[Nayttelyposti] Tarmo Paunu: Rakkaudesta Helsingin Taidehallissa

Lotta Nelimarkka lotta.nelimarkka at taidehalli.fi
Pe 19.Huhti. 14:36:49 EEST 2013


Helsingin Taidehallin vuoden taiteilija 
TARMO PAUNU: Rakkaudesta
20.4.–26.5.2013


Seesteisen Madonnan sylistä löytyy… pupu. Taidemaalari Tarmo Paunun käsittelyssä tutut tarinat nyrjähtävät sijoiltaan.

Trendejä kumartelematon Tarmo Paunu on luonut aivan oman visuaalisen maailmansa. Tässä rinnakkaistodellisuudessa tarinoitaan kertovat vuoroin arkiset, vuoroin historialliset hahmot, joiden vilpittömyys ja huumori tunkevat värikkäistä maalauksista voimalla läpi. 

Rakkaudesta esittelee taiteilijan hilpeää maailmaa liki 80 teoksen voimin. Näyttelyn painopiste on uusissa, ennen esittelemättömissä töissä, mutta mukana on runsaasti maalauksia Paunun uran eri vaiheilta. Arkkityyppisten hahmojen lisäksi Paunun teoksissa seikkailee joukko tuttuja Kekkosesta E.T.:hen. Maalauksissa nähdään myös viittauksia taidehistoriaan – uustulkintojen kohteiksi ovat päätyneet mm. Gauguin ja Simberg.

Hervoton huumori on taiteilijan keino käsitellä myös vakavampia kysymyksiä – hyvää ja pahaa, yksilöä ja perhettä, kuolemaakin. Rakkaudesta esittelee myös taiteilijan näkemyksiä uskonnollisista aiheista ja henkilöhahmoista, joita hän tulkitsee ilolla ja lempeydellä.

Kuvataideakatemiasta 2003 valmistunut Tarmo Paunu kuuluu suomalaisten ekspressionistien traditioon. Paunulle ekspressionismi merkitsee ilmaisun vapautta ja suoraa suhdetta maalaamiseen; luonnon ehdoista vapauttavaa toimintamallia ja asennetta. Itse hän kutsuu taidettaan trans-symboliseksi: taiteilija pyrkii siirtämään katsojalle sen kokemuksen, joka hänellä oli maalausta tehdessään. Viesti välittyy useimmiten ihmishahmon kautta, jolloin koko inhimillisen ilmaisun tunneskaala avautuu käytettäväksi. Tarinoita ja tyyppejä johdattelevat värit, jotka leiskuvat maalauksissa voimakkaina.

Rakkaudesta on ensimmäinen näyttely Taidehallin Vuoden taiteilija -näyttelysarjassa, jolla Taidehalli juhlii 85-vuotista taivaltaan. Sarja esittelee merkittävän, urallaan jo vakiintuneen aseman saavuttaneen  mid career -taiteilijan tuotantoa. 

Näyttelyn on kuratoinut Taidehallin johtaja Maija Koskinen. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Paunun teoksia laajasti esittelevä taidekirja. Teoksen kirjoittajina ovat Maija Koskinen, Britte Montigny, Erkki Pirtola ja Juha-Heikki Tihinen, ja sen on kustantanut Parvs Publishing.


Näyttelyn oheisohjelma:

TAITEILIJATAPAAMINEN
28.4. klo 15.00
Tutustu Tarmo Paunuun ja hänen näyttelyynsä.
Sisältyy pääsylipun hintaan.

PERHEPÄIVÄ
4.5. klo 13–16
Mitä tapahtuu jos käydään taidenäyttelyssä ihan eri tavalla? Miltä punainen väri tuoksuu tai miltä sininen kuulostaa? Tule kokeilemaan mitä tapahtuu, kun käytössäsi on oma ääni ja tietokone. Entä millaisia kuvia saat aikaiseksi, kun käytössäsi on värikalvoja? Nonstop-työpajat ovat käynnissä klo 13–16, ja niihin voi osallistua itselleen sopivalla hetkellä. 

Perhepäivän työpajat ovat säveltäjä Paola Livorsin ja kuvataiteilija Hilda Kozárin käsialaa. Perhepäivä on osa Kolmiohanketta, jossa kuvataiteen, musiikin sekä sosiaali- ja terveysalojen ammattilaiset yhdistävät voimansa hyvinvointipalvelujen tuottamisessa.

Koko perheelle sopivia opastuksia näyttelyyn järjestetään klo 13 ja 15.

Työpajat ja opastukset sisältyvät pääsylipun hintaan.

HEILASTELUA TAIDEHALLISSA
Helluntaina 19.5. klo 14–16
Taidehalli järjestää sinkuille helluntain kunniaksi hilpeän tapaamisen Tarmo Paunun Rakkaudesta -näyttelyn yhteydessä. Tapahtumassa taiteilija itse esittelee näyttelynsä. Värikkäiden maalausten vilpittömyys ja huumori luovat inspiroivan ympäristön työpajalle, jossa taiteillaan yhdessä Tarmon ohjaamina. Osallistujia myös hemmotellaan leivoskahveilla.

Liput 18€. Liput myynnissä Taidehallissa 20.4. alkaen. Paikkoja on rajoitetusti.


 
www.taidehalli.fi

LIPUT 9/6€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
AVOINNA ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta