[Nayttelyposti] JUVA / PATTOIN PERINTÖTALO ON VUODEN 2012 SAVO-KARJALAN PAIKALLISMUSEO

Hytönen Jorma Jorma.Hytonen at savonlinna.fi
Ke 27.Kesä. 10:24:44 EEST 2012


TIEDOTE 25.6.2012

 Juvan kunta/Pattoin perintötalo
 Savonlinnan maakuntamuseo PATTOIN PERINTÖTALO ON VUODEN 2012 SAVO-KARJALAN PAIKALLISMUSEO


Pattoin perintötalo Juvalta on ensimmäinen Savo-Karjalan vuoden paikallismuseo Etelä-Savon maakunnassa. Tämänvuotisen paikallismuseokilpailun teemana oli suunnitelmallinen museotyö, ja Suomen Kotiseutuliitto valitsi perintötalon voittajaksi seuraavalla perusteella:

"Juvan Pattoin perintötalon perustana olleen maatilan siirryttyä omistajan kuoltua valtiolle, Juvan kunta anoi ja sai sen vuonna 2004 perustettavaksi talonpoikaismuseoksi. Hyvin suunnitellun ja usean tahon yhteistyössä toteuttaman hankkeen tuloksena museo avattiin vuonna 2010. Kohteen arvo muodostuu ennen muuta kahdesta seikasta. Ensiksi siitä, että varsin perinteisesti 1980-luvulle asti hoidetun maatilaan pääosin 1860-1930-lukujen välisessä asussaan olevat rakennukset ovat säilyneet paikoillaan. Toiseksi siitä, että talomuseon esinekokoelma kostuu nimenomaan tilalla olleista noin 2900 esineestä. Kohteen alkuperäisyyden kunnioittamista korostaa periaatepäätös siitä, että 'museoon ei kerätä sellaista uutta ja täydentävää esineistöä, joita ei ole käytetty Pattoilla tai joilla ei ole yhteyttä tilaan ja sen asukkaisiin'."

Juhlallisuudet pidetään Pattoilla 28.6 kello 12 alkaen, jolloin Suur-Savon osuuspankki luovuttaa perintötalolle palkinnon. Muut kilpailuun osallistuneet saavat kunniamaininnan. 

Ehdollepanon Savo-Karjalan paikallismuseo 2012 -kilpailuun suorittivat Savonlinnan maakuntamuseon lisäksi Kuopion kulttuurihistoriallinen museo (ehdokkaana Nilsiän museo), Pohjois-Karjalan museo Joensuusta (ehdokkaana Kolin kotiseutumuseo Lieksasta) ja Etelä-Karjalan maakuntamuseo Lappeenrannasta (ehdokkaana Ruokolahden kotiseutumuseo ja Ruokolahti-talo).

Savo-Karjalan paikallismuseo -kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa ei-ammatillisesti hoidettujen paikallismuseoiden kesken neljän maakunnan alueella. Vuonna 2010 teemana oli nuoret ja museo, ja kunniamaininnan Etelä-Savosta sai Vanha-Rantalan talomuseo Pertunmaalta. Viime vuonna teemana oli hyvin hoidettu museoympäristö, ja kunniamaininnan Etelä-Savosta sai Mäntyharjun Iso-Pappilan museoalue.

Savo-Karjalan paikallismuseokilpailun teemana vuonna 2013 on markkinointi ja vuonna 2014 vaihtuva näyttely.

Tiedustelut:
Juvan kunta/Pattoin perintötalo, kulttuuri- ja nuoriso-ohjaaja Kaisa Suhonen, 040 483 5597, kaisa.suhonen(at)juva.fi
Savonlinnan maakuntamuseo, maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen, 044 417 4463, jorma.hytonen(at)savonlinna.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta