[Nayttelyposti] Maisema rajan takana -näyttely aukeaa Etelä-Karjalan taidemuseossa

Taipale Mona Mona.Taipale at lappeenranta.fi
Ma 18.Kesä. 15:59:47 EEST 2012


Tiedote 18.6.2012
Julkaisuvapaa


MAISEMA RAJAN TAKANA
19.6.-30.9.2012

Etelä-Karjalan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10
Linnoitus, Lappeenranta  

ETELÄ-KARJALAN TAIDEMUSEON KESÄSSÄ KATSOTAAN RAJANTAKAISEN KARJALAN MAISEMIA

Maisema rajan takana -näyttely johdattaa nostalgiselle matkalle itäisen Karjalan maisemiin. Neljäosainen näyttely täyttää koko taidemuseon. Toisessa siivessä on esillä Impilahden Pitkärannasta kotoisin olevan taidemaalari Grigor Auerin (1882 - 1967) maalauksia, joihin taiteilija on ikuistanut kotiseutunsa maisemat ennen itärajan sulkeutumista. Auer opiskeli Pietarin taideakatemiassa ja Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä. Taiteilijalla oli koti Pietarissa ja ateljeehuvila Pitkärannan Lammassaaressa. Venäjän vallankumous vei kodin ja toinen maailmansota ateljeen. Sotien jälkeen taiteilija asettui Helsinkiin. Näyttely keskittyy Karjalassa ennen sotia tehtyihin maalauksiin. 

Taidemuseon toisessa siivessä maisema näyttäytyy nykyasussaan valokuvaaja Pekka Agarthin karjalaiskylissä otetuissa valokuvissa ja Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen kielitieteen ja Kuvataideakatemian opiskelijoiden yhteisen tutkimusmatkan tuotoksissa: valokuvissa, videoissa, piirroksissa, maalauksissa ja sarjakuvassa. 
Myyttinen viiva -näyttely nostaa esiin Äänisen ja Vienanmeren rantakallioihin tuhansia vuosia sitten uurretut kalliopiirrokset, joita taiteilijaprofessori Marjukka Vainio on kuvannut yhdessä tutkija Riitta Virtasen ja assistentti Erkki Murtosen kanssa. Työryhmä on tehnyt alueelle useita tutkimusmatkoja, joiden tuotoksena on valokuvia, videoita ja hankauspiirroksia eli frottaaseja. Kuvat esittävät kallioiden viivastoja ja taivaan, veden ja maan muodostamia luonnon pyhättöjä eri vuoden ja vuorokauden aikana.

Maisema rajan takana -näyttely on toteutettu yhteistyössä Keravan taidemuseon kanssa. 
Näyttelyyn liittyy Keravan taidemuseon tuottama samanniminen julkaisu, jonka Etelä-Karjalan taidemuseo on käännättänyt venäjän kielelle.

Maisema rajan takana -näyttely Etelä-Karjalan taidemuseossa  19.6.-30.9.2012 Näyttely on avoinna 19.6.-26.8. ma-pe 10-18 ja la-su 11-17 ja tämän jälkeen 30.9. saakka ti-su 11-17

Lisätietoa ja lehdistökuvia:

Amanuenssi Mona Taipale
Etelä-Karjalan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10
53900 Lappeenranta
mona.taipale at lappeenranta.fi
040 522 6280Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta