[Nayttelyposti] Gustafin enkelit ratkaisevat taidekaupungin salaisuutta uutuusnäyttelyssä Mäntässä

Päivi Viherkoski paivi.viherkoski at serlachius.fi
Ma 11.Kesä. 09:03:18 EEST 2012


Serlachius-museo Gustafin uutuusnäyttely 
GUSTAFIN ENKELIT - OPERAATIO TAIDEKAUPUNKI

TEHTÄVÄ: Enkelit, periferiseen paperikaupunkiin on syntynyt valtaisa kulttuurikeskittymä, joka uhkaa paisua entisestään. Ministry of Creativeness haluaa tietää, mikä tai kuka on kehityksen takana. Menkää Mänttään ja selvittäkää, mistä on kysymys. Miten voimme suojautua mänttäläiseltä kulttuuritartunnalta? Miten mänttäläinen taidekaupunki ja sen festivaalit ja taidekohteet ovat syntyneet? Mikä ajaa kaupunkilaisia taiteen pariin?

Gustafin enkelit, kuten Charlien enkelit aikoinaan, ratkovat salaisuuksia Mäntässä Serlachius-museo Gustafin uudessa näyttelyssä. Kaupunkioppaiksi naamioituneet enkelit tutustuvat taidekaupunkiin ja mänttäläiseen kulttuurielämään haastatellen epäiltyjä, selvittäen taustoja ja etsien syyllisiä. Tehtävä on valtaisa, sillä aikanaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksikin hakeneessa Mäntässä johtolankoja riittää. Enkelit keskittyvät kuitenkin seuraaviin tutkintalinjoihin: taidekaupunkilaiset, Mäntän kuvataideviikot, mänttäläinen arkkitehtuuri, Serlachius-museo Gustaf, Taidekeskus Honkahovi, Mäntän Musiikkijuhlat, Taidemuseo Gösta ja Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemus.  

Gustaf-museon pohjakerrokseen on rakentunut kokonainen etsivätoimisto vanhojen amerikkalaisten elokuvien henkeen. Gustafin enkelien toimiston tunnelmallisissa nurkkauksissa näyttelykävijät pääsevät tutustumaan kuulustelujen videonauhoihin ja taidekaupungin kaarta valottavaan tutkintamateriaaliin, kuten valokuviin, ohjelmalehtisiin ja lehtileikkeisiin. Milloin mistäkin laitteesta voi seurata viidenkymmenen eri todistajan, joukossa myös epäiltyjä, antamia vihjeitä.   

– Vakavasti ottaen pienen kaupungin voimakas kulttuurielämä on näyttelyn arvoinen, pohtii Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen. – Kaupunki miettii kasvojensa kuvaa ja katsoo peiliin, josta välittyy vahva kulttuuriprofiili. Suomessa Mäntän kulttuuritihentymä on ainutlaatuinen ilmiö, jolla on jo pitkät juuret ja merkittävä historia: esimerkiksi suomalaiset kuvataiteilijat ovat jo vuosikymmeniä saaneet käydä "Mäntän koulun" ja suuri osa merkittävistä nykytaiteilijoista on ollut esillä Mäntän kuvataideviikoilla. 

Uusien näkökulmien lisäksi näyttely antaa jokaiselle kulttuurimatkailijalle taustatietoa Mänttä-käynnin tueksi kertomalla taidekohteiden ja festivaalien synnystä ja vaiheista.  

Gustafin enkelit – Operaatio taidekaupunki -näyttely on esillä toistaiseksi. Serlachius-museo Gustaf on avoinna 1.6. - 31.8. joka päivä, myös juhannuksena klo 10 -18 ja talvikautena 1.9. - 31.5. ke - su klo 12 - 17.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta