[Nayttelyposti] Metsämuseo Luston huoltotauko päättyy - esillä ihastuttavia taidetekstiilejä

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ti 31.Tammi. 12:58:38 EET 2012


TIEDOTE 

31.1.2012 Punkaharju

 

PAKSUN HAAPAPUUN TAIKAPIIRI

10 miljoonan piston mestari - Sirkka Muurelan taidetekstiilejä Suomen Metsämuseo Lustossa 28.10.2012 saakkaPaksun haapapuun taikapiiri -näyttelyssä on esillä kokonaisuus Sirkka Muurelan käsinvalmistamia, ihastuttavia, suurikokoisia eläin- ja luontoaiheisia taidetekstiilejä. Kaikkiaan näyttelyssä on esillä parikymmentä teosta, ja ne ovat nähtävillä Lustossa aina lokakuun 2012 loppupuolelle saakka. 

 

Uskomattoman moniulotteiset taideteokset kiehtovat lapsia sadunomaisuudellaan ja värikylläisyydellään, tekstiilityön ammattilaiset ja harrastajat osaavat arvostaa mestarillista tekniikanhallintaa, ja luonnontuntijat löytävät teoksista tarkkuudella kuvattuja kasvi-, eläin- ja sienilajeja. Sirkan tekstiilikuville on myös ominaista hienostunut värimaailma, ja kuvien sommittelussa on nähtävissä viehättävää naivistisuutta.

 

Eläimet ovat herättäneet Sirkassa aina ihailua, hellyyttä ja kunnioitusta, ja tekstiilikuvista huokuukin tekijänsä lämpö ja rakkaus eläimiä sekä luontoa kohtaan. Tekstiileihin Sirkka on tallentanut muistoja lapsuutensa leikeistä, rakkaista paikoista ja eläinystävistään. Monessa teoksessa hän onkin kuvannut eläimelle kuviteltua taivasta, jossa se voi olla onnellinen - possujen taivaassa voi tonkia maata ja nukkua kuivikkeiden päällä, ja pikku karhun taivaassa on kristallivirta, kukkia ja auringon paistetta.

 

Taidetekstiilejä Sirkka on tehnyt jo neljän vuosikymmenen ajan. Yhden tekstiilikuvan suunnitteluun, sommitteluun, piirtämiseen, kirjontaan ja ompeluun kuluu aikaa useita vuosia. Kuvat elävät Sirkan käsissä työn edetessä, ja oikea kokonaisuus löytyy kokeilemalla ja tekemällä. Työt on toteutettu kirjomalla, applikoimalla, alikeompeluna ja jopa virkkaamalla. Lankoina Sirkka on käyttänyt muliini-, silla- ja pellavalankoja. Kankaat ovat ohuita puuvilla-, tekokuitu- ja pellavakankaita. 

 

Katsojalle näyttelyn teoksista välittyy elämänmyönteisyys ja lempeys kaikkea elävää kohtaan: kuvat saavat katsojansa hyvälle mielelle. Töillään Sirkka haluaakin puolustaa luontoa ja erityisesti sen heikoimpia sekä innostaa ihmisiä tekemään käsitöitä kiireisen arkielämän vastapainoksi. "Ihmiselle on annettu kädet sitä varten, että niillä tehdään muutakin kuin painellaan nappuloita."

 

Sirkka Muurela valmistui Wetterhoffilta 1961, ja hän teki työuransa tekstiilityönopettajana Räisälän kansanopistossa Kokemäellä 1963-1994.

 

Lusto avataan jälleen yleisölle keskiviikkona 1. helmikuuta. Lusto on avoinna helmi-huhtikuussa ti-su klo 10-17, toukokuussa päivittäin klo 10-17, kesä-heinäkuussa päivittäin klo 10-19.   

 

Tiedote- ja kuvamateriaali: 

 

www.lusto.fi <blocked::blocked::http://www.lusto.fi/> 

http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html <blocked::blocked::http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html> 

 

Lisätietoja: 

 

Näyttely- ja projektipäällikkö Pekka Lehonkoski, p. 050 375 3382, s-posti: pekka.lehonkoski at lusto.fi <blocked::blocked::mailto:pekka.lehonkoski at lusto.fi> 

Tiedottaja Anne Kaljunen, p. 044 034 5107, s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi <blocked::blocked::mailto:anne.kaljunen at lusto.fi> 

 
Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti anne.kaljunen at lusto.fi <mailto:anne.kaljunen at lusto.fi> 
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. (015) 345 100
fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta