[Nayttelyposti] Lintuja Mikkelin taidemuseossa

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at mikkeli.fi
Ke 26.Syys. 11:29:57 EEST 2012


LINTUMAALARI MATTI KARPPANEN
Mikkelin taidemuseo 21.9. – 4.11.2012

Mikkelin taidemuseon syksyn avaa taiteilija Matti Karppanen (1873 – 1953), joka kuuluu Kuopion Haminalahden tunnettuihin lintumaalareihin. Von Wright –veljesten oppilaana ja apulaisena saatu kokemus innoitti Karppasen tuotteliaaseen uraan. Karppanen tuli 1890-luvun alussa Kuhmosta Haminalahden Hoviin Ferdinand von Wrightin apulaiseksi ja oppilaaksi. Ferdinand lähetti lahjakkaan nuorukaisen Suomen taideyhdistyksen kouluun Helsinkiin, mutta koti-ikävä sai hänet palaamaan pian takaisin. Karppanen asettui Haminalahteen, jossa hän teki yli puolivuosisataisen elämäntyönsä lintujen parissa.

Matti Karppasen teokset hahmottuivat luonnoksista ja tutkielmista, joita karttui valtavat määrät. Juuri ne ovat Karppasen tuotannon herkintä ja hienointa materiaalia, joka vakuuttaa taiteilijan syvällisestä suhteesta kuvattaviinsa. Karppanen maalasi linnut aina luonnollisessa koossa. Erityisen mielellään hän kuvasi petolintuja. Von Wright -taiteilijaveljesten aloittamaa lintumaalausperinnettä jatkaen Karppanen oli uskollinen luonnontieteellisen tarkalle ja tunnolliselle kuvaustavalle. On sanottu, että Karppasen linnuissa tieteilijä voitti taiteilijan: linnun tunnistettavuus oli hänelle tärkeintä.

Karppanen tunnettiin myös erinomaisena lintujen tuntijana, joka piti tarkkaa päiväkirjaa havainnoistaan, teki perusteellisia muistiinpanoja ja tutki lintujen yksityiskohtia höyhenen tarkkuudella. Hän avusti tiedemiehiä, ja erityisesti Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen kanssa hänellä oli pitkäaikainen yhteistyösuhde. Karppanen oli myös taitava ja kysytty lintujen täyttäjä. Lisäksi hän hoiti lintuja; kotkia ja pöllöjä hänellä oli elätteinä miltei aina. Erikoisharrastuksena Karppasella oli oman saaren rakentaminen. Saari tarjosi rauhallisen paikan tarkkailla vesilintuja ja syöttää kaloja.
Näyttely on toteutettu yhdessä Kuopion taidemuseon kanssa, jolla on laaja kokoelma Karppasen teoksia.

Näyttelykokonaisuutta täydentää kuopiolaisen kuvataiteilijan Katri Suonion (s.1948) installaatio Lintusairaala vuodelta 2005. Teos on lainassa Kuopion taidemuseon kokoelmasta. Teoksen linnut ovat Kuopion luonnontieteellisen museon opintokokoelmasta ja osa linnuista on Matti Karppasen täyttämiä. Potilaina on mm. isokoskelo, joka on satuttanut nokkansa, maakotka, joka makaa rennosti vatsallaan ja kyljellään lepäilevä tunturipöllö. Pienissä sängyissään, tilkkupeittojen alla makaavat linnut herättävät niin pienen kuin isommankin näyttelyvieraan myötätunnon potilaita kohtaan.


Lisäksi Mikkelin taidemuseon Studiossa tamperelaisen kuvataiteilijan Hannamari Matikaisen grafiikkaa 25.9. – 4.11.2012.

__________________________________________________________

Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, puh. 015 194 2424. www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>, museot(at)mikkeli.fi<mailto:museot at mikkeli.fi>. Museo on avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12 – 19, to - su 10 ‑ 17, la 10 ‑ 13, ma-ti suljettu. Kesäkaudella (touko-syyskuu) ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu.
Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 5 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161, museot(at)mikkeli.fi. Varaukset museon toimistosta.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta