[Nayttelyposti] DEJA VU - nykytaidetta Malmön taidemuseon kokoelmasta

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ma 30.Tammi. 11:40:57 EET 2012


DEJA VU - nykytaidetta Malmön taidemuseon kokoelmasta
Turun taidemuseossa 3.2.-20.5.2012

Avajaiset torstaina 2.2. klo 18-20.
Tervetuloa!

Turun taidemuseo järjestää vuoden 2012 alkajaisiksi näyttelyn, joka esittelee Malmön taidemuseon kokoelmaa, erityisesti kokoelmaan 2000-luvulla hankittuja teoksia. Déjà vu - nykytaidetta Malmön taidemuseon kokoelmasta -näyttely on esillä Turun taidemuseossa 3.2.-20.5.2012. Näyttely on jatkoa Turun taidemuseon ja Malmön taidemuseon menestyksekkäälle yhteistyölle, joka alkoi vuonna 2007 Turussa esillä olleesta I Love Malmö -näyttelystä. Yhteistyö sai jatkoa vuosina 2008-2010 toteutetusta EU-hankkeesta Museums in Motion, johon virolaista Stalinin ajan taidetta esittelevä Punaste lippude all -näyttely (2008) liittyi. Muita yhteistyönä toteutettuja näyttelyitä ovat Matts Leiderstamin taidetta esittelevä näyttely (2010) ja Veli Granön näyttely (2011).

Skåne on sijaintinsa ja rikkaan kulttuurihistoriansa vuoksi Ruotsin tärkeimpiä taidekeskuksia. Malmön taidemuseon ohella alueella on useita tasokkaita kulttuuritoimijoita: perinteikäs Lundin yliopisto, Malmö Konsthall, Konsthögskolan i Malmö sekä uusimpana tulokkaana Moderna Museet Malmö. Malmön taidemuseon kokoelma on suurimpia ja tasokkaimpia pohjosmaisen nykytaiteen kokoelmia, jota on 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmen aikana kartutettu peräti 750 teoksella.

Pohjoismainen nykytaide on käsitteenä tavattoman laaja ja heterogeeninen. Nykytaiteen koko moninaisen kirjon kuvaaminen ei olekaan Malmön taidemuseon tavoitteena. Museo hankintapolitiikkaa määrittää periaate, jonka mukaan se pyrkii hankkimaan useita teoksia rajatulta määrältä taiteilijoita. Yksittäiset "kehityskertomukset" kietoutuvat kuitenkin toisiinsa ja yksittäinen muuttuu yleiseksi. Vaikka museo ei pyrikään kattavuuteen, sen kokoelman kautta on mahdollista muodostaa käsitys siitä, minkälaisia teemoja ja tendenssejä pohjoismaisessa nykytaiteessa on nähtävissä. Déjà vu -näyttelyn teosten myötä huomio kiinnittyy mm. seuraaviin ilmiöihin: fotorealismi teki paluun maalaustaiteessa ja taiteilijat hyödynsivät katsojaa vieraannuttavia tekniikkoja kuten pelon tai uhkan tuntua, alitajuntaan ja uneen sukeltamista ja valokuvien tarkoin suunniteltua lavastamista. Keskeistä 2000-luvun taiteessa on juuri valokuvauksen nousu nykytaiteen keskiöön, ja tästä syystä valokuva painottuu myös näyttelyn teosvalinnoissa. Katsoja löytää Déjà vu -näyttelystä nykytaiteelle tyypillisiä viittauksia toisiin taideteoksiin ja taidehistoriaan mutta myös mediaan ja populaarikulttuuriin.

Déjà vu -näyttely koostuu 28 teoksesta, ja ripustus on tarkoituksellisen ilmava, jotta kukin omalla tavallaan ilmeikäs teos pääsi parhaiten oikeuksiinsa. Nykytaiteen tekniikat ovat monipuolisesti edustettuna näyttelyssä; valokuvien ja maalausten ohella mukana on sekä mediataidetta että installaatioita. Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Karin Nygårds Bengtsson, Peder Callesen, Gardar Eide Einarsson, Anna Ekman, Annika Eriksson, Johan Furåker, Carl Hammoud, Lotta Hannerz, Trond Hugo Haugen, Michael Johansson, Petra Lindholm, Tova Mozard, Anna Nordquist Andersson, Charlotte von Poehl, Torbjörn Rödland, Nina Saunders, Fredrik Strid, Astrid Svangren, Per Wizén ja Dan Wolgers.

DEJA VU -erikoisopastukset:
10.3. klo 14 Elokuvatutkimuksen lehtori, FT Veijo Hietala.
12.5. klo 14 Näyttelyn kuraattori Mia Haltia.


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator
tel. +358 (0)2 262 7094, +358 (0)50 400 3248
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FI-20100 Turku/Åbo, Finland
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>  / www.abokonstmuseum.fi<http://www.abokonstmuseum.fi/> / www.turkuartmuseum.fi<http://www.turkuartmuseum.fi/>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta