[Nayttelyposti] Mikkelin taidemuseon kesänäyttely Marimekkoelämää - 60 vuotta väriä, raitaa ja muotoja

Larikka Anna-Maria Anna-Maria.Larikka at mikkeli.fi
Ma 28.toukokuu. 11:16:24 EEST 2012


Mikkelin taidemuseo 24.5. – 9.9.2012

Mikkelin taidemuseossa on esillä koko kesän Designmuseon kokoama näyttely Marimekkoelämää - 60 vuotta väriä, raitaa ja muotoja, joka kertaa Marimekon historiaa perustamisvuodesta 1951 lähtien. Näyttely tarjoaa nostalgisia muistoja herättävän, runsaan, värikkään ja hauskan aikamatkan Marimekon historiaan. Tarinat, tapahtumat ja legendat luovat pohjan näyttelylle, joka esittelee tuttujen tuotteiden lisäksi vuosikymmeniä unohduksissa ollutta materiaalia sekä tutustuttaa Marimekon historiaan myös ne, joilla ei ole omakohtaisia kokemuksia yrityksen varhaisvaiheista.

Suuret persoonat, kuten Armi Ratia, Vuokko Nurmesniemi, Maija Isola, Annika Rimala, Fujiwo Ishimoto ja Kirsti Paakkanen ovat luoneet yritykselle sen kokoon nähden suuren maineen ja julkisuuden. Jo 1960-luvulla Armi Ratian suuri visio oli Marimekon tekstiili- ja vaatetuotannon laajentaminen life style –konseptilla kattamaan koko elämäntapaa.

60-vuotias Marimekko heijastaa myös suomalaisuutta. Samaan tapaan kuin Suomen hyvinvointivaltio rakennettiin sodan raunioille, myös Marimekko yrityksenä syntyi tyhjästä 1950-luvun alussa ilman historian painolastia. Uusi aika mahdollisti sen, että kaikki saatettiin toteuttaa uusista lähtökohdista. Ehkä siinä on yksi Marimekon perusajatuksista ja menestyksen salaisuuksista. Radikaali uudistaja on vaikuttanut vahvasti käsitykseen tämän päivän suomalaisuudesta.

Designmuseossa järjestettiin vuonna 1986 Marimekon 35-vuotisjuhlanäyttely, Marimekko-ilmiö, joka sai suuren suosion. Näyttelyn jälkeen on kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon. Kirsti Paakkanen osti Marimekon 1991, ja vuonna 2007 Mika Ihamuotilasta tuli yrityksen pääomistaja ja toimitusjohtaja. Tässä 60-vuotisjuhlanäyttelyssä tarkastellaan, miten Marimekko on vuosikymmenten aikana muuttunut ja miten se on heijastellut eri aikakausien ihanteita.

Monipuolisen näyttelykokonaisuuden pääroolissa ovat painokankaat ja mekot. Mukana on myös trikootuotteita, laukkuja ja asusteita sekä sisustusesineitä. Marimekon tapahtumia ja tarinoita täynnä olevaa historiaa valottavat lisäksi dokumentit Armi Ratiasta ja 1960-luvun muotinäytöksestä.

Mikkelin taidemuseo
Ristimäenkatu 5, 50100 Mikkeli
Puh. 015 194 2424
Avoinna ti-su 10-17. ke 12-19, la 10-13, ma suljettu.
Pääsymaksu 5/2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
www.mikkeli.fi/museot






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta