[Nayttelyposti] Korpimailta – Lennart Segerstrålen lintumaalauksia ja grafiikkaa Metsästysmuseossa

Suomen Metsästysmuseo info at metsastysmuseo.fi
To 11.Huhti. 16:15:15 EEST 2013


Korpimailta - Lennart Segerstrålen lintumaalauksia ja grafiikkaa
Suomen Metsästysmuseo
11.4.2013-5.1.2014

Lennart Segerstråle, taidemaalari, graafikko ja taiteilijaprofessori

Lennart Rafael Segerståle syntyi Vantaalla 17.6.1892 ja kuoli Porvoossa 11.4.1975. Hän valmistui metsänhoitajaksi vuonna 1915 ja Helsingissä järjestämänsä taidenäyttelyn menestyksen siivittämänä hän päätti siirtyä kokonaan kuvataiteilijaksi. Metsäopintojen ohella Segerstråle oli opiskellut maalausta Helsingin yliopiston piirustussalissa Eero Järnefeltin johdolla. Sittemmin, vuonna 1929, hän opiskeli myös Kööpenhaminan taideakatemiassa (det Konglige Akademiet for de Skønne Kunster).

Luonto oli pitkään Lennart Segerstrålen taiteen keskeisin inspiraation lähde. Tapahtumat inspiroivat häntä juuri sellaisina kuin ne nopeasti vaihtuvissa tilanteissa tulivat eteen. Segerstråle taltioi muistiinsa ja luonnoslehtiöönsä näkemäänsä luontovalokuvaajan tapaan.
Taiteilija viimeisteli luontoaiheiset maalauksensa keveiden luonnosten ja värillisten harjoitelmien kautta ateljeessa näyttelyvalmiiksi töiksi. Niiden spontaani siveltimen jälki kielii ilmaisun vapaudesta. Hänen maalaustapansa poikkeaa aikakauden yksityiskohtaisesta ja asetelmanomaisesta lintumaalaustyylistä. Liikkuessaan metsäerämaissa tai saaristossa taiteilija kuljetti usein mukanaan maalien ja siveltimien lisäksi kameraa, kiikaria ja kivääriä. Hän oppi myös täyttämään ja kesyttämään lintuja tutkiakseen niitä tarkemmin. Luonto oli hänen oppimestarinsa nuoresta pitäen.
Segerstrålen vahvassa ilmaisussa ja aihevalinnoissa on miehisiä piirteitä. Aiheet vaihtelevat kotkista metsälintuihin, hanhista laulujoutseniin tai kurkiin ja sorsalinnuista lokkeihin. Kohde esitetään usein ääriviivoja korostavassa pehmeässä vastavalossa.
Suomen Metsästysmuseon näyttely esittelee taiteilijan myös graafikkona. Etsaukset syntyivät läheisessä vuorovaikutuksessa maalauksiin ja  hänen grafiikkansa tavallaan kiteyttää pienoiskoossa lintumaalarin tuotannon. Lennart Segerstråle menestyi graafikkona hyvin, jopa paremmin kuin lintumaalarina. Monista Euroopan merkittävistä  museokokoelmista löytää  hänen grafiikkaansa.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen tekemillään opintomatkoilla Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan Segerstråle sai vaikutteita, jotka ohjasivat hänen kehitystään kohti monumentaalitaidetta 1920-luvulta alkaen. Tyylillisesti hän suuntasi kohti pelkistetympää ja modernimpaa ilmaisua.  Segerstråle tunnetaan alttaritauluistaan ja lasimaalauksistaan Suomessa ja ulkomailla.  Taiteilija ehti kuusi vuosikymmentä kestäneen uransa aikana tuoda esille osaamisensa ja luovuutensa laajan skaalan. Monipuolisuus on tunnusomaista hänen uralleen. Haasteellisin hänen käyttämistään tekniikoista on perinteikäs freskomaalaus. Laajimmin hänet tunnetaankin juuri monumentaalisista freskoista. Suomen Pankin pääkonttorin Finlandia-freskosarjaa pidetään hänen päätyönään.

Suomen Metsästysmuseon näyttelyn Lennart Segerstålen lintumaalauksista ja luontoaiheisesta grafiikasta vuosilta 1913 –1937 on koonnut valokuvaaja Matias Uusikylä. Uusikylä on myös tuottanut näyttelyyn Segerstrålen taiteen alkuvaiheista kertovan av-ohjelman (15 min).
Paikalla näyttelyn esittelee sen koonnut kuraattori, valokuvaaja Matias Uusikylä, joka on myös tuottanut näyttelyyn Segerstrålen taiteen alkuvaiheista kertovan av-ohjelman.

Tiedon välitti:

Ilja Koivisto
museopalvelupäällikkö / Head of Public Relations & Communications
Suomen Metsästysmuseo / The Hunting Museum of Finland
Tehtaankatu 23 A
11910 Riihimäki
Tel.  +358 (0) 19 722 287
ilja.koivisto at metsastysmuseo.fi<mailto:ilja.koivisto at metsastysmuseo.fi>
www.metsastysmuseo.fi<http://www.metsastysmuseo.fi/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta