[Nayttelyposti] I.K. Inha - Unelma maisemasta avautuu huomenna Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa

Eiskonen Satu Satu.Eiskonen at lappeenranta.fi
Ma 14.toukokuu. 12:23:03 EEST 2012I.K. INHAN UNELMA MAISEMASTA AVAUTUU ETELÄ-KARJALAN MUSEOSSA


I.K. Inha - Unelma maisemasta
Etelä-Karjalan museo
15.5.-26.8.2012

Etelä-Karjalan museon kesänäyttelyssä ihastellaan suomalaista maisemaa. I.K. Inha on suomalaisen valokuvataiteen uranuurtaja ja hänen töitään on esitelty laajalti. Inhan Unelmaa maisemasta päästään ihailemaan Gallen-Kallelan museon uusina hienoina vedoksina.

Ne »alkuajat», jolloin amatöörit kuvasivat mitä vaan eteen sattui ensinkään ajattelematta, että kuvalta vaaditaan jotain arvoa, alkavat jo meilläkin olla takanapäin. Yhä suuremmiksi käyvät nyt vaatimukset sekä itse teon että erittäinkin kuvain sisällyksen suhteen.

I. K. Inha, Suomen Matkailijayhdistyksen vuosikirja 1896

Into Konrad Inhan (1865-1930) elämäntyö ilmentää poikkeuksellista monilahjakkuutta. Hän oli sanomalehtimies, toimittaja, kääntäjä ja kirjailija. Inha oli uranuurtaja tieteen popularisoijana, polkupyöräilijänä ja luonnonsuojelijana. Omimmaksi ilmaisuvälineekseen Inha koki valokuvauksen. Valokuvaajana hän ylti samaan kuin ystävät ja matkakumppanit - taidemaalarit Eero Järnefelt ja Pekka Halonen, säveltäjä Jean Sibelius tai kirjailija Juhani Aho - omilla alueillaan.

Inha toteutti suurta kansallista projektia niin valokuvaajana kuin kirjailijana. Hän oli sivistyneeksi kulkuriksi luonnehdittu kulttuurimatkailija, joka kävi kaikissa Suomen pitäjissä. Kirjailijana Inha asema oli jo eläessä tunnustettu, valokuvaajana hän on lunastanut paikkansa kirjailija Aino Kallaksen ennustuksen mukaisesti.

Inha jätti jälkeensä laajan, mutta hajanaisen valokuvallisen perinnön, joka on herättänyt kasvavaa kiinnostusta. Kuvia on käytetty niin tieteellisissä, taiteellisissa kuin journalistisissa yhteyksissä.  Valokuvat ovat osaltaan ankkuroituneet Inhan tiiviiksi osaksi suomalaisesta kulttuurihistoriaa. Monet kuvat ovat yhä uudelleen julkaistuja klassikkoja.

Suurin osa Inhan kuvastosta tunnetaan ainoastaan vanhoina vedoksina. Valtaosa alkuperäisnegatiiveista on kadonnut. Unelma maisemasta näyttelyyn ja kirjaan on arkistosta löytynyt paitsi ennen julkaisemattomia vedoksia, myös negatiiveja. Uuden tekniikan avulla on Inhan kuville voitu palauttaa niiden alkuperäinen loisto.


Inhan kuvat kertovat hänen olleen tietoinen maisemataiteen traditioista ja kohteista. Tekninen taitavuus, sommittelu ja valon käsittely tekivät hänen maisemakuvistaan maamme varhaisinta valokuvataidetta.

Näyttelyaineisto esittelee Inhan suuret valokuvausprojektit: Suomi kuvissa 1892-96 ja tilaustyönä vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten toteutetun Suomen maatalous-sarjan. Ainutlaatuisen lisän tuo Suomen maantieteellisen seuran kuvakokoelma. Unohduksissa ollut aineisto on täydellisin yksittäinen kuvakokoelma sisältäen runsaasti myös ennen näkemätöntä aineistoa. Kokoelmaa esiteltiin Gallen-Kallelan museon I.K. Inha - Unelma maisemasta -näyttelyssä vuonna 2006. Tässä Etelä-Karjalan museon näyttelyssä esitellään valtaosa Taneli Eskolan Gallen-Kallelan museoon kuratoimasta näyttelystä.


Tiedottaen
Satu Eiskonen
intendentti
Etelä-Karjalan museo
040 579 5744
satu.eiskonen at lappeenranta.fi<mailto:satu.eiskonen at lappeenranta.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta