[Nayttelyposti] Taidehallissa Tulevan perinne -muotoilunäyttely ja Sami Parkkisen valokuvia

Sanna Kangasluoma sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
Pe 15.Kesä. 16:06:52 EEST 2012


TAIDEHALLISSA 16.6.– 5.8.2012
Tulevan perinne – Ornamo 100 v.

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo on pitänyt taideteollisuus- ja muotoilunäyttelyitä Taidehallissa jo vuodesta 1929. Näyttelyillä on aina kampanjoitu kauniimman arjen puolesta. Nimet kertovat eri aikojen hengestä, mm. Kauneutta arkeen (1949), Jokamiehen käyttötavara (1954) ja Elämisemme ja olemisemme (1958). Taidehallissa juhlittiin myös Ornamon täyttäessä 50 vuotta, vuonna 1961. Tuolloin juhlanäyttelyn suunnitteli Tapio Wirkkala.
 
Tulevan perinne, Ornamon 100-vuotisjuhlanäyttely Taidehallissa, istuu taideteollisuusnäyttelyiden jatkumoon esittämällä, miten muotoilijat vastaavat nykyajan haasteisiin. 
Näyttelyssä on neljä osiota, jotka avaavat muotoilua ennen ja nykyaikana erilaisista näkökulmista. Keskeistä muotoilijan työssä on aina ollut se, miten jokaisessa suunnitelmassaan muotoilija pyrkii parantamaan ympäristöään – tavoitteena kauniimpi, toimivampi, älykkäämpi ja oikeudenmukaisempi maailma.

Hannu Kähönen on ideoinut aurinkoenergiaa hyödyntäviä, citypyörän tapaan lainattavia Helsinki-veneitä vähentääkseen Itämeren kuormitusta. Teemu Järvi ja Heikki Ruoho ovat suunnitelleet kierrätyspahvista tehdyn Kasaa-hyllykön ja Timo ja Mikko Hyppösen yhteistyönä syntyy todellisia lähipyöriä, Punavuoressa valmistettuja Pelagoja. Hifistelykin voi olla kaunista - Jarkko Jämsenin keraaminen kaiutin on langaton ja lumoava!

Muotoilijat ovat myös itse valinneet ja tuoneet näyttelyn "aarreaittaan" heille henkilökohtaisesti tärkeitä muotoilutuotteita 100 vuoden ajalta. Mukana on nerokkaita ja tavallisia ihmisen arkea parantaneita esineitä ja ideoita taskulampusta keltaiseen Enso-laatikkoon, Jerry-kannusta Jukka-leluihin, 30-luvun Vaisalan radiosondista Saloran televisioon, Sisu-pastillista Xylitol-purkkaan, Pikku-Kakkosen Ransun serkusta kävelysauvoihin, Sarvis-henkareihin ja Abloy-avaimeen.
 
Tulevan perinne  – Ornamo 100 -näyttelyn on suunnitellut kuraattori, arkkitehti Tuomas Toivonen. 
Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

*

TAIDEHALLIN STUDIOSSA 16.6.– 5.8.2012
Sami Parkkinen: Haaveita jostakin paremmasta

Sami Parkkisen valokuvat ovat esteettisesti hiottuja, herkkiä kannanottoja paremman ja kauniimman maailman puolesta, jossa ihmisen ja ympäristön suhde olisi luonnollinen ja kunnioittava.

“Elämme ratkaisevaa aikaa. Ristiriita luonnon kantokyvyn ja elintapamme edellyttämien luonnonvarojen käytön välillä on kestämätön. Me kaikki tiedämme, että jotain on tehtävä. Mutta pitävätkö raha ja materia ihmisen niin tiukasti ottessaan, että emme pysty muuttumaan? 
Käsittelen näyttelyssäni yhteiskunnan ja ihmisen uudelleenrakentumisen tarvetta. Pohdin maailmaa, jossa ihmisen suhde luontoon olisi luonnollinen. Pentti Saarikosken sanoin: ”Maailmankatsomuksesta on päästävä irti, jotta voisi nähdä maailman”. Teokseni ovat runollisia pohdintoja maailmasta, haaveita jostain paremmasta.”
Helsingissä 25.5.2012  Valokuvataiteilija Sami Parkkinen

Sami Parkkinen (s. 1974) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänet on palkittu mm. Pohjois-Karjalan kulttuuripalkinnolla 2010. Vuonna 2006 hän sai Emma-palkinnon vuoden kotimaisesta DVD:stä (Kotiteollisuus-yhtye). Sami Parkkisen teoksia on mm. Joensuun taidemuseon, Suomen Valokuvataiteen museon ja Valtion taidekokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa.

*
KATSO www.taidehalli.fi 
FB www.facebook.com/taidehalli

Helsingin Taidehalli  Nervanderinkatu 3 00100 Helsinki 
Puh. (09) 454 2060  www.taidehalli.fi

Avoinna: ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17 
Pääsyliput: 8 € / 5,50 € / alle 18-v. vapaa pääsy  

-----------------------------
Sanna Kangasluoma
Viestintävastaava / Communications Manager
Taidehalli / Konsthallen / Kunsthalle Helsinki
Nervanderinkatu 3, FI-00100 Helsinki
Puh. / Tel. +358 40 4514 772
sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
www.taidehalli.fi
skype: sannataidehalli
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta