[Nayttelyposti] Sota vai rauha? SKJL:n teemanäyttely Etelä-Karjalan taidemuseossa 18.2.-3.6.

Taipale Mona Mona.Taipale at lappeenranta.fi
Pe 24.Helmi. 11:44:45 EET 2012


SOTA VAI RAUHA? Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton teemanäyttely Etelä-Karjalan taidemuseossa 18.2.-3.6.2012.
				       		       	
Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) teemanäyttelyn kuraattori Sirpa Hynnisen mukaan "Uutiskuvien ja sähköisen median kautta sota ja erilaiset aseelliset konfliktit tulevat visuaalisena vyörytyksenä arkipäiväämme. Vaikka elämme rauhan ajan yhteiskunnassa, on väkivallan uhka läsnä monin tavoin. Ehkä enemmän kuin koskaan ennen. 

Toisen maailmansodan – erityisesti Suomen talvi- ja jatkosodan – muistot ovat meitä syvästi koskettavaa sodan kuvastoa. Sota-ajan kokeneiden tarinat ovat yhteistä menneisyyttämme. Niiden innoittamana on kirjoitettu lukuisia kirjoja, tehty elokuvia, maalauksia, veistoksia ja tilateoksia. Sodan vuoksi kotinsa menettäneiden evakoiden ja tämän päivän pakolaisten inhimillinen hätä on hyvin samanlainen. Synnyinkotiin ei ole enää paluuta. Sota vai rauha -teemaa voi laajentaa käsittelemään yleisemmin valtaa, väkivaltaa, suvaitsevaisuutta ja ihmisoikeuksia niin yhteiskunnassa kuin arkipäivän ihmissuhteissakin. Ristiriidat voivat olla myös oman mielen sisällä tapahtuvaa kamppailua. Äänetöntä huutoa, rauhan etsintää ja sisäistä eheytymistä."

Näyttelyyn oli vapaa haku kaikilla SKjL:n jäsenyhdistyksiin kuuluvilla taiteilijoilla. Näyttelyyn valittiin 34 taiteilijaa, Sini Björkholm, Pekka Hannula, Sini-Meri Hedberg, Aaron Hiltunen, Jukka Huhtala, Armas Hursti, Katja Härkki, Tuulia Iso-Tryykäri, Satu Jaatinen, Susanna Judin, Jari Järnström, Hanna Järvenpää, Pirjo Kaartinen, Kirsi Kuusisto, Ville Laaksonen, Anne Lehtelä, Mira Matilainen, Paula Mikkilä, Helvi Mustonen, Eliisa Määttälä, Pirjo Nykänen, Pauli Parkkinen, Heikki Pasanen, Merja Pitkänen, Iiris Ruuth, Ilona Rytkönen, Seija Sainio, Jukka Suhonen, Pekka Suomäki, Mikko Tapio, Tiina Vainio, Adolfo Vera, Mirimari Väyrynen ja Miia Westerlund.

Mona Taipale
amanuenssi/ curator
Etelä-Karjalan taidemuseo/ South Karelia Art Museum
PL 239/ P.O.BOX 239
53101 Lappeenranta
+358 40 522 6280
mona.taipale at lappeenranta.fi






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta