[Nayttelyposti] Postimuseon viimeinen näyttely Helsingissä kertoo Pääpostitalosta

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ti 20.Maalis. 12:28:08 EET 2012


Postimuseo juhlistaa Helsinki World Design Capital 2012 vuotta esittelemällä funkisarkkitehtuuria edustavaa Helsingin Pääpostitaloa näyttelyssä Keskipisteenä Pääpostitalo 21.3.-21.6.2012. Marraskuussa 1938 käyttöön vihitty talo oli vasta itsenäistyneen Suomen ensimmäisiä suuria rakennushankkeita.

Näyttely esittelee Pääpostitalon suunnittelua ja rakentamista sekä arkkitehtuurin että sisustussuunnittelun näkökulmasta keskittyen talon 1930-luvun vaiheisiin.  Koska talo on kokenut useita saneerauksia valmistumisensa jälkeen, niin näyttely kertoo myös talon myöhemmistä ajoista. Postitalo elää ihmisten muistoissa. Siksi talossa asioineet, asuneet ja työskennelleet ovat saavat äänensä kuuluviin näyttelyssä.

Postitalosta järjestettiin vuonna 1934 suunnittelukilpailu, johon osallistui viisitoista ehdotusta. Talo toteutettiin vastavalmistuneiden arkkitehtien Jorma Järven ja Erik Lindroosin suunnitelman pohjalta. Arkkitehti Kaarlo Borg liittyi myöhemmin mukaan toteuttamaan suunnitelmaa. Arkkitehtien lisäksi sisustajat Arttu Brummer, Runar Engblom, Birger Hahl ja Paavo Tynell suunnittelivat pääpostin sisustusta.

Pääpostitalo edustaa 1930-luvulla yleistynyttä funktionalismia. Rakennuksen pohjakaava perustui toimintojen tarkoituksenmukaiseen sijoitteluun ja talon suunnitteluvaiheessa arkkitehtien tuli ottaa huomioon postinkäsittelyn koneellistuminen. Rakennus oli valmistuessaan kansainvälisessäkin vertailussa nykyaikainen.  Se vastasi tilavuudeltaan noin puolitoistakertaisesti Eduskuntataloa.

1950-luvulla rakennusta laajennettiin rakentamalla lisäkerros välisiipeen ja katolle tehtiin Helsingin ensimmäinen helikopterikenttä, jota käytettiin vuonna 1952 Helsingin olympialaisten yhteydessä. Sotavuosina Pääpostitalon katolla oli ilmapuolustusta. Betoninen tasakatto vaihtui kuparikattoon vuonna 1959. Pääpostitalon laaja saneeraus aloitettiin vuonna 1978. Siitä lähtien erilaisia muutos- ja korjaustöitä on tehty jatkuvasti.

Näyttelyssä on runsaasti oheisohjelmaa, kuten draamaesityksiä, luentoja, opastuksia ja muistelutilaisuus, jossa talon suunnitelleiden arkkitehtien pojat arkkitehdit Mikko Järvi ja Markus Lindroos muistelevat isiänsä ja kertovat arkkitehdin työstä.

Keskipisteenä Pääpostitalo -näyttely on viimeinen näyttely Postimuseon nykyisissä tiloissa. Uusi Postimuseo avataan vuonna 2014 Tampereelle museokeskus Vapriikin tiloihin.

Postimuseo sijaitsee Helsingin pääpostitalossa osoitteessa Asema-aukio 5 H. Museo on avoinna ma-ke 11-18, to 11-20, pe 11-18  ja la 12-17.

Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 HELSINKI
Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H
puh. 020 451 4775
helena.parssinen at posti.fi<mailto:helena.parssinen at posti.fi>
www.postimuseo.fi<http://www.postimuseo.fi>
Postimuseo on Trafiikki-museo: www.trafiikki.fi<http://www.trafiikki.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta