[Nayttelyposti] Rantaviivoja - kaupunki meren äärellä -näyttely avautui Arkkitehtuurimuseossa

Tuuli Rajavuori Tuuli.Rajavuori at museoliitto.fi
Pe 30.Maalis. 16:28:51 EEST 2012


RANTAVIIVOJA
KAUPUNKI VEDEN ÄÄRELLÄ

Näyttely Arkkitehtuurimuseossa 28.3.–27.5.2012

Suomessa on 320 000 kilometriä rantaviivaa, mikä yltäisi kahdeksan kertaa maapallon ympäri. Tiheästi asutulla pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa on satoja kilometrejä meren, järvien ja jokien rantoja. Veden läheisyys ja rantojen moninaisuus antavat näille kaupungeille vahvan leiman. Myös kansainvälisessä katsannossa kaupunkilaisten käytössä olevien rantojen runsaus on seudun houkutteleva erikoispiirre.

Rantojen käytön historialliset muutokset heijastelevat kaupunkielämän muutoksia. Juuri nyt ranta-alueita kehitetään intensiivisesti. Satamat, teollisuus ja huvila-alueet saavat rinnalleen uusia merellisiä kaupunginosia ja vapaa-ajan ympäristöjä. Kaupungit avautuvat kohti vettä. Vapaamuotoisia luonnonrantoja ja teollisia täyttömaarantoja muokataan uusien urbaanien tavoitteiden mukaisiksi. Kaupunkien suhde veteen muuttuu, taas kerran.

Rantaviivoja – kaupunki veden äärellä -näyttelyssä tutustutaan World Design Capital Helsinki 2012 -teemavuoden kohdekaupungeissa sijaitseviin ranta-alueisiin neljästä näkökulmasta. Ne kertovat erilaisista tavoista hyödyntää veden ja maan rajapintoja.


/ Koskemattomilla, luonnontilaisilla rannoillamme vietetään aikaa ja viihdytään nauttien ympäristön tarjoamista mahdollisuuksista.

/ Kaupunkiseutujen rakennettu kulttuurimaisema puolestaan ilmentää vuosisatoja jatkuneen asumisen tuottamaa historiallista kerroksellisuutta, jota nykyään arvostetaan ja halutaan suojella myös jälkipolvien koettavaksi.

/ Kaupungin sydänalueilla rantaviiva on alati muutoksessa teollisuuden, talouden, elinkeinojen ja asumisen kilpaillessa ranta-alueiden käyttöoikeudesta.

/ Ranta-alueiden suunnittelua tarkastellaan myös tämän hetken arvostusten ja ihanteiden valossa. Tulevaisuudessa rantaviivalla voiolla aivan uudenlaisia merkityksiä suomalaisten asuinympäristön avartajana.


Näyttelyn yhteydessä julkaistu Rantaviivoja. Asuinalueita veden äärellä -kirja kertoo veteen liittyvien asuinalueiden menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta yleistajuisesti ja innostavasti. Kirjan kohteista näyttelyssä ovat mukana keskeisesti Katajanokka, Kruunuvuorenranta, Lauttasaari, Suomenlinna, Helsingin pitäjän kirkonkylä sekä Ruoholahti,Aurinkolahti ja Kivenlahti.
Lue lisää http://www.mfa.fi/uutuusjulkaisut

Näyttelyyn liittyy huhti- ja toukokuussa järjestettäviä luentoja sekä urbaaneja löytöretkiä esiteltäviin kohteisiin. Tapahtumissa käsitellään sitä, kuinka rantojen merkitys kaupunkilaisille on muuttunut eri aikoina ja millaisia tulevaisuudennäkymiä elämä veden äärellä voi meille antaa.
Tutustu näyttelyn ohjelmistoon http://www.mfa.fi/tapahtumat

Tervetuloa!

Museo on avoinna ti-su 11-18, ke 11-20
Liput 6/3/0 euroa, yhteislippu Designmuseon kanssa 10 euroa


--
Hanna Galtat
Tiedottaja / Communications
Arkkitehtuurimuseo / Museum of Finnish Architecture
Kasarmikatu 24, Helsinki Finland
+358 (0)45 7731 0468
hanna.galtat at mfa.fi

Runsas ohjelmisto / Jam-packed programme / WDC Helsinki 2012
Facebook / Twitter @Arkkitehtuurimu
http://www.mfa.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta