[Nayttelyposti] Kesän näyttelyt ovat avautuneet Virka Galleriassa

Pietilä Soile Soile.Pietila at hel.fi
Ma 2.Heinä. 09:38:12 EEST 2012


Kesänäyttelyt Virka Galleriassa 29.6.- 2.9.2012
Woodism – Muotoilua Kaivopuiston puista
Kasvien kauneutta – Silja Sjödinin valokuvia
Eläköön hyvä alku! Kelan äitiyspakkauksen tarina historiasta nykypäivään

Luovaa puumuotoilua, kukkien väriloistoa ja äitiyspakkauksen tarina: kesällä 2012 kävijä poistuu näyttelystä triplasti taide-elämystä rikkaampana, kun kolme teemoiltaan erilaista näyttelyä avautuu Helsingin kaupungintalon Virka Galleriassa.

Päänäyttely Woodism – muotoilua Kaivopuiston puista kertoo puun kekseliäästä ja monipuolisesta käytöstä. Helsingin Kaivopuistosta kaadettiin vanhoja jalavia ja lehmuksia vuonna 2007, mikä herätti kaupunkilaissa voimakkaita tunteita. Woodism-ryhmä sai urbaanissa ympäristössä kasvaneet arvokkaat rungot talteen, sahasi ja kuivatti ne. Nyt esillä on tästä ainutlaatuisesta materiaalista valmistettuja uniikkeja kalusteita ja pienesineitä, jotka kantavat sisällään palan Helsingin historiaa. Muotoilun innoittajina ovat puiden tarinat sekä materiaalin erityinen luonne. Näyttely toteutetaan yhteistyössä World Design Capital Helsinki 2012 ja Pro Puu ry:n kanssa.

Kasvien kauneutta ‑näyttelyn idea syntyi, kun valokuvaaja Silja Sjödin luki kasvien tunnereagoimisesta, jonka mukaan kasvit voivat reagoida ympäristöön ”ilolla” tai ”järkytyksellä”. Ryhtyessään kuvaamaan uutta sarjaa Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, hän huomasi lähestymistapansa kasveihin kokeneen perustavanlaatuisen muutoksen: hän kykeni katsomaan ja kuuntelemaan niitä aivan uudella tavalla.
Kukat olivat kukkeimmillaan viikon kestäneen valokuvaussession aikana elokuun 2010 lopussa, jolloin Silja Sjödin lähestyi kohteitaan leikkien väreillä, muodoilla, rytmillä ja kompositiolla. Taiteellinen lopputulos on syntynyt suoraan kuvaushetkellä. Lisälinssejä, suotimia, jalustaa eikä kuvankäsittelyohjelmia ole käytetty, vaan puutarhan kukat näyttäytyvät täsmälleen sellaisina kuin hän ne halusi – täysin konstailemattomina ja luonnollisina.

Eläköön hyvä alku! Kelan äitiyspakkauksen tarina historiasta nykypäivään
Äitiyspakkaus on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tuote, jonka yli 40 000 perhettä ottaa vuosittain käyttöönsä. Äitiysavustusta on jaettu vuodesta 1938.  Eläköön hyvä alku! -näyttelyssä voi tutustua äitiyspakkauksen vaiheisiin vuosikymmenien varrella. Kansaneläkelaitos on uusinut äitiyspakkauslaatikon ilmeen, ja historian lisäksi näyttelyssä on esillä uusi design-laatikko. Kela järjesti suunnittelukilpailun Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun opiskelijoille syksyllä 2011 ja myös muut kilpailuun osallistuneet työt ovat esillä Virka Gallerian näyttelyssä. Näyttelyn yhteydessä tullaan järjestämään äitiyspakkaukseen liittyviä työpajoja.


Yhteystiedot: Woodism & Pro Puu
Hanna Gröndahl woodism at propuu.fi, puh. (03) 751 5600

Yhteystiedot: Silja Sjödin 045 269 4887
siljaphotography at gmail.com<mailto:siljaphotography at gmail.com>

Yhteystiedot: Eläköön hyvä alku!
heidi.liesivesi at kela.fi<mailto:heidi.liesivesi at kela.fi>, puh. 020 634 1407

Yhteystiedot: Virka Galleria
anni.kostamovaara at hel.fi, puh. (09) 310 79615
elisa.kuulas at hel.fi<mailto:elisa.kuulas at hel.fi>, puh. (09) 310 36458
soile.pietila at hel.fi<mailto:soile.pietila at hel.fi>, puh. (09) 310 76043


Virka Galleria on avoinna ma-pe 9-19 ja la-su 10–16
Vapaa pääsy.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta