[Nayttelyposti] KARVAtON - Satakuntalaista kädentaitoa eläinten karvoista Emil Cedercreutzin museossa 3.12.2012 - 3.2.2013

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ti 20.Loka. 12:52:50 EET 2012


K A R V A t O N - Satakuntalaista kädentaitoa eläinten karvoista

3.12.2012 - 3.2.2013 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa

Maanantaina 3.12.2012 Emil Cedercreutzin museossa avautuu uusi näyttely KARVAtON - Satakuntalaista kädentaitoa eläinten karvoista. Tämä värikäs ja monipuolinen talven päänäyttely tuo nähtäville erilaisia käsin tehtyjä taide- ja käyttötekstiilejä, esineitä, vaatteita ja koristeita, joita kaikkia yhdistää niiden valmistusmateriaali - ne on valmistettu käsityönä työstämällä erilaisten eläinten karvaa. Näyttely on esillä Emil Cedercreutzin museon Satakunta-salissa helmikuun 2013 alkuun saakka.

KARVAtON - Satakuntalaista kädentaitoa eläinten karvoista on viiden taidekäsityöläisen ja kädentaitajan taidonnäyte: näyttelyn ovat luoneet satakuntalaiset Marianne Friberg, Maria Hakulinen, Marjut Kukola, Terhi Laitila ja Riikka Miikkulainen. Oma tärkeä osansa on myös satakuntalaisilla lapsilla, jotka ovat osallistuneet näyttelyn luomiseen Huittisten seudun kansalaisopiston huovutuskursseilla valmistamiensa värikkäiden ja iloisten eläinhahmojensa, ötököiden, kanssa. Kokonaisuutena näyttely tuo havainnollisesti esille sen, mihin tarkoituksiin ja millaisilla tavoilla eläinten karvaa voi materiaalina käyttää sekä taiteeksi että arkikäyttöön tarkoitetuissa tekstiileissä, esineissä ja koristeissa. Näyttelyn töissä näkökulmat materiaaliin ja sen työstämiseen ovat moninaiset; mukana on sekä lasten tekemiä huopatöitä että taidekäsityöläisten ja kädentaitajien erilaisin tekniikoin villasta ja karvasta valmistamia taide- ja käyttötekstiilejä.

Näyttelyssä esillä olevien töiden materiaaleina on käytetty muun muassa lampaan villaa sekä hevosen karvaa ja jouhia. Vaikka lampaan villa on ollut ihmisen hyödyntämä, kylmään Pohjolan ilmastoon ominaisuuksiltaan erinomaisesti soveltuva lämmin ja käytännöllinen materiaali jo vuosisatojen ajan, ovat myös muiden eläinten karvat olleet erilaisten tekstiilien materiaalina käytössä kauan. Lehmän, vuohen ja hevosen karvojen käyttö suomalaisissa käyttötekstiileissä on kuitenkin vähentynyt ajan myötä ja nykypäivään tultaessa tämä perinne on muuttunut harvinaiseksi. Kuitenkin villan ohella esimerkiksi koiran ja hevosen karvat ovat materiaali, josta valmistetut vaatteet ovat lämpimiä ja arjen käytössä kestäviä sekä kauniita. Nyt avautuva näyttely avaa uusia näkökulmia karvojen käytön perinteeseen ja käsillä tekemisen taitoon, sisältäen samalla annoksen mielikuvitusta, paljon luovuutta sekä myös ripauksen joulun taikaa ja aikaa.

Näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa ajalla 3.12.2012 - 3.2.2013.

Jouluinen ötökkäpaja ja kehräystyöpaja
Torstaina 13.12.2012 klo 11-17 Emil Cedercreutzin museolla järjestetään näyttelyn aihepiiriin liittyvä kaikille lapsille ja aikuisille avoin työpaja. Pajassa kävijät saavat näyttelyn valmistaneiden kädentaitajien ohjauksessa tutustua lampaanvillan huovuttamiseen ja valmistaa neulahuovutustekniikalla itselleen oman huovutetun ötökän tai vaikkapa joulukoristeen. Ötökkäpajan yhteydessä järjestetään myös kehräystyöpaja, jossa halukkaat pääsevät seuraamaan lampaan villan käsittelyn vaiheita karstaamisesta kehräämiseen sekä kokeilemaan kehräämistä itse. Työpajaan voi tulla päivän mittaan itselle sopivana ajankohtana. Pajaan osallistuminen ja huovutettuun ötökkään tai joulukoristeeseen tarvittavat materiaalit ovat maksuttomat. Työpajassa kävijöille on tarjolla myös jouluinen mehu- ja piparitarjoilu. Tervetuloa työpajaan ja näyttelyyn!

Lisätiedot ja lehdistökuvat: Museoamanuenssi Satu Tenhonen, satu.tenhonen at harjavalta.fi, p. 044 432 5350.


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta