[Nayttelyposti] Lauri Laine – maalauksia valosta ja tilasta -näyttely on avautunut Taidekeskus Kasarmissa

Ahdeoja Päivi Paivi.Ahdeoja at tuusula.fi
Ma 24.Syys. 15:24:50 EEST 2012


Lauri Laine

MAALAUKSIA VALOSTA JA TILASTA

19.9.–30.12.2012 Taidekeskus KasarmiTaidemaalari Lauri Laineen retrospektiivinen näyttely tuo Taidekeskus Kasarmiin suuria ja muhkeita maalauksia neljältä vuosikymmeneltä, 1980-luvun puolivälistä näihin päiviin asti. Italiassa pitkään asunut ja Italian sekä Espanjan taiteesta vaikutteita saanut Laine on sukupolvensa merkittävimpiä nykytaiteilijoita. Näyttelyyn valitut Laineen teokset jatkavat osaltaan Tuusulan taidemuseon tämän vuoden Italia-teemaa, sillä kesän ajan on Halosenniemen museossa ollut esillä ”Ihana Italia” -näyttely (6.6.–30.9.2012).”Muodot ovat minulle näyttelijöitä tilassa, johon rakentuu draama.”Lauri Laineen uusissa maalauksissa on draamallisia aineksia. Kolmiulotteiset muodot leijuvat niukasti valaistuissa, näyttämöiden kaltaisissa tiloissa ja tulevat lähelle katsojaa.

– Kuvapinnasta ulos leijuvia ja sinkoavia muotoja pitää melkein väistää, kuvailee retrospektiivisen näyttelyn kuraattori Timo Valjakka.

Pääosassa on avaruus, syvä tila jonka valon ja muotojen yhteispeli veistää näkyväksi. Taiteilijan varhaisemmille teoksille tyypillisiä suoria arkkitehtonisia viittauksia ei esiinny Laineen viimeaikaisissa maalauksissa. Arkkitehtoninen näkemys on muuttunut dramaattiseksi näyttämön kaltaiseksi tilaksi.Lauri Laineen maalaukset täytyy nähdä aitoina ja alkuperäisinä maalauksina. Ne tulee kokea koko keholla ja kaikilla aisteilla. Välimeren kulttuurin vaikutus näkyy niissä henkisen ja aistillisen harmonisena liittona. Italian varhaisrenessanssin ja renessanssin taideteosten vaikutus näkyy konkreettisina kuvallisina vaikutteina esim. Duccion, Domenichinon maalauksista tai Piero della Francescan Arezzoon maalaamista freskoista.Maalauksissa toistuvat muodot houkuttelevat näkemään niissä konkreettisia päähineitä, viittoja tai siipiä. Taidehistorian hyvin tuntevan taiteilijan teoksissa aikakaudet ylittyvät ja risteytyvät, vanha ja uusi elävät rinnakkain ja luovat kulttuurista kerroksisuutta, jollainen oman aikamme maalaustaiteessa on harvinaista. Tämä kohottaa ne korkealle arkisen yläpuolelle ja tekee katsomiskokemuksesta paikoin suorastaan ylevöittävän.Lauri Laine (s. 1946) opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa 1975–1979. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja Roomassa. Hänen taiteellaan on monia siteitä modernismiin ja postmodernismiin, mutta hän ammentaa klassisesti Italian taiteesta kuten varhaisrenessanssista. Laineen uusimmat maalauksensa ovat saaneet vaikutteita Italian ja Espanjan barokkitaiteilijoiden tavasta kuvata valoa ja tilaa.Laineella on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla lähes vuosittain vuodesta 1981 lähtien. Hän on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan on kaikissa merkittävissä kotimaisissa kokoelmissa sekä mm. Moderna Museetissa Tukholmassa.Näyttelyn yhteydessä on julkaistu kirja Lauri Laine Maalauksia valosta ja tilasta – Paintings of Light and Space (80 sivua, suomi-englanti-italia, Parvs Publishing, 2012). Runsaasti kuvitettu kirja keskittyy Laineen 2000-luvun maalauksiin. Kirjassa taidekriitikko Timo Valjakka haastattelee Lauri Lainetta hänen taiteensa taustoista ja kytkee Laineen teokset maalaustaiteen kansainväliseen kehykseen.Taidekeskus Kasarmin jälkeen Lauri Laineen näyttely nähdään ensi vuoden 2013 alussa Joensuun taidemuseossa. Näyttely on nähty aiemmin tänä vuonna Helsingin Taidehallissa ja Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa.Tervetuloa!


Taidekeskus Kasarmi
Tuusulan taidemuseo, Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi<http://www.taidekeskuskasarmi.fi>
www.facebook.com/taidekeskuskasarmi<http://www.facebook.com/taidekeskuskasarmi>
Avoinna: ke–su 12–17
Pääsymaksut: 5,50/4,50/2,00 €Päivi Ahdeoja
näyttelysihteeri
p. +358403143462
Tuusulan taidemuseo/ Taidekeskus Kasarmi
PL 60/ Jääkärinpolku 2
04301 Tuusula
www.taidekeskuskasarmi.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta