[Nayttelyposti] Kukasta kukkaan - kukka-aiheisia teoksia 13.5.-5.10.2012

Pulkkinen Ritva ritva.pulkkinen at keuruu.fi
Ma 14.toukokuu. 17:08:46 EEST 2012


 

Kukasta kukkaan – kukka-aiheisia teoksia

13.5.–5.10.2012 

Lehtiniemen Aulagalleria

 

Kukasta kukkaan – kukka-aiheisia teoksia on Keuruun museon näyttely Keuruun kaupungin taidekokoelmasta ja yksityisten omistuksessa olevista kukka-aiheisista teoksista Lehtiniemen Aulagalleriassa. Näyttely avautui13. toukokuuta Kukanpäivänä, jolloin oli myös äitienpäivä.

 

Kukat ovat suosituimpia taiteen aiheista ja kukkateoksilla on ollut oma uskollinen ihailijakuntansa kautta aikojen. Nykytaiteessa pohditaan maailmanmenoa usein filosofisesti ja ei-esittävästi, mutta siitä huolimatta kukka-aiheet yhä esiintyvät taiteilijoiden tuotannossa. Suomen tunnetuimmat kukkamaalaukset ovat kultakauden (1880–1910) ajalta. 

 

Mauno Sartoviita oli itseoppinut, Keuruun Haapamäellä asunut kuvantekijä. Hänen kukka-asetelmassaan on perinteistä otetta, mutta myös ripaus tekijän mieltymyksestä surrealismiin ja itämaiseen runsauteen, johon hän työnsä runoilijanimessäkin viittaa.

 

Kuopiolaissyntyisen, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Pariisissa valokuvausta opiskelleen Marja Hultin kuva on Ranskan maaseudulta. Suomen tunnetuimpiin graafikoihin kuuluva Kirsi Neuvonen työskentelee Jyväskylässä, mutta on syntyisin Keuruulta. Hänen salaperäisen grafiikanteoksensa pinta muodostuu kokonaan kukista ja lehdistä kuvaten naisen hahmoa ja herkkyyttä. Samoin versovat koko öljymaalauksen alalla Margareetta Liljebladin Punaista seinää vasten -teoksen elämänköynnökset. Hyvinkään Taiteilijaseuran vaikuttaja opiskeli Suomen taideakatemian koulussa.

 

Akvarelli on kukka-aiheiden yleisin taiteen tekniikka. Tätä edustavat näyttelyn keuruulaistaiteilijoiden ja akvarellin taitajien Ulla Tulosen ja Raili Vesakarin teokset. Jännitteen tummien ja vaaleiden värien välille luovat virolaistaiteilija Katrin Tammin guassi Päivänkakkara ja Pirkko Niikon akvarelli Orvokkiplaneetta. Niikko on Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut, Savonlinnassa asuva taideopettaja ja galleristi.

 

Auringonkukka on nuoren polven kansainvälisen taiteilijan Heli Kurunsaaren varhaisia töitä. Helsingissä asuva taiteilija keskittyy erityisesti väripuupiirrokseen. Hän on opiskellut mm. Taideteollisessa korkeakoulussa ja suorittaa parhaillaan erillismaisteriopintoja kuvataideakatemiassa. Ossi Toikkanen on Pudasjärvellä asuva varttuneen polven taiteilija, jonka maalauksissa ja pienimuotoisessa grafiikassa on usein mietteliään filosofisia piirteitä.

 

LEHTINIEMEN AULAGALLERIA, Seiponniementie 7, 24700 Keuruu.

TERVETLOA ma-pe klo 8-15!

 

Lisätietoja näyttelystä: Keuruun museo p. 040 965 5597


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta