen. Hän oli monella tapaa uranuurtaja ikuistaessaan arkisia työtapoja ja tilanteita ennen kuin niiden arvo historiallisessa kontekstissa täysin ymmärrettiin. Valokuvien kuvatekstit ovat Pentti Väänäsen itsensä kirjoittamia. Näissä pienissä tarinoissa Väänänen vie lukijan ja katsojan siihen hetkeen, aikaan ja paikkaan, jossa kuvat ovat tallentuneet. 

 

Väänäsen visuaalisesti ja teknisesti korkeatasoisista valokuvista koottu näyttely on esillä Lustossa kevääseen 2014, jonka jälkeen näyttely lähtee kiertämää mm. Metsähallituksen Luontokeskuksiin. Näyttelyyn liittyy myös Metsä josta itseni löysin -valokuvajulkaisu (Maahenki 2013), jonka pääpaino on noin 200 Väänäsen ottamassa valokuvassa. Kirjan ovat toimittaneet Lusto - Suomen Metsämuseo, Metsähallitus, Pentti Väänäsen perikunta ja Ilomantsin Museosäätiö.

 

MAINIO METSÄLEHTI 

Metsälehti 80 vuotta, juhlanäyttely 26.4.2013-12.1.2014

 

Mainio Metsälehti -näyttelyssä esitellään Hannu Virtasen Metsälehdelle tekemiä pilapiirroksia 1990-luvulta aina näihin päiviin saakka. Valmiiden piirrosten lisäksi esillä on myös taiteilijan luonnoksia ja työvälineitä.

 

Metsälehti alkoi ilmestyä vuoden 1933 alusta. Metsälehden sisältöä ovat alusta alkaen värittäneet sarjakuvat, pilapiirrokset ja erilaiset tarinat. Virtanen tarkastelee piirroksissaan metsäalan päivän polttamia kysymyksiä oivaltavalla tavalla, välillä viiltävän kriittisestikin. Piirroksissa ei ole kuitenkaan unohdettu inhimillisyyttä, vaikka mukana on niin sarkasmia kuin ironiaakin. Vuoden vaihteessa eläkkeelle jäänyt Virtanen ehti piirtää Metsälehteen 30 vuoden ajan. Ennen pilapiirrosten laatimista Virtanen teki lehteen Torakorven Tartsan -sarjakuvaa sekä kuvituskuvia.

 

Näyttelytiedotteet ja kuvamateriaali:
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 

http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html <http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html> 

 

Lisätietoja: 

Amanuenssi Reetta Karhunkorva, p.050 328 9644, s-posti: reetta.karhunkorva at lusto.fi <mailto:reetta.karhunkorva at lusto.fi> 
Näyttely- ja projektipäällikkö Pekka Lehonkoski, p. 050 375 3382, s-posti: pekka.lehonkoski at lusto.fi <mailto:pekka.lehonkoski at lusto.fi> 

 

Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti anne.kaljunen at lusto.fi <blocked::mailto:anne.kaljunen at lusto.fi> 
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. (015) 345 100
fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta