[Nayttelyposti] PIMIÖ: Ibro Hasanović

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ma 28.toukokuu. 11:28:43 EEST 2012


Ibro Hasanović: A short story
Turun taidemuseon Pimiössä 1.6.–2.9.2012

Avajaiset torstaina 31.5. klo 18–20. Taiteilijan on läsnä avajaisissa. Tervetuloa!


Turun taidemuseo esittelee vuonna 2012 Balkanin alueen taiteilijoiden video- ja mediataidetta. Kesällä Pimiö-sarjassa nähdään bosnialaisen kuvataiteilija Ibro Hasanovićin (s. 1981) teos A short story (2011, 10:20 min). Teoksen alussa nähdään metsämaisema. Pian ilma alkaa väreillä lämmöstä. Palavan puun ääni tuntuu rauhoittavalta, mutta samalla kamera alkaa kääntyä ja maisema kallistuu pahoin. Tulella on tuhoava voima, mutta se on myös uuden alku.

Rauha palaa maahan. Maalauksellisessa ja romanttisessa vuoristomaisemassa juoksentelee koira ja lintujen laulu täyttää ilman. Lopulta kuvaan astuu mies, jolla on tarina kerrottavanaan. Hän kertoo rauhallisesti, kuinka tapahtui jotakin epätavallista ja miten ihmiset suhtautuivat siihen. Tarina etenee ja lopulta paljastuu, että saarnamiehen kiihkolla puhuvan miehen kuuntelijat ovat lapsia. Tarina tiivistyy entisestään ja yltää huippuunsa siinä vaiheessa, kun sanat tulevat kiihtyvään tahtiin ulos miehen suusta. Lapset istuvat hiljaa maassa ja kuuntelevat vakavina uhkaavan sävyistä puhetta. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö puhe muuttaisi heidän käsitystään maailmasta. Lopulta punainen väri sokeuttaa katsojan silmät ja vihlovat äänet jäävät kaikumaan korviin.

Ibro Hasanović keräsi muistitietoa setänsä Hamed Hasanovićin kotikylässä kerrotusta tarinasta. A short story -teokseen päätyi mystiseen Qasida-eepokseen perustuvan tarina, joka ennustaa tulevia tapahtumia. Luonnon lisäksi ennustukset liittyvät sotiin, poliittisiin johtajiin, muuttoliikkeisiin ja pyhimysten henkiin heräämisiin.  Ibro Hasanović haluaa teoksellaan tutkia sitä, miten ihmisten puheet – olivat ne sitten muistitietoon perustuvia tarinoita tai viattomaksi ajateltua ajatusten vaihtoja paikallisessa kahvilassa – saattavat muuttaa kokonaisen yhteisön tulevaisuutta ja vaikuttaa tuleviin tapahtumiin. Puheet vaikuttavat käsitykseen menneisyydestä, muovaavat nykyhetkeä ja luovat kuvaa tulevaisuudesta.

Ibro Hasanovićin A short story -teos hyödyntää elokuvallisia kerrontatapoja ja viittaa niin Jean Luc Godardiin (s. 1930) kuin Jugoslaviassa 1960- ja 70-luvuilla vallinneeseen Black Wave -elokuvasuuntaukseen. Tällä hetkellä Ibro Hasanović asuu ja työskentelee Brysselissä Belgiassa ja Rouenissä Ranskassa.


TULOSSA PIMIÖÖN
Igor Grubic (HRV) 14.9.–4.11.2012


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator
tel. +358 (0)2 262 7094, +358 (0)50 400 3248
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FI-20100 Turku/Åbo, Finland
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>  / www.abokonstmuseum.fi<http://www.abokonstmuseum.fi/> / www.turkuartmuseum.fi<http://www.turkuartmuseum.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta