[Nayttelyposti] Pohjois-Pohjanmaan museon kesänäyttely Kultainen sapeli ja upseerin aarteet – esineitä Everstiluutnantti L. Pohjanheimon Asekokoelmasäätiön kokoelmista on avattu

Keskitalo Arja - Pohjois-Pohjanmaan museo Arja.H.Keskitalo at ouka.fi
Pe 25.toukokuu. 09:02:28 EEST 2012


Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa on 25.5. – 9.9.2012 välisellä ajalla esillä näyttely Kultainen sapeli ja upseerin aarteet – esineitä Everstiluutnantti L. Pohjanheimon Asekokoelmasäätiön kokoelmista. Näyttelyn noin 90 esineen asekokoelma edustaa laajaa läpileikkausta venäläisistä ja itämaisista teräaseista, mukaan lukien arvokkaita kunniamiekkoja ja -tikareita. Näyttely on pitkään aikaan laajin venäläisiä miekkoja esittelevä kokonaisuus Suomessa. Aseiden lisäksi näyttelyyn on valittu keisarillista posliinia, kulttuurihistoriallista pienesineistöä sekä taistelumaalari Hugo Backmanssonin tauluja, joita nyt nähdään ensimmäistä kertaa Oulussa.

Oulussa koulunsa käynyt Lennartti Pohjanheimo (1875–1951) oli sotilas ja lakimies sekä ehdoton raittiusmies ja fennomaani. Tämän lisäksi hän oli keräilijä, joka säätiöi mittavan omaisuutensa jo vuonna 1939. Osa Everstiluutnantti L. Pohjanheimon Asekokoelmasäätiön kokoelmaan kuuluvista kalusteista ja kansatieteellisestä esineistöstä on talletettu Pohjois-Pohjanmaan museoon vuonna 1954.

Everstiluutnantti Pohjanheimon kokoelmaa esittelevän näyttelyn noin 90 esineen asekokoelma edustaa laajaa läpileikkausta venäläisistä ja itämaisista teräaseista, mukaan lukien arvokkaita kunniamiekkoja ja -tikareita. Näyttely on pitkään aikaan laajin venäläisiä miekkoja esittelevä kokonaisuus Suomessa. Helsingissä toimivan Everstiluutnantti L. Pohjanheimon Asekokoelmasäätiön puheenjohtaja Ronny Rönnqvist on valinnut säätiön kokoelmista näyttelyyn edustavan kokoelman keisarillisen Venäjän armeijan käytössä olleita miekkoja sekä kaukasialaisia šaškoja ja kinžaleja. Aseiden lisäksi esillä on taistelumaalari Hugo Backmanssonin tauluja, joita nyt nähdään ensimmäistä kertaa Oulussa.

Pohjois-Pohjanmaan museoon talletetusta noin 330 esineen ”Pohjanheimon Kokoelmasta” on nähtävillä talonpoikaisesineistöä, merenvahapiippuja, helmikirjontatöitä, koristekeramiikkaa, salongin kalusto ja Pohjanheimon perheelle kuuluneita käyttöesineitä. Näyttelyn helmenä on yksinkertaisen kauniisti muotoiltu kahvikannu ja siihen kuuluvat neljä kahvikuppia lautasineen. Astioita ovat käyttäneet keisari Aleksanteri III ja hänen puolisonsa Maria Fjodorovna huvijahdillaan Tsarevnalla.

Näyttelyyn liittyen on julkaistu kirja Kultainen sapeli ja upseerin aarteet – esineitä Everstiluutnantti L. Pohjanheimon Asekokoelmasäätiön kokoelmista.


Lisätietoa näyttelystä ja julkaisusta museon nettisivuilla:
http://oulu.ouka.fi/ppm/tilapaisnayttely/PPM_Everstiluutnantti_Pohjanheimo.htm


Pohjois-Pohjanmaan museo
Ainolan puisto, Oulu
Tiedustelut lippukassan numerosta 044 7037 161
Nettisivut: www.ouka.fi/ppm

Kesäkauden aukioloajat:
ma suljettu
ti - pe 10 - 18
la - su 11 - 18


Hyvää kesää,

Arja Keskitalo
museolehtori
Pohjois-Pohjanmaan museo
Ainolan puisto,  Oulu

email. arja.h.keskitalo (at) ouka.fi

Postiosoite:
PL 26, 90015 Oulun kaupunki

puh. 044 7037 159

Tutustu museon tuleviin näyttelyihin<http://oulu.ouka.fi/ppm/tilapaisnayttely/index.htm>

www.ouka.fi/ppm

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta