[Nayttelyposti] Arktikum 20 vuotta -näyttely avattu

Viitanen Ulla ROVANIEMEN KAUPUNKI Ulla.Viitanen at rovaniemi.fi
Pe 12.Marras. 09:10:29 EEST 2012


Arktikum 20 vuotta, Arktinen tieto - Pohjoinen muisti -näyttely avattu Lapin maakuntamuseossa

Arktikum (pääkäytävä) 10.10.2012-3.2.2013


Ounasjoen muinaiseen tulvatörmään piiloutuva kulttuurin ja tieteen monitoimitalo täyttää 6.12.2012 tasavuosia. Arktisen instituutin perustamista esitti ensimmäisen kerran akateemikko Kustaa Vilkuna vuonna 1972. Alkuideat konkretisoituivat, kun Euroopan Kulttuurisäätiön Suomen osasto ryhtyi 1979 kaavailemaan Arktista museota Rovaniemelle. Vuonna 1980 hanketoimikunta esitti Rovaniemen kaupungin omistamaa Lapin maakuntamuseota osaksi kaavailtua uudisrakennusta. Kaupunki ja säätiö julistivat 1983 kansainvälisen ideakilpailun museokeskuksen suunnittelusta. Kilpailun voitti tanskalainen arkkitehtiryhmä Birch, Bonderup ja Waade ehdotuksellaan The Inextinguishable eli Sammumaton.
Rakennushanketta varten perustettiin Arktisen Keskuksen Säätiö. Opetusministeriön asettama työryhmä esitti 1986, että Lapin yliopiston yhteyteen perustettava Arktisen Keskus ja Lapin maakuntamuseo sijoittuvat Arktikum-taloksi nimettyyn rakennukseen. Rakentamista varten Suomen valtio ja Rovaniemen kaupunki perustivat Kiinteistö Oy Arctic Centren. Tarkan suunnitteluvaiheen jälkeen rakentaminen alkoi keväällä 1990 ja talo avautui 6.12.1992. Kaupunki, yliopisto ja kiinteistöyhtiö perustivat Arktikum-Palvelu Oy:n tuottamaan palveluita erityisesti Lapin maakuntamuseolle ja Arktiselle keskukselle, mutta myös muille yhtiön palveluita tarvitseville.
Arktikum-talon 20-vuotistaivalta tarkastellaan erikoisnäyttelyllä Arktinen tieto - Pohjoinen muisti, joka on esillä Arktikumin pääkäytävällä. Näyttelyssä esitellään alueen historiaa esihistoriasta nykypäivään. Näyttelyssä tulevat esille talon kolme toimijaa sekä talossa tehtävä monipuolinen työ tutkimuksesta asiakaspalveluun ja ulkoalueen hoidosta näyttelyihin. Arktikum on suosittu matkailukohde ja nähtävyys. Talossa on vuoden 2011 loppuun mennessä vieraillut 1,6 miljoonaa kävijää, joista noin puolet on ulkomaalaisia.
Talon historiaa käsitellään myös juhlaviikolla julkaistavassa historiikissa, jonka on koonnut Esko Riepulan johdolla toimiva työryhmä.

Lisätietoja:

Hannu Kotivuori

intendentti, Lapin maakuntamuseo

hannu.kotivuori at rovaniemi.fi<mailto:hannu.kotivuori at rovaniemi.fi>

016 322 2854

******
Viestin välitti:
Ulla Viitanen
vs. näyttelyamanuenssi
Lapin maakuntamuseo
Arktikum
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi
tel. 016 322 8577
www.rovaniemi.fi/maakuntamuseo

Lapin maakuntamuseo on nyt Facebookissa:
www.facebook.com/lapinmaakuntamuseo





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta