[Nayttelyposti] Äärimmäisyyksien yhteinen tekijä avataan WAMissa 27.1.

Solstrand-Jalamo Sunniva sunniva.solstrand-jalamo at turku.fi
To 26.Tammi. 12:42:59 EET 2012


Turun museokeskus
Wäinö Aaltosen museo

Äärimmäisyyksien yhteinen tekijä
20 vuotta valokuvakoulutusta Turussa
27.1.-15.4.2012

Wäinö Aaltosen museossa avautuva näyttely juhlistaa 20 vuotta täyttävää turkulaista valokuvakoulutusta. Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutusohjelman kanssa yhteistyönä toteutettuun näyttelyyn valikoitui kutsumenettelyllä ja portfoliohakemusten perusteella 26 taiteilijan valokuvia, videoteoksia ja installaatioita. Näyttelykokonaisuus antaa läpileikkauksen siitä monipuolisesta ilmaisun kirjosta, joka ilmenee turkulaisen valokuvakoulutuksen läpikäyneiden tai koulussa eri aikoina opettajina vaikuttaneiden taiteilijoiden teoksista. Suuri osa teoksista on Suomessa esillä ensimmäistä kertaa, osa on tehty tätä näyttelyä varten. Ensimmäinen valokuva-alan opiskelijaryhmä aloitti vuonna 1992 opintonsa Turun Munan vanhoihin kiinteistöihin juuri muuttaneessa Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa, Tutvo. Vuonna 1997 Turun Piirustuskoulu, Tutvo ja osa Turun Konservatoriota yhdistettiin Turun Taideakatemiaksi, osaksi Turun AMK:ta. Koko kaksikymmenvuotisen taipaleensa ajan turkulainen valokuvakoulutus on ollut selkeän omaleimaista, painottaen taiteellista näkemystä yhdistettynä tekniseen osaamiseen.
Turun Taideakatemia on toiminut erilaisten taiteen tekijöiden kohtauspaikkana ja siten se on taannut hedelmällisen opiskeluympäristön, josta on valmistunut laadukkaita ja omaleimaisia tekijöitä valokuvataiteen kansalliselle ja kansainvälisille kentille. Monet näyttelyn taiteilijoista ovat jatkaneet opintojaan Helsingissä, tai siirtyneet toimimaan ulkomailla; useita taiteilijoista yhdistää menestyksekäs kansainvälinen ura.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kuvataiteen koulutusohjelman toteuttama kirja, jonka on toimittanut Ilona Tanskanen. Kirjassa esitellään näyttelyn valokuvataiteilijat ja heidän yhteinen tekijänsä, turkulainen nelivuotinen BA-valokuvakoulutus. Turussa valokuvausta opiskelleet ja opettaneet muistelevat teksteissä itselleen merkittäviä hetkiä opettajien tuodessa samalla esiin omaa pedagogiikkaansa sekä työyhteisönsä historiaa. Julkaisun työryhmässä ovat olleet Taina Erävaara, Renja Leino ja Ismo Luukkonen ja graafisesta suunnittelusta on vastannut Otto-Ville Väätäinen. Kirjan toteuttamista on tukenut Taiteen keskus-toimikunnan Valtion valokuvataidetoimikunta. Näyttelyä tehneeseen työryhmään ovat kuuluneet Turun Taideakatemiasta Taina Erävaara, Renja Leino ja Ismo Luukkonen, joista kaksi jälkimmäistä ovat näyttelyssä mukana myös taiteilijoina. Turun museokeskuksen puolelta näyttelytyöryhmässä ovat olleet Marjo Aurekoski-Turjas, Susanna Hujala ja Joanna Kurth.
Näyttelyn taiteilijat: Vesa Aaltonen, Markus Henttonen, Tatu Hiltunen, Mikko Ijäs, Tiina Itkonen, Kristian Jalava, Jan Kaila, Sanna Kannisto, Japo Knuutila, Heli Konttinen, Mikko Kuorinki, Antti Laitinen, Renja Leino, Anni Leppälä, Ismo Luukkonen, Susanna Majuri, Kimmo Metsäranta, Juha Nenonen, Aada Niilola, Nelli Palomäki, Anu Pennanen, Harri Pälviranta, Hannele Romppanen, Jari Silomäki, Göran Torrkulla ja Maria Ylikoski.

Samanaikaisesti WAMin näyttelyn kanssa ja siihen kiinteästi liittyen avautuu Valokuvakeskus Perissä ryhmänäyttely En kirjoita mitään tarinaa - Turun Taideakatemian valokuvaopiskelijoiden ja vastavalmistuneiden teoksia. Näyttelyn teoksissa katsotaan oudosti ja tarkasti sekä pureudutaan faktan ja fiktion rajoihin.

WAM: Äärimmäisyyksien yhteinen tekijä, 27.1.-15.4.2012
Valokuvakeskus Peri: En kirjoita mitään tarinaa, 27.1.-19.2.2012

Yleisöopastukset näyttelyyn sunnuntaisin klo 14.
Lasten viikonloppu 11.-12.2.2012.
Lisätietoa näyttelyn tarkemmasta oheisohjelmasta: www.wam.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta