[Nayttelyposti] TARJA MALINEN veistoksia ja valokuvia & LOTTA PYYKKÖNEN grafiikkaa Mikkelin taidemuseossa

Larikka Anna-Maria Anna-Maria.Larikka at mikkeli.fi
Ke 10.Marras. 08:34:11 EEST 2012


TARJA MALINEN veistoksia ja valokuvia & LOTTA PYYKKÖNEN grafiikkaa
Mikkelin taidemuseo 21.9. - 4.11.2012

Kahden itäsuomalaisen kuvataiteilijan, kuvanveistäjä Tarja Malisen ja taidegraafikko Lotta Pyykkösen teoksia yhdistää pohdinta ihmisyydestä, olemassaolosta, tilasta ja sen sisältämistä muodoista. Tarja Malinen on viime vuosina työstänyt keraamisia lapsiveistoksia, joissa nostetaan esiin lasten kohteluun liittyviä epäkohtia eri puolilla maailmaa. Lotta Pyykkösen tämän hetkiset puupiirrokset liittyvät vallan teemoihin ja ihmistä määritteleviin ja ohjaaviin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Kumpikin taiteilija rakentaa näyttelytilaan oman itsenäisen teoskokonaisuutensa.

Tarja Malisen (s.1961 asuu ja työskentelee Joensuussa) veistoksissa yhdistyvät muotokuva ja keramiikkatekniikka. Ihmiskasvot ovat hänelle jatkuvasti kiinnostava kuvauksen kohde. Kuvanveistoon taiteilija kertoo innostuneensa nukketeatterin ja nukkejen kautta. ”Olen työskennellyt keraamisten lapsiveistosten parissa. Rakennan teoksistani erilaisia installaatioita, joilla haluan herättää ihmisiä pohtimaan lasten kohtaloita maailman eri kulttuureissa. Esimerkiksi Tyttöjen Talossa –installaatio on omistettu kaikille maailman tyttölapsille, jotka joutuvat kärsimään erilaisista hyväksikäytöistä, vaikka meillä on olemassa yleismaailmallinen Lapsen oikeuksien sopimus”. Näyttelyssä on esillä myös lapsiaiheisia valokuvia, jotka ovat hetken kuvauksia taiteilijan lähipiiristä.

Lotta Pyykkösen (s.1971 asuu ja työskentelee Joensuun Enossa) kuvallista työskentelyä ohjaa ajatus tilasta ja siellä olevista muodoista.  Hänen pelkistävän ilmaisunsa henkinen koti löytyy 1800-luvun japanilaisesta puupiirroksesta. Pyykkösen käyttämän kovan koivuvanerin luoma kömpelö ilme ja kulmikkaat viivat saavat vastavoimaa japaninpaperin herkkyydestä ja pehmeydestä. Viimeaikaisten valtaan liittyvien teemojen käsittely on uudistanut myös taiteilijan tapaa työstää grafiikkaa. ”Valta-aiheen ympäriltä tehdyt työt ovat syntyneet erilaisten tausta-aineistojen vaikutuksen tuloksena. Aineistoon perustuva työskentelytapani on vaikuttanut teoksien toteutukseen: aineistomateriaalit ovat hypänneet töihini – sanat ovat tulleet visuaalisiksi sekä valmiit esineet ja kuvat osaksi vedoksia. Teokseni eivät enää ole ”vain” vedostettuja grafiikanlehtiä, niissä on myös paperin päälle liimattuja elementtejä”.

___________________________________________________________________________________________
Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, puh. (015) 194 2424. www.mikkeli.fi/museot, museot(at)mikkeli.fi. Museo on avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12-19, to-su 10
17, la 10
13, ma-ti suljettu. Kesäkaudella (touko-syyskuu) ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaa pääsy. Pääsymaksu aikuiset 5 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161, museot(at)mikkeli.fi. Varaukset museon toimistosta.

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta