[Nayttelyposti] Laaja muotoilunäyttely Porvoossa

Juha.Jamback@porvoonmuseo.fi juha.jamback at porvoonmuseo.fi
Ma 7.toukokuu. 15:37:43 EEST 2012


PORVOO DESIGN - NÄYTTELY

 

Porvoolla on vahva historia muotoilussa. Helsingin maailman designpääkaupunkivuoden aikana Porvoon museo esittelee näyttelyllä ja julkaisulla Porvoon kansainvälisiin mittoihin yltävää taideteollisuutta ja suunnittelua. Näyttely on esillä Porvoossa Vanhassa kappalaisentalossa ja Holmin talossa 4.5.-8.8.2012.

 

Porvoolaisen muotoilun juuret ovat ammattikuntalaitoksen piirissä toimineiden käsityöläisten työssä. Näyttelyssä on esillä huomattavimpien kaupungissa toimineiden kulta- ja hopeaseppien tuotantoa, mm. Porvoon ja Pernajan kirkkojen hopeita. Yleisön on mahdollista nähdä myös ns. Porvoon ryijynä tunnettu ainutlaatuinen barokkitekstiili vuodelta 1731.

 

Iris-tehdas aloitti toimintansa Porvoossa vuonna 1897. Sen perustamista pidetään modernin suomalaisen taideteollisuuden alkuna. Porvoo Design -näyttely esittelee tämän yrityksen, joka valmisti keramiikkaa ja huonekaluja tavoitteenaan korkeatasoinen taiteellinen suunnittelu ja vanhaan käsityöperinteeseen nojaava huolellinen valmistus. Tehtaan tuotanto perustui Louis Sparren ja A.W. Finchin suunnitelmiin. Samaan ajanjaksoon Iris-tehtaan kanssa osui myös näyttelyssä esillä oleva Valle Rosenbergin taideteollinen tuotanto.

 

Kuvanveistäjä Ville Vallgren loi uransa 1800-luvun lopun Pariisissa; myöhemmin Suomeen palattuaan hän asui Leppävaarassa, mutta säilytti yhteydet myös Porvooseen. Vallgren suunnitteli käyttöesineitä taideteosten rinnalla, hän teki yhteistyötä mm. porvoolaisen kehyslistatehtaan kanssa. Porvoon museon näyttely tarjoaa katsauksen Ville Vallgrenin tuotantoon muotoilijana.

 

Porvoolaissyntyinen Saara Hopea-Untacht tunnetaan etenkin Nuutajärven lasitehtaalle 1950-luvulla tehdyistä esineistä. Myöhemmin Porvooseen palattuaan hän työskenteli suvun kultasepänliikkeessä ja muotoili mm. koruja. Näyttelyssä on poimintoja koko hänen laajasta taiteellisesta tuotannostaan.

 

Porvoo on edelleen muotoilukaupunki. Porvoo Design-näyttelyyn on koottu katsaus myös tämän hetken muotoilijoiden tuotannosta, nähtävillä on laajasti mm. keramiikkaa, koruja, valaisimia, tekstiilejä ja huonekaluja.

 

Lisätietoja: museonjohtaja Merja Herranen, puh. 050 540 1644, merja.herranen at porvoonmuseo.fi; amanuenssi Juha Jämbäck, puh. 050 499 8938

                  

Porvoon museo, Vanha kappalaisentalo ja Holmin talo 4.5.-8.8.2012

Osoite: Vanha raatihuoneentori, Porvoo

Avoinna: ma-su 10-16

Pääsymaksu: aikuiset 6 e, lapset (7-17 v.) 3 e, ryhmät yli 10 henkilöä á 5 e, samalla lipulla kolme näyttelyä, Vanha kappalaisentalo, Holmin talo ja Vanha raatihuone

Tiedustelut ja opasvaraukset: (019) 574 7500


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta